La Congresul descântat toată ziua de un grup de vrăjitoare mov care au stat în faţa Complexului Romexpo şi decorat din belşug în violet prin hainele multora dintre participanţi, Geoană a pierdut funcţia de preşedinte al PSD la 75 de voturi diferenţă faţă de Victor Ponta, după ce a ratat Preşedinţia României în favoarea lui Traian Băsescu, la 70.000 de voturi.
După o noapte întreagă în care s-au numărat voturile, Victor Ponta a fost anunţat ca învingător, cu 856 de voturi, în vreme ce Geoană a obţinut 781.
Proaspăt devenită prima doamnă a PSD, Daciana Sârbu a făcut prima declaraţie după victorie, spunând că a trecut de la agonie la extaz. "Am trecut de la agonie la extaz şi înapoi la agonie, a fost foarte greu, ne-am rugat, am avut speranţă, a fost o zi foarte grea", a spus soţia lui Victor Ponta, referindu-se la faptul că, până aproape de ora 3:00 dimineaţa, veştile sosite de la echipa de numărare a voturilor erau nefavorabile soţului său. De altfel, imediat după ce Cristian Diaconescu şi-a anunţat retragerea candidaturii şi sprijinul pentru Mircea Geoană, Congresul a părut a fi jucat în favoarea acestuia din urmă.
DIACONESCU A PIERDUT TOT
Până în acel moment, balanţa părea să încline către Ponta, după ce Miron Mitrea şi Radu Mazăre renunţaseră la candidaturi şi trecuseră în tabăra lui. Adrian Năstase îşi declarase şi el sprijinul faţă de Ponta, iar Ion Iliescu, cel care a marcat Congresul prin autoritatea sa incontestabilă, s-a opus fiecărei mişcări făcute de Geoană şi Vanghelie în timpul şedinţei.
Mircea Geoană avea nevoie de o contrabalansare a situaţiei şi l-a convocat, spre seară, pe Cristian Diaconescu la o discuţie, într-o sală alăturată celei unde avea loc şedinţa. Victor Ponta a supravegheat uşa de sticlă a încăperii respective şi, în momentul în care Geoană şi Diaconescu au ieşit, gesticulând, s-a înnegurat şi a pornit în urma lor către prezidiu. Ponta ştia că cei doi negociază încă de la prânz retragerea candidaturii lui Diaconescu şi alăturarea acestuia lui Mircea Geoană. De altfel, Diaconescu a făcut imediat anunţul retragerii, spunând că îl sprijină pe Mircea Geoană.
Au circulat mai multe informaţii legate de motivul retragerii lui Diaconescu, speculându-se inclusiv o presiune făcută asupra sa cu nişte informaţii compromiţătoare, însă mult mai palpabilă este promisiunea primită de la Mircea Geoană că va primi funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, deoarece peste o lună vor avea loc alegeri pentru această funcţie, deţinută în prezent de Adrian Năstase.
Câştigul de imagine părea să fi fost asigurat pentru Mircea Geoană, pentru că Vanghelie, înseninat la faţă după o zi în care a fost extrem de pesimist, spunea celor din sală că Geoană va câştiga la o diferenţă de aproximativ o sută de voturi, câteva filiale balansând din tabăra lui Ponta în tabăra lui Geoană. Până la urmă, n-a fost să fie, şi cariera lui Diaconescu pare şi ea să fi ajuns la capăt. Imediat după ce a fost declarat învingător, noul preşedinte Victor Ponta a ţinut să anunţe că Diaconescu nu va fi acceptat în echipa sa. Întrebat dacă în echipa sa va avea loc şi Cristian Diaconescu, Ponta a răspus fără echivoc: "Nu". "Pentru că domnia sa nu a dorit acest lucru, i-am întins o mână bărbătească de la tribună, a ales un alt drum şi regret lucrul ăsta, dar a fost decizia dânsului", a explicat preşedintele PSD motivele pentru care nu-l va coopta pe Diaconescu în conducere.
DRAGNEA A JUCAT LA DOUĂ CAPETE
Liviu Dragnea a obţinut funcţia de secretar general cu 871 de voturi, după ce şi el a avut o zi plină de emoţii şi incertitudine. Dragnea se afla în dimineaţa Congresului în echipa lui Mircea Geoană, adică filialele care îl sprijineau pe acesta aveau sarcină precisă să îl voteze şi pe Dragnea. Însă, văzând că situaţia nu e tranşată în favoarea lui Geoană, Dragnea şi-a aranjat "ploile" şi cu prietenul său Ponta.
În timpul zilei au fost distribuite delegaţilor la Congres două liste cu echipele celor doi principali candidaţi, şi Dragnea figura pe amândouă, şi la Geoană, şi la Victor Ponta. Mircea Geoană, enervat, a cerut să se redirecţioneze voturile sale către preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu, şi el candidat la funcţia de secretar general. Dragnea a justificat supărarea lui Mircea Geoană prin faptul că joi seară se întâlnise cu Victor Ponta la un restaurant de la Hotelul Marriot şi Geoană aflase, interpretând acest lucru drept o "trădare".
HREBENCIUC A RATAT CONGRESUL
Paradoxal, deşi a pierdut funcţia de preşedinte, Mircea Geoană a câştigat detaşat bătălia pentru Biroul Permanent al PSD, având în vedere că nu mai puţin de 12 din cei 15 vicepreşedinţi aleşi în urma numărătorii al cărei rezultat a fost anunţat ieri dimineaţă fac parte din echipa propusă de el Congresului. Aceştia sunt: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Gheorghe Nichita, Ion Toma, Marian Vanghelie, Rodica Nassar, Constantin Niţă, Ion Prioteasa, Robert Negoiţă, Ioan Calea, Marian Oprişan, Ioan Chelaru. Ceilalţi trei vicepreşedinţi aleşi sunt Valeriu Zgonea, Titus Corlăţean şi Adrian Severin, aflaţi pe lista lui Victor Ponta. La un calcul individual, şi Marian Vanghelie poate fi socotit un mare învingător al alegerilor pentru vicepreşedinţi, pentru că va avea trei voturi în BPN, trei dintre vicepreşedinţi fiind de la PSD Bucureşti - el, Rodica Nassar şi Ecaterina Andronescu.
Un mare perdant al alegerilor este Viorel Hrebenciuc, care nu a reuşit să obţină nici măcar o funcţie de vicepreşedinte, deşi negociase cu Victor Ponta voturi pentru preşedintele executiv al PSD Bacău, Gabriel Vlase. Hrebenciuc a dat voturile filialei Bacău pentru Ponta, dar nu a primit în schimb voturi pentru omul său. Hrebenciuc a preferat însă să nu se implice vizibil în negocierile maraton de la Romexpo, preferând să plece pe la ora 19:00 seara la meciul Stelei.
MIHĂILESCU, MUNTEANU ŞI TĂRÂŢĂ FUG LA OPREA
PSD a înregistrat ieri şi trei pierderi în plan parlamentar: senatorul Şerban Mihăilescu şi deputaţii Ioan Munteanu şi Culiţă Tărâţă şi-au anunţat demisiile din PSD şi trecerea în grupul independenţilor lui Gabriel Oprea. Şerban Mihăilescu şi-a explicat decizia prin marginalizarea în PSD, partidul nemaifolosind "experienţa şi expertiza sa", deputatul Ioan Munteanu a invocat neînţelegerile pe care le-a avut cu preşedintele filialei Piatra Neamţ. Culiţă Tărâţă a spus că, alăturându-se independenţilor, va putea să-şi aducă contribuţia la acordarea unui mai mare interes agriculturii. Înfiinţarea unui partid pornind de la grupul independenţilor a fost de altfel anunţată de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, încă de săptămâna trecută, într-un interviu pentru Q Magazine. Întrebat atunci despre obiectivul grupului independenţilor, Oprea a spus că se va transforma "până la vară" într-un partid politic cu doctrina interesului naţional. "Suntem la guvernare, avem parlamentari şi avem şi componenta administrativă, prin primarul Onţanu. (...) Avem totul stabilit, nume, doctrină, statut, membri. E făcut milităreşte, ca să glumesc!", a spus el. (Aniela Nine)
Citește pe Antena3.ro