Ai un copil hiperkinetic pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex deşi nu eşti decât în clasa a VI-a sau poate eşti un "tocilar" invizibil pe care nu-l observă nimeni în clasă.
Puteţi scrie tot ce vreţi, fără să vă fie frică sau jenă, fie că sunteţi elevi, părinţi sau profesori, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj VIII, sector 1, Bucureşti. Consilierii şcolari vor oferi soluţii pentru problemele voastre în pagina de Şcoală."Ce spune legea învăţământului despre situaţia în care un elev
greşeşte şi este în situaţia de a i se scădea nota la purtare. Este şcoala obligată sau nu să contacteze părintele înainte de luarea unei asemenea decizii? Ce pot face eu, ca părinte?" (Dana, Suceava)
"Conform articolului 118, secţiunea a 6-a, aliniatul 3 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, «toate sancţiunile aplicate elevilor, de la observaţia individuală şi mustrarea în faţa clasei până la exmatriculare sunt comunicate, în scris, părinţilor».
Exceptând observaţia individuală, celelalte sancţiuni sunt însoţite de scăderea notei la purtare. Dacă elevul căruia i s-a aplicat una dintre următoarele sancţiuni: mustrarea în faţa clasei şi/sau consiliului clasei/consiliului profesoral, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei sau eliminarea de la cursuri pe o perioadă de trei-cinci zile, dă dovadă de un comportament ireproşabil pe o perioadă de cel puţin opt săptămâni până la încheierea semestrului sau a anului şcolar, prevederea privind scăderea notei la purtare se poate anula.
Rolul dumneavoastră, ca părinte, este de a-l ajuta pe copil în învăţarea şi menţinerea unor comportamente pozitive şi eliminarea sau reducerea comportamentelor problematice. Legătura permanentă cu şcoala se impune."
Elena Şerbănoiu, profesor consilier şcolar la Şcoala nr. 27 "Principesa Ileana" din Bucureşti