Sute de elevi români, stabiliţi în Ungaria, învaţă la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Gyula. Acesta este singurul liceu cu predare în limba română din Ungaria.
Când am ajuns la liceul român din Gyula, elevii au întrebat ce se mai întâmplă în România, despre preţurile practicate în ţară şi despre universităţile româneşti. Unii dintre ei sunt stabiliţi în orăşelul maghiar de ani buni şi spun că de multe ori li se face dor de ţară. "Eu m-am născut la Sibiu, dar m-am mutat cu familia în Ungaria. Îmi plac foarte mult orele de limba română, în special literatura. Îmi plac operele lui Eminescu şi ale lui Goga. Mi-ar plăcea să mă întorc în ţară, dar deocamdată nu ştiu", spune Zenadia Minea. Cei care nu au locuit vreodată în România au avut ocazia să o cunoască pe parcursul unor vacanţe pe litoral sau din excursiile la munte. "România are foarte multe obiective turistice, îmi place foarte mult. De câte ori mergem acolo suntem uimiţi de diferite monumente şi peisaje foarte frumoase. Oamenii de acolo sunt foarte prietenoşi şi ospitalieri. Am amintiri plăcute din ţara vecină", spune Ionuţ, unul dintre elevi.
La liceul român, cu excepţia orelor de maghiară, toate celelalte discipline se desfăşoară în limba română. De altfel, majoritatea profesorilor care predau acolo sunt de origine română.
Elevii de la Gyula au şi o nemulţumire, şi anume că matematica pe care o studiază la liceu este foarte uşoară. "Eu am învăţat şi în România. Ceea ce am făcut aici ştiam deja din ţară, de la gimnaziu. Matematica pe care o studiem aici este foarte uşoară. Mie îmi place foarte mult şi aş fi vrut să fac mai multe tipuri de exerciţii, mai complexe. Aici însă accentul se pune pe limbile moderne şi pe istorie", explică Roland Kerek.
CĂMINUL ŞCOLII
La etajele I şi II ale liceului se află căminul şcolar. În campus sunt cazaţi câte patru elevi într-o cameră. Copiii spun că preferă să locuiască la cămin, deoarece ar fi mult mai obositor să facă naveta. Timpul liber şi-l petrec citind, uitându-se la filme sau jucând fotbal. "Nu ieşim în oraş. Jucăm diferite jocuri cu colegii din internat sau mai citim, mai intrăm pe internet. Mă bucur că locuiesc în cămin, pentru că am avut ocazia să îmi fac prieteni noi", spune Roland. Elevii din clasa a XII-a au început deja să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat. La ei, examenul se dă din cinci materii, patru din acestea fiind obligatorii - limba română, limba maghiară, istoria şi matematica, iar una la alegere din celelalte discipline studiate. "La noi, Bacul se dă pe două etape. În mai avem probele scrise, iar în iunie se dau cele orale. Ne pregătim zilnic pentru materiile din care dăm examen. Să sperăm că nu va fi foarte greu", povesteşte Alexandra Nica.
Citește pe Antena3.ro