Liderii PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Gheorghe Flutur au avut luni, în jurul prânzului, o întâlnire la sediul Ministerului de Interne. În acelaşi loc care a adăpostit un fel de cartier general al alegerilor prezidenţiale, un centru de comandă de unde s-a monitorizat campania electorală şi s-au strâns sesizările privind fraudele electorale. Ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga, numit recent de Traian Băsescu "tătucuţul campaniilor", i-a încredinţat conducerea acestui centru fostului şef de la "Doi şi un sfert", Virgil Ardelean, zis şi "Vulpea".
Surprinşi de ziarişti şi întrebaţi care a fost scopul acestei întâlniri în sediul Ministerului de Interne, cei trei lideri PD-L au dat explicaţii contradictorii. Vasile Blaga a declarat că el este încă ministru interimar al Internelor şi că a venit să-şi felicite subalternii pentru buna organizare a alegerilor prezidenţiale. Întrebat ce au căutat ceilalţi lideri ai PD-L în minister, Blaga a spus că la întâlnire aştepta mai mulţi şefi, ministerul fiind o instituţie publică. Radu Berceanu a dat-o pe glumiţe şi ironii, deşi întrebarea ziariştilor era cât se poate de serioasă şi legitimă. El a spus că a fost la popotă să mănânce o ciorbă. Pus în faţa acestui răspuns, Blaga a comentat că Berceanu are simţul umorului dezvoltat. Ulterior, biroul de presă al MAI a susţinut că este o vizită legitimă de vreme ce Vasile Blaga este încă şeful Internelor, până la o decizie definitivă şi irevocabilă cu privire la ordinul său de numire. Vasile Blaga a fost suspendat, săptămâna trecută, din funcţia de ministru al Internelor, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti. La scurt timp, Vasile Blaga şi-a delegat toate atribuţiile de ministru interimar secretarului de stat Mihai Capră. Dacă şi-a delegat toate atribuţiile, ce mai căuta Blaga în minister? Să fi uitat oare Blaga acest lucru când a declarat că este încă ministrul interimar de Interne?
Adriean Videanu a recunoscut, la rândul său, că a avut o întâlnire de aproximativ 25 de minute, la sediul MAI, cu Blaga, Flutur şi Berceanu, pentru a discuta "o problemă de natură politică, de organizare a structurilor teritoriale". "A fost o întâlnire de 25 de minute între mine, Blaga, Flutur, Berceanu. Ne-am întâlnit şi aici, au fost şi la mine, la Ministerul Economiei. (...) Am discutat o problemă între noi de natură politică, de organizare a structurilor teritoriale. Probleme de comunicare între noi." Întrebarea e de când liderii PD-L ţin şedinţe de partid în clădirile unor instituţii publice a căror funcţionare este plătită cu bani de la buget? Au devenit cumva neîncăpătoare restaurantele frecventate de liderii PD-L pentru a mânca o ciorbă sau sediul PD-L din Modrogan pentru a ţine şedinţe de partid?
"ÎNTÂLNIRE PENTRU ŞTERGEREA IMAGINILOR DIN SECŢIILE SPECIALE"
Înainte ca liderul PD-L să dea public aceste explicaţii, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, potrivit unor informaţii pe care le-a primit, democrat-liberalii Blaga, Berceanu şi Videanu au cerut prefecţilor, în urma întâlnirii pe care au avut-o la MAI, să şteargă imaginile filmate de camerele video la secţiile speciale. "Am primit informaţii că, în urma întâlnirii pe care au avut-o ieri (luni n.r.) la MAI, domnii Blaga, Videanu şi Berceanu au solicitat prefecţilor să facă tot ce le stă în putinţă să şteargă imaginile filmate de camerele de luat vederi la secţiile speciale", a spus Dragnea. El a arătat că PSD face apel la prefecţii din România să nu comită această ilegalitate. La rândul său, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, i-a acuzat pe Blaga, Videanu şi Berceanu că s-au întâlnit la Ministerul de Interne pentru a acoperi fraudele pe care le-a făcut PD-L, precum şi împiedicarea PSD de a face un dosar foarte bine pregătit despre fraudarea alegerilor.
JOCUL DE-A SUSPENDAREA
Despre acuzaţiile PSD privind ştergerea înregistrărilor video din secţiile speciale, Adriean Videanu a spus că "domnul ministru Blaga, de când este suspendat, nu a avut nici un fel de discuţie cu nici un prefect din această ţară. Mai mult, singura modalitate de a comunica cu prefecţii reprezintă sistemul videoconferinţelor, iar acest lucru se poate vedea pentru că ele sunt publice, pot fi accesate de oricine. Este exclusă o astfel de modalitate. O dată ce au fost predate dischetele cu înregistrările la secţiile speciale, este o obligaţie care derivă din lege să se şteargă din calculatoare". Videanu îl contrazice astfel pe Blaga, care şi-a justificat prezenţa la MAI spunând că încă mai este ministrul interimar al Internelor. Deci cine minte şi cine spune adevărul?
CENTRUL DE COMANDĂ LA MAI, SUB BAGHETA "VULPII"
Reamintim că înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, Jurnalul Naţional a prezentat în exclusivitate centrul de comandă al alegerilor denumit Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, situat la etajul 5 al Ministerului de Interne, structură condusă de Virgil Ardelean, zis şi "Vulpea". Acest centru a funcţionat ca un coş în care se vărsau zilnic toate informaţiile "cu potenţial de risc" primite de pe întreg teritoriul ţării de la toate structurile Ministerului de Interne, dar şi de la serviciile secrete, DGIPI, SRI, SIE şi serviciul MApN. Când a făcut prezentarea acestui centru, Virgil Ardelean a admis că una dintre acuzaţiile aduse ministerului, şi anume că încearcă să influenţeze procesul electoral luând decizia ca toate contestaţiile legate de fraude să nu mai fie soluţionate pe plan local, ci să vină la Bucureşti, la Centrul de Comandă, este reală. Însă Ardelean explica atunci că acest lucru este menit să nu le mai permită acelor şefi din Poliţie care sunt apropiaţi de anumite partide să "facă ce vor cu aceste contestaţii". "Nu va mai exista nici o sesizare de fraudă care să rămână la nivelul şefului de post care poate fi atras politic de unii sau alţii", a explicat Ardelean. Adică, dacă într-o localitate, spre exemplu, PSD a făcut sesizări de fraudă, acestea nu mai pot fi soluţionate pe plan local de poliţiştii care pot fi influenţaţi de PSD, ci sunt trimise la centru, unde sunt analizate de ministerul lui Blaga. "Aceasta este o noutate pe care o introducem la aceste alegeri", sublinia el.
AVANSĂRI ÎN GRAD PENTRU GREII DIN INTERNE ŞI SERVICII
După primul tur al alegerilor prezidenţiale, mai precis de Ziua Naţională, preşedintele Traian Băsescu a semnat o serie de decrete de înaintare în grad. Astfel, au fost avansaţi şeful IGPR, Petre Tobă, şeful Poliţiei Capitalei, Lucian Guran, şeful DGIPI, Ştefan Zaharie Pop, secretarii de stat în MAI Dan Fătuloiu şi Marian Tutilescu, şeful Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu. De asemenea, şeful statului a semnat o serie de decrete de înaintare în grad a unor generali/similari şi acordarea gradului de general de brigadă/similar unor colonei/similari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, SIE, SPP şi STS. De remarcat că printre cei apreciaţi de şeful statului cu ocazia Zilei Naţionale se află şi reprezentanţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), considerat "lanţul de transmisie" către sediul PD-L a informaţiillor privind situaţia votului în seara de 6 decembrie. Ceea ce explică viteza cu care pedeliştii numărau voturi şi anunţau rezultate conform cărora Traian Băsescu, şi nu Mircea Geoană a câştigat alegerile.
"TĂTUCUŢUL CAMPANIILOR, VASILE BLAGA!"
Dacă pentru responsabili din MAI, Băsescu a găsit un mod de a-şi exprima aprecierea prin înaintări în grad, pentru Blaga, şeful statului a găsit o formulă de alint, la scenă deschisă. Astfel, vineri, 4 decembrie, la ultimul miting al PD-L dinaintea încheierii campaniei electorale desfăşurat în Piaţa Revoluţiei, Traian Băsescu a ţinut să enumere politicienii extraordinari care au fost partenerii lui de zi cu zi în timpul mandatului de la Cotroceni. Şi a strigat numele fiecăruia dintre liderii partidului aflaţi alături de el pe scenă şi i-a prezentat publicului. Secretarul general al PD-L a fost prezentat de Băsescu într-un mod inedit: "Tătucuţul campaniilor, Vasile Blaga!".