x close

Bişniţa cu Cytotec, favorizată de sistem

0
Autor: Violeta Fotache Cristian Ionescu 01 Feb 2010 - 00:00
 Bişniţa cu Cytotec, favorizată de sistem /Jurnalul Naţional


Reporterii Jurnalului Naţional au cum­părat medicamentul neautorizat Cy­to­tec într-un fast-food bucureştean, la o întâlnire conspirativă cu bişniţarul.

"Eu am clienţi serioşi, doctorii cumpără câte o sută de pachete o dată, sunt dealer pentru clinici", încerca bişniţarul să ne convingă. Neautorizat pe piaţa româ­nească şi nici la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), dar aprobat în unele state ale Uniunii Europene, medicamentul Cytotec a fost folosit în mai multe unităţi spitaliceşti, ne-au spus oameni din sistemul de sănătate, fără puterea de a-şi asuma public, cu nume şi prenume, această informaţie.

Dezvăluiam în urmă cu o săptă­mâ­nă un caz de la Maternitatea "Bu­na Vestire" din Galaţi privind moartea unei gravide şi a fiicei sale ne­năs­­cute, după ce femeii îi fusese admi­nis­trat în spital Cytotec, un medicament neautorizat, care nu se găseşte pe piaţa legală a medicamentelor din România.

Răspunsul la întrebarea dacă embolia amniotică - diagnostic al decesului - a in­tervenit ca urmare a aplicării acestui tra­tament ori lămurirea dilemei dacă fe­me­ia a murit din cauza unei culpe medi­cale devin chestiuni secundare în faţa problemei de fond descoperite. Şi anume faptul că me­dicamentul, care nu poate fi procurat în ţara noastră decât de la biş­niţari găsiţi pe internet, a fost folosit într-un spital cu aprobarea unor cadre me­dicale.

Şi, mai grav, în derularea acti­vităţilor spe­cifice unei anchete jurnalistice am aflat o informaţie despre care nici un specialist din domeniul medical ori autoritate competentă din sistemul sanitar contactate nu a dorit să vorbească oficial.
Neoficial însă, mi s-a spus: "Problema este atât de gravă şi de delicată, pentru că medica­men­tul Cytotec, deşi neautorizat, este fo­losit şi în alte maternităţi, în clinici de ob­stetrică-ginecologie". Până când au­to­ri­tăţile competente care au declanşat an­chete în ca­zul Maternităţii "Buna Ves­tire" - precum Ministerul Sănătăţii, Di­recţia de Sănătate Publică Galaţi, Colegiul Me­dicilor, Par­che­tul Judecătoriei Galaţi - vor obţine răs­punsurile şi soluţiile la pro­ble­mele cu care se confruntă "Să­nă­tatea gă­lăţeană", Jurnalul Naţional continuă propriile in­vestigaţii şi propune deschi­derea unei dezbateri publice şi de specia­litate nu doar privind folosirea neautori­zată a aces­tui medicament ori beneficiile aduse de administrarea produsului "off label" în cazuri de obstetrică-ginecologie, ci şi o dezbatere privind "artificiile" pe care me­dicii români sunt nevoiţi să le fa­că din pricina lipsurilor din sistem, precum şi impactul situaţiei asupra paci­en­ţilor.


FOLOSIT FĂRĂ AUTORIZAŢIE
Reamintim că, după cum ne-a declarat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Me­­dicamentului, dr farmacist Robert An­cuceanu, Cytotec nu este autorizat nici în România, nici de Agenţia Europeană a Me­­dicamentului prin procedura centra­lizată care acoperă toate statele membre ale Uniunii Europene plus celelalte două state din spaţiul economic european.

Me­dicamentul este autorizat însă de unele state, la nivel naţional, dar pentru tratamentul ulcerului. "La noi în ţară există o singură formă de Misoprostol autorizat, în combinaţie cu Diclofenac, în componenţa medicamentului Arthrotec 75, pentru protecţia mucoasei gastrice. Este ilegal să comercializezi un medicament ne­autorizat", ne preciza săptămâna trecută vicepreşedintele ANM.

"Cytotecul nu este autorizat de Agenţia Europeană a Medi­­ca­mentelor (EMEA) şi nu se află nici în indexul aşa-numitei «Proceduri de re­­cu­noaştere reciprocă», un sistem prin care o ţară membră a Uniunii Europene poate aproba un medicament legalizat în alt stat membru", ne preciza şi Monika Benstetter, de la biroul de presă al EMEA.
MEDICAMENT CUMPĂRAT ÎN FAST-FOOD, LÂNGĂ OBOR
Internetul a devenit o adevărată farmacie neoficială pentru toţi cei care ştiu să apese trei taste şi să dea un click. Aface­rile cu medicamente neautorizate la noi, unele chiar contrafăcute, înfloresc, în dauna noastră, a tuturor, şi pe spatele celor care riscă să cumpere în acest mod.

Jurnalul Naţional s-a hotărât să ia iniţiativa pentru elucidarea misterului apariţiei medicamentului Cytotec în spitale, în ciuda lipsei unei autorizaţii de punere pe piaţă. Iniţial nu părea a fi foarte uşor de obţinut informaţii de prima mână, însă după o simplă căutare pe internet am obţinut tot ce aveam nevoie pentru a stabili o întâlnire cu cel care urma să ne vândă medicamentul respectiv.

Preţurile le-am obţinut "instant": 70 RON folia cu zece pastile de câte 200 micrograme, o cutie cu cincizeci de pastile făcea 250 RON, iar una de o sută ne-o dădea cu 350 RON. Voia să ne convingă să cumpărăm angros, dar scenariul nostru prevedea că suntem un cuplu în care femeia vrea să scape rapid de o sarcină nedorită cu acest medicament recomandat de o cunoştinţă care l-a folosit cu succes. Ca să nu-l punem pe drumuri degeaba i-am zis că vrem douăzeci de pastiluţe. Dealerul ne-a dat întâlnire într-un fast-food, lângă Obor.

"Spionii" lui, "antemergătorii", au fost convinşi, se pare, că nu suntem poliţişti ori procurori, astfel că vânzătorul şi-a făcut apariţia după ce ne-a sunat şi ne-a dat semnalmentele: un fes cu dunguliţe în care-şi înfundase capul până la sprâncene. S-a aşezat sigur pe el şi rapid, productiv, tot cu fesul pe cap, a pus medicamentul pe masă. Ne-a dat să citim un prospect în limba germană. Din discuţia purtată cu acesta a reieşit că omul era obişnuit cu vânzări mult mai mari, pe care le efectua în anumite spitale sau către anumiţi doctori şi nu prea îl impresionau cele două folii dorite de noi. Însă, fiind criză, erau buni şi 140 de lei.

"Eu am clienţi serioşi, doctorii cumpără câte o sută de pachete o dată, sunt dealer pentru clinici, nu prea mă încurc aşa, cu câteva pastile, dar, fiind criză, sunt buni şi 140 de lei. Medicamentul este sigur, se foloseşte şi în Belgia, Italia. Eu l-am importat din Germania. Am un doctor acolo care mi-l recomandă."

Se aştepta să-i dăm banii repede, să plece. Până la urmă a fost nevoit să ne explice, deşi iniţial a evitat: "Uitaţi cum stă treaba, medicamentul este pentru stomac, pentru ulcer, dar dă şi contracţii uterine, dacă vreţi să scăpaţi de copil e bun, dar sfatul meu este să mergeţi şi la un doctor să vă spună cum să-l luaţi". "La care doctor ziceţi să ne ducem, ne recomandaţi vreunul?", am întrebat. "Toţi doctorii ginecologi folosesc astfel de medicamente, eu vând destul de frecvent", ne-a convins dealerul cu accent moldovenesc. Am plătit preţul, şi-a luat banii şi a plecat grăbit, urându-ne peste umăr: "Succes"!


NEAUTORIZAT NICI LA MOLDOVENI

Cytotec este un medicament antiulceros, dar nu e autorizat nici în Republica Moldova. Substanţa activă a medicamentului Cytotec se numeşte Misoprostolum şi poate fi folosită şi pentru întreruperea sarcinii până la patru luni, după cum ne-a precizat Agenţia Naţională a Medicamentului din Republica Moldova. Această substanţă activă poate fi găsită în alte două medicamente autorizate în Republica Moldova: Mirolut (fabricat în Rusia) şi Misoprost (fabricat în India). (Vitalie Călugăreanu)
Citeşte mai multe despre:   special

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 10111


Mai multe titluri din categorie

Lovitură pentru DNA: abuzul în serviciu, dezincriminat și în raport cu Legea anticorupție

Lovitură pentru DNA: abuzul în serviciu, dezincriminat și în raport cu Legea anticorupție
Galerie Foto Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi a încasat, luna aceasta, una dintre cele mai dure lovituri, într-un dosar cele­bru, care a ținut prima pagină a ziarelor. Generalul în rezervă...

Picioare crăcănate și în X, etape normale în dezvoltarea copiilor

Picioare crăcănate și în X, etape normale în dezvoltarea copiilor
Părinţii, mereu grijulii cu micuţii lor, sunt foarte preocupaţi şi de primul cuvânt rostit, dar în egală măsură şi de întâii paşi. Adesea se sperie de fiecare amănunt la picioarele...

Complicele lui Mircea Băsescu, Marian Căpățînă, eliberat pe șest

Complicele lui Mircea Băsescu, Marian Căpățînă, eliberat pe șest
Condamnat, la mijlocul anului trecut, alături de Mircea Băsescu, în dosarul în care fratele fostului președinte a fost găsit vinovat că a luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a...

Cum vrea LUDOVIC ORBAN „să frăgezească” majoritatea PSD-ALDE

Cum vrea LUDOVIC ORBAN „să frăgezească” majoritatea PSD-ALDE
Abia instalat în fruntea PNL, Ludovic Orban a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional principalul obiectiv al partidului pentru sesiunea de toamnă: să „frăgezească” majoritatea PSD-ALDE prin racolări...

Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 

Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 
Galerie Foto Afacerea terenurilor agricole din localitatea Nana, județul Călărași, care au intrat, în 2013, în posesia fiicei fostului președinte Traian Băsescu, a fost construită, în mod infracțional, timp...

Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017

Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017
Galerie Foto Deși condamnat, în 2014, la 16 ani și opt luni de pușcărie pentru ucide­rea soției sale Elodia Ghinescu, fostul polițist Cristian Cioacă, devenit, în timpul anchetei, rival al prim-adjunctului...

Șeful ANSVSA: România poate fi considerată o insulă de siguranţă epidemiologică în partea aceasta a Europei

Șeful ANSVSA: România poate fi considerată o insulă de siguranţă epidemiologică în partea aceasta a Europei
România nu se confruntă la ora actuală cu niciun focar de pestă porcină africană, deşi este înconjurată de această boală care evoluează în opt state, fiind "strânsă ca...

Legăturile logodnicului Elenei Udrea cu garda veche din procuratura lui Iliescu

Legăturile logodnicului Elenei Udrea cu garda veche din procuratura lui Iliescu
Galerie Foto Conceptul referitor la faptul că „lumea este mică” pare a fi confirmat cu subiect și predicat de către Elena Udrea. Protejata lui Traian Băsescu a făcut, zilele trecute, anunțul potrivit căruia s-a...

Adrian Diţă, ANCOM: România va fi prima ţară cu tehnologie 5G. Tarifele de roaming vor scădea în următorii patru ani

Adrian Diţă, ANCOM: România va fi prima ţară cu tehnologie 5G. Tarifele de roaming vor scădea în următorii patru ani
Adrian Diţă, cel care va conduce Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în următorii şase ani, doreşte o schimbare majoră de abordare a instituţiei, prin...

Dr. Irina Strâmbu: Abandonarea fumatului este binevenită în orice fază a unei boli de plămâni

Dr. Irina Strâmbu: Abandonarea fumatului este binevenită în orice fază a unei boli de plămâni
Umblă diverse legende prin populaţie legate de bolile de plămâni. Multe dintre ele sunt eronate, oamenii au auzit prin telefonul fără fir aceste zvonuri deformate privitoare la unele terapii. Vom...

CCR distruge ultima speranță a procurorului Eva

CCR distruge ultima speranță a procurorului Eva
Galerie Foto Curtea Constituțională a emis o motivare devastatoare, prin care a respins excepția de neconstituționalitate invocată de fostul procuror ieșean Emilian Eva, acuzat de comerț ilegal cu tablouri și opere de artă. ...

Samsarul căruia procurorul Țuluș i-a cesionat drepturile salariale a executat silit Ministerul Justiție

Samsarul căruia procurorul Țuluș i-a cesionat drepturile salariale a executat silit Ministerul Justiție
Galerie Foto În scandalul fără precedent declanșat la vârful Direcției Naționale Anticorupție, războiul se poartă cu toate armele pe masă. Unul dintre procurorii care au îndrăznit să-i facă Laurei...

Campanie JURNALUL NAŢIONAL: Țara unde inginerii nu știu ce e milimetrul

Campanie JURNALUL NAŢIONAL: Țara unde inginerii nu știu ce e milimetrul
Lipsa școlilor profesionale distruge economia românească în toate sectoarele, de la alimentație publică și turism, până la industria constructoare de mașini sau cea extractivă. Am vorbit cu...

Cum s-a remarcat premierul Tudose la cursurile de la SRI

Cum s-a remarcat premierul Tudose la cursurile de la SRI
Noul premier Mihai Tudose şi premierul demis Sorin Grindeanu au trecut amândoi pe la Colegiul Superior de Securitate Naţională, arondat SRI. Au făcut specializarea în ani diferiţi dar au avut acelaşi...

Justiție paranormală: o fantomă a dat în judecată Finanțele Publice

Justiție paranormală: o fantomă a dat în judecată Finanțele Publice
Dispărut de mai bine de cinci ani în condiții suspecte, fostul șef de cabinet al ex-președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Codruț Alexandru Marta, a acționat, anul trecut, în...
Serviciul de email marketing furnizat de