Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat că preşedintele Traian Băsescu dă din colţ în colţ şi vine, la disperare, cu măsuri aberante, după ce, iniţial, a dat asigurări că România nu va fi atinsă de criză şi apoi s-a grăbit să anunţe că în 2010 va ieşi din criză. "Asta este nenorocirea unei guvernări incapabile, neprofesioniste, incompetente şi care apelează la măsuri antipopulare", a spus Iliescu.
"În contextul crizei actuale, toate statele, şi europene, şi SUA, de doi-trei ani, tot lucrează. Până nu demult, v-amintiţi, domnul Băsescu dădea asigurări că România nu este antrenată în această criză, că nu vor fi elemente de criză, că România trece pe lângă. Pe urmă, când a văzut că totuşi este o criză, a şi anunţat că în 2010 ieşim din criză. Şi acum, la disperare, dă din colţ în colţ şi vine cu măsuri aberante", a spus Iliescu, citat de Mediafax.
El a arătat că în acest lucru constă, de fapt, "nenorocirea" unei guvernări "incapabile, neprofesioniste şi incompetente".
Fostul şef de stat a criticat şi Guvernul, precizând că acesta nu "s-a pretat" nici măcar la o analiză proprie în ceea ce priveşte măsurile care se impun a fi luate.
"Preşedintele Băsescu şi-a asumat această răspundere ca să iasă în faţă şi să indice direcţiile de acţiune care se pare
că nici măcar nu fac parte din cele 18 sau 20 şi ceva de puncte discutate cu FMI anterior. Deci, s-a interpus, s-a suprapus şi s-a substituit Guvernului. Şi măsurile, în primul rând, aparţin domnului Băsescu, nu Guvernului Boc", a spus fostul şef de stat.
Iliescu a arătat, totodată, că este păcat că actuala guvernare a părăsit orice formă de dialog cu aceia care ar putea oferi soluţii, întrucât cunosc procesele în derulare, şi a venit cu "inspiraţia de moment".
"De aceea spuneam că este păcat că această guvernare a părăsit complet orice fel de dialog, de consultare cu cei care ştiu, care ştiu şi carte şi care cunosc procesele, fenomenele şi să gândească în mod echilibrat nişte măsuri. S-a venit aşa, la inspiraţia de moment. Nu aşa se face", a spus Iliescu.
El a spus că PSD a dezavuat măsurile de austeritate propuse de şeful statului şi că s-a străduit să creioneze câteva direcţii de acţiune posibile pentru guvernanţi, care trebuie să intre în dialog cu toţi, şi cu forţele politice, şi cu cele sindicale, şi cu patronatele.
Iliescu a acuzat, de altfel, actuala guvernare de faptul că procedează nedemocratic, ignorând instituţiile de bază ale statului.
"A fost o chestie, aşa, de inducere în eroare a unora - chemarea CES, ca să supervizeze măsurile indicate de preşedintele ţării. Păi, CES trebuia el să fie cu mult înainte consultat şi să elaboreze măsuri pe care apoi Guvernul să le concretizeze şi să le supună apoi aprobării Parlamentului. Asta era calea firească într-o democraţie. Ori, ei procedează de o manieră antidemocratică, ignorând instituţiile de bază ale statului", a susţinut Iliescu.
El a arătat că există trei categorii de măsuri alternative la cele propuse de Traian Băsescu, vizând analizarea cheltuielilor statului, a surselor de venituri şi a relansării economice.
"Trebuie analizată structura cheltuielilor. Această guvernare de dreapta, care a venit din 2005, D.A., a mărit aparatul birocratic al ţării de la 900.000 la un 1.400.000. Şi ei reclamă umflarea aparatului! Păi cine a făcut-o? Cui revine răspunderea? Acuma nu-i aşa simplu să dai oamenii afară şi să-i aduci pe stradă. Dar, într-adevăr, trebuie gândită o politică adecvată care să reducă aparatul administrativ la cât e necesar", a spus fostul şef de stat.
Ion Iliescu a vorbit şi despre politicile fiscale, subliniind că evaziunea fiscală este foarte mare şi că ceea ce se face în domeniul acesta se rezumă la "fleacuri".
"Se rezumă la fleacuri, în timp ce toată lumea asistă la evaziuni fiscale de mari proporţii şi în comerţul cu petrol, şi cu ţigări, şi cu alcool", a arătat Iliescu.
El a susţinut că, după măsurile care vizează cheltuielile şi cele care vizează sursele de venituri care să fie antrenate, trebuie luate măsuri de fond, de natură economică, care să relanseze viaţa economică.