In vremea lui Ceausescu peste 10.000 de femei au murit din cauza "decretului antiavort". Azi au fost uitate!
Se pare ca sursa de inspiratie a lui Ceausescu in planificarea demografiei a fost China maoista. Daca Mao introdusese controlul asupra fertilitatii in scopul reducerii populatiei, Ceausescu viza "realizarea unor sarcini sporite": minimum patru copii in fiecare familie.
Conform marturiei lui Dumitru Popescu, fost secretar cu propaganda, decretul antiavort a fost adoptat pentru ca liderul roman se voia conducatorul unei mai mari multimi de oameni. Cresterea natalitatii - cu o rata anuala anuntata de 18-20% - implica mecanisme asemanatoare planificarii din domeniul economic.
Decretul - promulgat in numele Consiliului de Stat in 2 octombrie 1966 - prevedea consecinte drastice pentru toti cei care nu i se supun. Au fost infiintate comisii, responsabilitati si indatoriri in care au fost implicati oameni ai militiei si legii, medici, "turnatori", directori de intreprinderi si scoli. Periodic, femeile din Romania erau obligate la umilitoarea procedura a controlului ginecologic in scopul depistarii gravidelor.
Astfel, elementul cel mai intim al vietii umane - sexualitatea - a fost supus controlului de partid, ceea ce nu s-a intamplat in nici o alta tara comunista din Europa.
EFECTE SOCIALE. In 1967, rata fertilitatii totale s-a dublat fata de anul precedent, ajungand la maximul de 3,7 copii nascuti in medie de o femeie, pentru perioada de dupa 1944, in Romania. In 1973 insa, rata fertilitatii totale revenise la nivelul de 2,4 copii nascuti in medie de o femeie. In anii ce-au urmat s-a mentinut la cotele de dinainte de adoptarea decretului.
Propaganda facuta in acei ani sub genericul "Copiii nostri - copiii patriei noastre" alimenteaza si astazi iresponsabilitatea acelor romani care fac copii cu gandul ca orfelinatele au datoria sa-i creasca.
O "TRAGEDIE NATIONALA". Prin victimele si suferintele pe care le-a produs, "decretul antiavort" conteaza ca "o tragedie nationala". Doar pentru ultimul an de putere a lui Ceausescu sunt mentionate 1.193 de decese din cauza complicatiilor aparute in urma avorturilor provocate. Pentru perioada 1966-1989 a fost mentionat numarul de 9.452 de femei decedate.
Statisticile sunt departe de adevar, dupa cum releva ginecologii intervievati. Printre "indicatiile" primite de ei a fost si aceea ca in cazul decesului sa fie trecut diagnosticul complicatiilor finale (cel mai adesea "blocaj renal" sau "septicemie"). Astfel ca numarul femeilor decedate in urma avorturilor provocate depaseste, cu siguranta, 10.000.
PEDEAPSA LUI DUMNEZEU. Ideea decretului a fost comunicata de Ceausescu membrilor CPEx in timpul unei vacante petrecute pe litoral. Conform marturiei lui Alexandru Barladeanu, unul dintre participanti, lucrurile au decurs astfel: "La un moment dat, Ceausescu a ridicat pe neasteptate problema avorturilor: sustinea ca trebuiau interzise. A adus si cifre de la Ministerul Sanatatii din care reiesea cati copii pierduse natiunea din cauza avorturilor. Eu imi dadeam seama ca interdictia va aduce implicatii sociale, dar el se grabea sa ajunga conducatorul unei tari cu 30 milioane de locuitori. I-am spus atunci sa nu ne pripim, sa studiem ce urmari va avea o astfel de masura. Nicolae Ceausescu mi-a inchis gura spunandu-mi: "Sa mai termine tovarasul Barladeanu cu incurajarea prostitutiei!" (...).
Primul a luat cuvantul Patilinet, ce era, atunci, ajutorul lui, cantandu-i in struna. L-a pedepsit pentru asta Dumnezeu: fata lui a murit, dintr-un avort provocat, la cativa ani dupa aceea! Maurer (primul-ministru, n.n.) a propus sa mai studiem. "Ce sa mai studiem?", s-a opus Ceausescu. Nu ne-a sustinut nimeni. Si s-a adoptat propunerea lui. Asa au aparut "decreteii"."
|
MARTURII: REGLARE DE CONTURI
"Am vazut pe Discovery un documentar despre avorturile provocate. Se filmase in interiorul uterului unei femei. Cand se introduce clestele pentru a apuca fatul, acesta se strangea, se chircea ca si cum ar fi opus rezistenta. Pentru mine a fost o activare a fisierului "salvat" in memorie. Mi-am reamintit totul si dupa circa 10 ani de la ultimul dintre cele doua avorturi provocate, mi s-a facut rau. Cand in 1993, mi s-a facut o histerectomie, nu am simtit doar ca pe-o mutilare faptul, ci si ca o reglare de conturi." H.M., 39 ani, statisticiana, Arad MARTURII: CADERE NERVOASA "A fost o experienta foarte traumatizanta atat fizic, cat si psihic. S-a facut cu ajutorul sondei de catre o femeie calificata sora medicala, pentru suma de 3.000 de lei. Tensiunea si procesele psihice de dinainte si de dupa m-au dus la o cadere nervoasa ce a durat patru luni. Tendinta era de a ma izola de toti si chiar de viitorul meu sot. Dupa casatorie, voiam un copil, dar nu s-a mai putut niciodata. Chiar daca pozitia mea materiala si sociala de acum este una foarte buna, iar sotul meu ma sustine moral, sunt sufleteste distrusa." F.E., 46 ani, jurista, Cluj-Napoca "DATORIE DE ONOARE" "Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman adreseaza un apel intregii populatii, muncitorilor de la orase si sate, pentru a intelege bine ca asigurarea unei cresteri demografice normale reprezinta o onoare si o obligatie pentru fiecare familie si pentru intregul nostru popor, care s-a mandrit intotdeauna cu familii durabile, cu multi copii, pe care i-a crescut in dragoste, asigurand in acest fel vitalitatea (...) intregii natiuni. Astazi, mai mult ca oricand, avem inalta obligatie de a asigura patriei noastre noi si noi generatii care sa contribuie la inflorirea natiunii noastre socialiste, la triumful socialismului si comunismului in Romania." |
Continuare: Business numit Ceausescu
Citește pe Antena3.ro