x close

Bişniţa cu Cytotec, favorizată de sistem

0
Autor: Violeta Fotache Cristian Ionescu 01 Feb 2010 - 00:00
 Bişniţa cu Cytotec, favorizată de sistem /Jurnalul Naţional


Reporterii Jurnalului Naţional au cum­părat medicamentul neautorizat Cy­to­tec într-un fast-food bucureştean, la o întâlnire conspirativă cu bişniţarul.

"Eu am clienţi serioşi, doctorii cumpără câte o sută de pachete o dată, sunt dealer pentru clinici", încerca bişniţarul să ne convingă. Neautorizat pe piaţa româ­nească şi nici la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), dar aprobat în unele state ale Uniunii Europene, medicamentul Cytotec a fost folosit în mai multe unităţi spitaliceşti, ne-au spus oameni din sistemul de sănătate, fără puterea de a-şi asuma public, cu nume şi prenume, această informaţie.

Dezvăluiam în urmă cu o săptă­mâ­nă un caz de la Maternitatea "Bu­na Vestire" din Galaţi privind moartea unei gravide şi a fiicei sale ne­năs­­cute, după ce femeii îi fusese admi­nis­trat în spital Cytotec, un medicament neautorizat, care nu se găseşte pe piaţa legală a medicamentelor din România.

Răspunsul la întrebarea dacă embolia amniotică - diagnostic al decesului - a in­tervenit ca urmare a aplicării acestui tra­tament ori lămurirea dilemei dacă fe­me­ia a murit din cauza unei culpe medi­cale devin chestiuni secundare în faţa problemei de fond descoperite. Şi anume faptul că me­dicamentul, care nu poate fi procurat în ţara noastră decât de la biş­niţari găsiţi pe internet, a fost folosit într-un spital cu aprobarea unor cadre me­dicale.

Şi, mai grav, în derularea acti­vităţilor spe­cifice unei anchete jurnalistice am aflat o informaţie despre care nici un specialist din domeniul medical ori autoritate competentă din sistemul sanitar contactate nu a dorit să vorbească oficial.
Neoficial însă, mi s-a spus: "Problema este atât de gravă şi de delicată, pentru că medica­men­tul Cytotec, deşi neautorizat, este fo­losit şi în alte maternităţi, în clinici de ob­stetrică-ginecologie". Până când au­to­ri­tăţile competente care au declanşat an­chete în ca­zul Maternităţii "Buna Ves­tire" - precum Ministerul Sănătăţii, Di­recţia de Sănătate Publică Galaţi, Colegiul Me­dicilor, Par­che­tul Judecătoriei Galaţi - vor obţine răs­punsurile şi soluţiile la pro­ble­mele cu care se confruntă "Să­nă­tatea gă­lăţeană", Jurnalul Naţional continuă propriile in­vestigaţii şi propune deschi­derea unei dezbateri publice şi de specia­litate nu doar privind folosirea neautori­zată a aces­tui medicament ori beneficiile aduse de administrarea produsului "off label" în cazuri de obstetrică-ginecologie, ci şi o dezbatere privind "artificiile" pe care me­dicii români sunt nevoiţi să le fa­că din pricina lipsurilor din sistem, precum şi impactul situaţiei asupra paci­en­ţilor.


FOLOSIT FĂRĂ AUTORIZAŢIE
Reamintim că, după cum ne-a declarat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Me­­dicamentului, dr farmacist Robert An­cuceanu, Cytotec nu este autorizat nici în România, nici de Agenţia Europeană a Me­­dicamentului prin procedura centra­lizată care acoperă toate statele membre ale Uniunii Europene plus celelalte două state din spaţiul economic european.

Me­dicamentul este autorizat însă de unele state, la nivel naţional, dar pentru tratamentul ulcerului. "La noi în ţară există o singură formă de Misoprostol autorizat, în combinaţie cu Diclofenac, în componenţa medicamentului Arthrotec 75, pentru protecţia mucoasei gastrice. Este ilegal să comercializezi un medicament ne­autorizat", ne preciza săptămâna trecută vicepreşedintele ANM.

"Cytotecul nu este autorizat de Agenţia Europeană a Medi­­ca­mentelor (EMEA) şi nu se află nici în indexul aşa-numitei «Proceduri de re­­cu­noaştere reciprocă», un sistem prin care o ţară membră a Uniunii Europene poate aproba un medicament legalizat în alt stat membru", ne preciza şi Monika Benstetter, de la biroul de presă al EMEA.
MEDICAMENT CUMPĂRAT ÎN FAST-FOOD, LÂNGĂ OBOR
Internetul a devenit o adevărată farmacie neoficială pentru toţi cei care ştiu să apese trei taste şi să dea un click. Aface­rile cu medicamente neautorizate la noi, unele chiar contrafăcute, înfloresc, în dauna noastră, a tuturor, şi pe spatele celor care riscă să cumpere în acest mod.

Jurnalul Naţional s-a hotărât să ia iniţiativa pentru elucidarea misterului apariţiei medicamentului Cytotec în spitale, în ciuda lipsei unei autorizaţii de punere pe piaţă. Iniţial nu părea a fi foarte uşor de obţinut informaţii de prima mână, însă după o simplă căutare pe internet am obţinut tot ce aveam nevoie pentru a stabili o întâlnire cu cel care urma să ne vândă medicamentul respectiv.

Preţurile le-am obţinut "instant": 70 RON folia cu zece pastile de câte 200 micrograme, o cutie cu cincizeci de pastile făcea 250 RON, iar una de o sută ne-o dădea cu 350 RON. Voia să ne convingă să cumpărăm angros, dar scenariul nostru prevedea că suntem un cuplu în care femeia vrea să scape rapid de o sarcină nedorită cu acest medicament recomandat de o cunoştinţă care l-a folosit cu succes. Ca să nu-l punem pe drumuri degeaba i-am zis că vrem douăzeci de pastiluţe. Dealerul ne-a dat întâlnire într-un fast-food, lângă Obor.

"Spionii" lui, "antemergătorii", au fost convinşi, se pare, că nu suntem poliţişti ori procurori, astfel că vânzătorul şi-a făcut apariţia după ce ne-a sunat şi ne-a dat semnalmentele: un fes cu dunguliţe în care-şi înfundase capul până la sprâncene. S-a aşezat sigur pe el şi rapid, productiv, tot cu fesul pe cap, a pus medicamentul pe masă. Ne-a dat să citim un prospect în limba germană. Din discuţia purtată cu acesta a reieşit că omul era obişnuit cu vânzări mult mai mari, pe care le efectua în anumite spitale sau către anumiţi doctori şi nu prea îl impresionau cele două folii dorite de noi. Însă, fiind criză, erau buni şi 140 de lei.

"Eu am clienţi serioşi, doctorii cumpără câte o sută de pachete o dată, sunt dealer pentru clinici, nu prea mă încurc aşa, cu câteva pastile, dar, fiind criză, sunt buni şi 140 de lei. Medicamentul este sigur, se foloseşte şi în Belgia, Italia. Eu l-am importat din Germania. Am un doctor acolo care mi-l recomandă."

Se aştepta să-i dăm banii repede, să plece. Până la urmă a fost nevoit să ne explice, deşi iniţial a evitat: "Uitaţi cum stă treaba, medicamentul este pentru stomac, pentru ulcer, dar dă şi contracţii uterine, dacă vreţi să scăpaţi de copil e bun, dar sfatul meu este să mergeţi şi la un doctor să vă spună cum să-l luaţi". "La care doctor ziceţi să ne ducem, ne recomandaţi vreunul?", am întrebat. "Toţi doctorii ginecologi folosesc astfel de medicamente, eu vând destul de frecvent", ne-a convins dealerul cu accent moldovenesc. Am plătit preţul, şi-a luat banii şi a plecat grăbit, urându-ne peste umăr: "Succes"!


NEAUTORIZAT NICI LA MOLDOVENI

Cytotec este un medicament antiulceros, dar nu e autorizat nici în Republica Moldova. Substanţa activă a medicamentului Cytotec se numeşte Misoprostolum şi poate fi folosită şi pentru întreruperea sarcinii până la patru luni, după cum ne-a precizat Agenţia Naţională a Medicamentului din Republica Moldova. Această substanţă activă poate fi găsită în alte două medicamente autorizate în Republica Moldova: Mirolut (fabricat în Rusia) şi Misoprost (fabricat în India). (Vitalie Călugăreanu)
Citeşte mai multe despre:   special

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Cu Administrația Prezidențială la Tribunal. Motivul: Regulamentul de Ordine Interioară e la secret

Cu Administrația Prezidențială la Tribunal. Motivul: Regulamentul de Ordine Interioară e la secret
Administrația Prezidențială a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea, de la o instanță inferioară, a unui proces în care un cetățean a solicitat ca instituţia condusă de Klaus I...

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €
Galerie Foto Câteva zeci de imobile, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost trecute, cu câteva zile înainte ca premierul Mihai Tudose...

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei
Galerie Foto Manfred are 56 de ani și iubește Grădina Carpaților... așa sunau spoturile publicitare pentru brandul de țară, dar personajul era fictiv. Manfred Michael Seiler, în schimb, chiar are 56 de ani și promoveaz

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității
Uluitoarea istorie a lui mos Ilie Alecsoaie, care a stat 22 de ani sub pamant, ascuns intr-o groapa, de teama Securitatii. Mos Ilie Alecsoaie, din comuna Roma-Botosani, nu-si poate socoti in cantarul vietii toti cei 75...

Reumatismele ne au pe listă pe toţi

Interviu cu medic primar reumatolog doctor Florin Rădulescu. Reumatismele de uzură în articulaţii, artrozele, sunt foarte dese, reumatismele inflamatorii sunt mai rare. În artroze implantarea unei...

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat
O firmă din București va verifica, până la finalul acestui an, peste 2.000 de rapoarte de evaluare care au stat, în perioada 2009-2011, la baza deciziilor emise de căte Comisia Centrală pentru...

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru
Țara noastră munţi de gunoaie poartă, noi cerşim din poartă-n poartă. Un român şi-a investit toată averea pentru a pune la punct o tehnică revoluţionară prin care deşeurile din tomberoanele noastre...

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Galerie Foto Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la...

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari
Galerie Foto Pia Bratianu, personalitate fabuloasa, pe nedrept uitata astazi, s-a aflat timp de peste 50 de ani, cu discretie, in miezul celor mai importante evenimente din istoria Romaniei, de la Unirea Principatelor pana dupa...

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”
Galerie Foto Serviciul Român de Informații, printr-o unitate militară din zona Băneasa, a achiziționat, în ultimele zile ale anului trecut, aparatură de detecție cu raze X, pentru controlul bagajelor și coletelor...

România, înecată în gropi de gunoi clandestine

România, înecată în gropi de gunoi clandestine
Galerie Foto Conform ultimelor estimări, în ultimul an, cantitatea de deşeuri aruncate ilegal s-a dublat. Avem gunoaie peste tot: în munţi, pe plaje, în râuri şi lacuri, în parcuri și în...

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!
Petronela Rotar şi-a surprins fanii din nou cu romanul „Orbi” care s-a vândut în cifre record. Petronela a scris în trecut poezie şi proză scurtă, iar în 2017 primul său roman a...

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL
Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și...

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie
Zona turistică Horezu, vestită în toată lumea pentru ceramica de aici, a devenit de nevizitat din pricina unui munte de deşeuri care s-a înălţat în ultimii ani. Pânza freatică este...

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată
Despre prostată circulă tot felul de păreri. Normal, este un blestem pentru bărbaţi. După 50 de ani, încep neplăcerile generate de prostată, iar la 80 de ani circa 85% dintre bărbaţi au afecţiuni la...
Serviciul de email marketing furnizat de