x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doi copii i-au făcut praznic mamei lor chiar de ziua ei

Doi copii i-au făcut praznic mamei lor chiar de ziua ei

de Cristinel C. Popa    |    10 Apr 2010   •   00:00
Doi copii i-au făcut praznic mamei lor chiar de ziua ei

Nu există viaţă după moarte. După moartea cuiva drag. Sau cel puţin nu este una liniştită. Un soţ sfâşiat de durere, două fetiţe ce vor înainta în viaţă fără a avea alături mama. O întreagă familie a fost condamnată la suferinţă. Din vina cui? Veţi trage dumneavoastră concluziile.

Investigaţia făcută în cazul de faţă îşi propune să sublinieze un adevăr dureros. Tot mai multe persoane mor cu zile în spitalele noastre aflate parcă în abandonare. Un sistem medical tarat, poate şi din cauza reprezentanţilor săi, medicii, slujbaşi din ce în ce mai debusolaţi şi blazaţi. Să fie oare la mijloc micimea omenească indusă de sărăcie, de invidie? Sau este vorba pur şi simplu de incompetenţă? Dumneavoastră decideţi, cititorii, suveranii noştri!


FERICIRE, APOI MOARTE
Până acum mai bine de o lună, familia Badii din Iaşi era una cât se poate de fericită. Un soţ şi o soţie care se iubeau, în ciuda micilor dificultăţilor din trecut. Două fete frumoase, cuminţi, care învaţă bine la şcoală. Daniela Badii (41 de ani), câştiga bine, era apreciată la serviciu, avea posibilităţi de promovare. Urma şi un masterat care avea să-i întregească CV-ul şi aşa bun.

Pe 27 martie, în Săptămâna Patimilor, Daniela Badii urma să-şi sărbătorească ziua de naştere. Copiii aşteptau cu nerăbdare. Din modestele lor economii i-au cumpărat cadouri mamei, iar Iulian Badii (43 de ani) se frământa ce să-i dăruiască soţiei de ziua ei. Dar totul a luat o turnură neaşteptată.

Problemele medicale minore ale femeii au făcut să se interneze într-un spital de coşmar pentru mulţi alţi pacienţi ieşeni: Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi. Şi a murit în urma unei banale operaţii de îndepărtare a unui fibrom uterin. Din vina mai multor medici, dar şi a managerului unităţii spitaliceşti, spun membrii familiei. Aşa cum reiese (parţial) şi din investigaţia făcute de reporter, care a fost nevoit în unele momente, din cauza lipsei voite de disponibilitate a medicilor, să acţioneze sub acoperire.


PLĂNG, POATE VINE MAMA, MĂCAR ÎN VIS
De ziua Danielei, familia i-a făcut praznic de 40 de zile. Parfumul cel drag al mamei, cumpărat de una dintre fete, nu a ajuns nici măcar în sicriu, cum a vrut fiica cea mică. A fost dăruit altcuiva. Cele două copile nu mai râd de atunci. Nu mai dorm, nu mai visează frumos. Nu mai mănâncă. Plâng toată ziua şi se tânguie tatălui că le e dor de mama. Şi iarăşi plâng, şi plâng. Stau seara cu capul rezemat de ecranul calculatorului şi privesc chipul mamei ce zâmbeşte nevinovat în format jpg. Vorbesc cu ea, dar ea nu le răspunde nimic. Niciunul dintre membrii familiei nu mai doarme cum trebuie.


"FURTUNA" A IZBUCNIT PE CER SENIN ŞI DEODATĂ A FULGERAT.
Într-una din zilele de Post am bătut la uşa familiei Badii. Mi-a răspuns întâi căţelul cu un lătrat şi, după ce mi-a scrutat din priviri silueta (nu era, din păcare, cea a stăpânei!), m-a mirosit. A răspuns ezitant, după ce a privit îndelung prin vizor, fiica cea mică. Aveam să aflu a doua zi că telefonase mai întâi tatălui. Ochii senini, nevinovaţi, îi umbreau cearcănele lungi de sub pleope. "Mâine dimineaţă îl găsiţi pe tata!", mi-a spus ea. A doua zi, mi-a deschis fără vlagă un domn tânăr şi înalt, nebărbierit, îmbrăcat în negru. A trebuit să treacă ceva timp până să-şi găsească cuvintele să reînnoade firul tragicei poveşti. A vorbit tangenţial cu unii colegi din presă, dar nu a venit nici un reporter să-i asculte păsurile, să-i simtă frământările. La un moment dat îmi aduce, de dincolo, fotografiile soţiei. Doi soţi fericiţi, un bărbat împlinit, o femeie ce a reuşit în viaţă. Când a început totul nu-şi făcuse apariţia nici un nor negru pe cerul liniştit al vieţii lor, ceva care să prevestescă ce avea să vină.


NEREGULI SESIZATE DE FAMILIE

Daniela Badii ar fi trebuit să suporte o intervenţie chirurgicală uşoară, cum se fac lunar cu miile. Numai că acolo unde a început, fără să fie dusă la bun sfârşit, această operaţie, lipsea aparatul de ventilaţie necesar pacienţilor pentru asigurarea supravieţuirii în cazul unor stări comatoase. O primă gravă neregulă sesizată de familia Bădii, care a dat conducerea spitalului în judecată din această cauză. Ce s-a întâmplat, în linii mari. Femeii i s-a făcut anestezie fără a fi testată anti-alergic, cum se procedează în multe alte cazuri. Imediat după administrarea medicamentului, doctorul anestezist Mihaela Matei nu a reuşit să îi introducă pacientei în gât un dispozitiv cu un diametru de numai 5 milimetri pentru ca femeii să i se asigure suportul respirator. Ancheta medicală este în curs, însă familia a aflat de la anesteziştii cu care a vorbit, inclusiv cu venerabilul doctor Săndica Bazon, care a vegheat-o la Spitalul de Neurochirurgie unde a fost transportată şi unde a murit după şase zile, că Daniela a făcut un spasm glotic. Dr. Matei este, evident, de altă părere, dar nu-şi explică însă cum nu a putut vedea nici un micron neobturat în gâtul Danielei pentru a-i introduce tubul de ventilaţie. Panicată, dr. Matei a lăsat-o câteva minute pe pacientă fără să respire, lucru foarte grav. Apoi a chemat disperată un alt anestezist, dr. Filip, care nici el nu a reuşit să o intubeze. Abia după a şasea tentativă şi după mai bine de jumătate de oră s-a reuşit. Timp în care s-au perindat în sala de operaţii, după cum spune dr. Matei, cel puţin 20 de cadre medicale ale spitalului. Totuşi, medicii care ar fi putut să o salveze printr-o simplă traheotomie (o incizie care ar fi putut asigura introducerea tubului pentru respiraţie) au ieşit din sală fără a se complica şi fără a-i mustra conştiinţa. Chiar şi dacă nu ar fi intrat traheotomia în protocolul medical aferent acestui caz, nimeni nu a riscat să devină erou. Acestea informaţii au la bază supoziţiile emise de familie şi confirmate de dr. Matei, cu care reporterul a stat de vorbă. Mai mult, medicul a spus că unitatea nu are ORL-ist pentru a face acea incizie şi că acesta trebuia să vină de la alt spital. Dar, chiar şi aşa, el nu a fost chemat. Era în joc reputaţia medicilor. O ambiţie care pe femeie a costat-o moartea. Mai mult, după ce femeia a intrat în comă şi medicii ştiau sigur că nu mai are absolut nici o şansă, şi-au bătut joc de familie. Mai întâi zicându-le că totul e OK. "E în comă, dar va fi transportată la alt spital unde va sta la Reanimare şi va fi pusă pe picioare pentru a fi operată", i-au spus ei soţului. Şi toată operaţiunea a durat o zi întreagă! Dacă intervenţia s-a "terminat" puţin după ora 10.00, femeia a ajuns la Terapie Intensivă la Spitalul de Neurorchirgie târziu, către seară, după ore de aşteptare, mai întâi la Maternitate, apoi, "cel puţin trei ore", înainte de a intra în salonul de Terapie Intensivă de la Neuro, după cum povesteşte soţul.
ÎNCEPUTUL COŞMARULUI
Iulian îşi aminteşte că Daniela nu avea probleme majore de sănătate. Era o femeie plinuţă, cu un pic de tensiune. Dar să vedem cum s-a ajuns aici. Într-o zi s-a simţit rău, a avut pierderi mari de sânge. Peste drum de apartamentul lor de bloc există un centru medical, unde a întâlnit o doctoriţă Ciuhodaru, care i s-a părut a fi foarte amabilă, şi care a invitat-o la spital. Aşa a ajuns Daniela Badii la Maternitatea Elena Doamna, o unitate învechită, ce de mulţi ani necesită modernizare. Aici, medicul i-a făcut un chiuretaj şi i-a spus că are un fibrom de circa trei centimetri. Când a avut din nou într-o zi dureri şi scurgeri de sânge, Daniela s-a speriat şi a acceptat să meargă din nou la medic să se opereze. Însă, anterior, culmea!, doctoriţa a lăsat să se înţeleagă că nu era obligatorie operaţia. "Însă i-a spus că va pierde sânge frecvent şi în timp o să se anemieze, ajungând până la urmă tot la operaţie", spune Iulian Badii. Bineînţeles că pentru a ajunge la intervenţie trebuia să facă un control cardiologic. Control care l-a făcut contra-cost, unde credeţi? La clinica privată a medicului, nu la spital.


GREŞELILE MEDICILOR, PUNCTATE PE RĂND
 Consimţământul pentru efectuarea operaţiei i-a fost luat lejer, într-o atmosferă destinsă, parcă ar fi fost la o cafea. "A fost ceva foarte sumar, ori aşa ceva nu se face, trebuie să avertizezi asupra riscurilor. A întrebat-o pur şi simplu dacă a mai fost operată, ea a spus că a suferit o intervenţie de apendicită la 10 ani". A chestionat-o dacă se ştie alergică la ceva, femeia n-a ştiut ce să răspundă, se glumea, se râdea, se trata totul cu lejeritate. "Nu ne-au prevenit asupra consecinţelor, apoi faptul că nu i-a făcut acea simplă testare anti-alergică este o altă greşeală a medicilor, pentru că se ştia de cazuri asemănătoare întâmplate". Lui Iulian Badii, anesteziştii i-au confirmat că soţia sa a făcut alergie. Femeia a avut parcă o premoniţie, pentru că s-a temut foarte tare cu o zi înainte de operaţie. El o încuraja, liniştit de calmul şi siguranţa medicilor. În ziua operaţiei l-a sunat de trei ori, pe la 6.00, la 7.00 şi apoi ultima oară înainte de a intra în sala de operaţie. Apoi, bărbatul a tot aşteptat alt telefon. S-a făcut ora 11.00, apoi 12.00, şi atunci s-a îngrijorat. A mers într-o fugă la spital. Medicii i-au spus că sunt probleme pentru că nu a mai fost operată, ceea ce nu era adevărat. "N-am reuşit să o intubăm şi acum este în comă", i s-a spus la spital.


MEDICII ŞI-AU BĂTUT JOC DE FAMILIE
Cu toate că personalul medical ştia foarte bine care avea să fie deznodământul, au aigurat familia că femeia va fi pusă pe picioare. Atât că trebuie dusă la Spitalul de Neurochirurgie, pentru că la Maternitate nu există ventilator pentru a i se asigura respiraţia. Cerând explicaţii suplimentare, cum de s-a ajuns să fie în comă, dr Filip a răspuns cu o jignire. "Nu am putut să o intubăm pentru că avea un gât foarte prost şi limba mare". Apoi s-au pus cu toţii pe aşteptat transferul la un alt spital. "A durat ore. Am aflat ulterior de la dr. Matei că s-a telefonat mai întâi la Spitalul Sf. Spiridon şi apoi la Neurochirurgie. S-au tot codit". Deh, nici unui spital nu îi convine să cazeze un viitor răposat în propria ogradă. Cu toate că Spitalul de Neurochirugie e la câteva sute de metri de Maternitate, s-a aşteptat ore bune să vină o ambulanţă de acolo, de parcă o maşină la Elena Doamna nu exista. Târziu, Daniela a fost urcată în ambulanţă, în timp ce un cadru medical îi asigura ventilare mecanică. "De la 10:00 la 14:00 au ţinut-o la spital fără să-i facă nimic!". Apoi s-a mai stat trei ore în poarta Spitalului de Neurochirurgie. Şi în tot acest timp, medicul anestezist n-a scos un cuvânt, nu a vorbit deloc cu familia, simţindu-se vinovat, după cum este de părere Iulian Badii. La Neurochirugie, soţul speriat a stat de vorbă cu un veteran în ale anesteziei, experimentantul dr. Bazon, care i-a spus că a fost vorba despre un spasm glotic. De aceea neexperimentata dr. Matei nu a reuşit să îi introducă un furtunaş subţire în interiorul gâtului. "Experimentatul medic Bazon a spus că din cauza unuia dintre componenţii anestezicului, muşchii gâtului s-au contractat. Ei bine, atunci, văzând alergia, ei ar fi trebuit să-i injecteze antidotul, un anti-alergic, dar nu au făcut acest lucru. Ei practic au omorât-o, că au lăsat-o jumătate de oră fără respiraţie. Şi, mai mult decât atât, aparatul de ventilaţie nu funcţionează. Ei i-au asigurat respiraţie cu dispozitivul manual, care nu poate fi folosit foarte mult pentru că oboseşte cel care îl mânuieşte", mai spune Badii. Cu toate că femeia era în comă din cauza medicilor, aceştia, cu cinism, l-au pus să caute medicamentele necesare supravieţuirii de formă a soţiei. "Cred că nu se pune aparatul de intubaţie special să se sperie oamenii definitiv de spital şi să meargă la cabinetele private, să le umple lor buzunarele", spune un cadru medical care a lucrat la spital şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
ÎN MOMENTELE COMPLICATE CHIRURGII AU IEŞIT DIN SALONUL UNDE ERA PACIENTA
"Dăm în judecată spitalul că nu era dotat corespunzător, apoi medicul, că nu a testat-o antialergic. Iniţial credeam că de vină este doar anestezista, dar dr. Mădălina Ciuhodaru şi dr. Ştefan Buţureanu, care trebuiau să asigure intervenţia, au declarat că au plecat din sală când au văzut ce se întâmplă, că nu era treaba lor. Eu am mai vorbit cu anestezişti care mi-au spus că responsabilitatea este şi a chirurgilor. Ea putea fi salvată dacă i se făcea traheotomie, o mică incizie, pe unde s-ar fi putut băga tubul de respiraţie. Măcar să încerce, nici măcar n-au încercat". Dr. Matei are o experienţă de cinci ani în spitale, dar a terminat rezidenţiatul de puţin timp. "Foarte mulţi au spus că este un cadru medical incompetent. Nu i-aş dori dumneaei să treacă vreodată prin ce trec fetele mele acum". La aflarea cumplitei veşti, fiica cea mare a leşinat, iar cea mică s-a speriat foarte tare. "Ţipau la mine, nu ştiam cum să reacţionez", îşi aminteşte Badii, care spune că a depus plângeri la Parchet, Poliţie şi Direcţia pentru Sănătate Publică. În acelaşi timp, o comisie a Colegiului Medicilor face o anchetă. Însă şeful comisiei, prof. dr. Mircea Onofriescu, spune că ultimul cuvânt îl au medicii anestezişti specialişti de la Bucureşti. "Vă imaginaţi că o să-şi denigreze colegii de la Iaşi?", spune Badii.


VIEŢI DISTRUSE

După coşmarul care a început pentru Badii, nu mai poate să doarmă. Se culcă pe la 1.00 şi se trezeşte pe la 6.00. Şi fetele suferă cumplit, pentru că erau foarte apropiate de mama lor. "Acum, eu le fac de mâncare, vin la mine plângând şi spun tată, mi-e dor de mama, cea mare e mai închisă, dar o găsesc seara căutând pe calculator poze cu mamă-sa. Mie, ca bărbat, îmi vine foarte greu să cresc doi copii, şi fete, nici n-avem din ce trăi, că eu sunt şomer. Şi soţia era o gospodină foarte bună, şi curată, ea le făcea pe toate în casă". Fata cea mare este în clasa a XI-a (are 17 ani) şi cea mică în a VII-a (13 ani). Pe Iulian Badii (43 de ani) îl copleşesc acum cheltuielile cu avocaţii, cu pomenirile. Cazul Danielei Badii a intrat in atenţia Colegiului Medicilor abia după ce soţul a făcut plângerile penale asupra presupuşilor vinovaţi. "Vom comunica rezultatul anchetei noastre abia după ce preşedintele Comisiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Colegiului Naţional al Medicilor şi preşedintele Societăţii Naţionale de Anestezie ne vor trimite raportul lor de expertiză. Am analizat protocoalele de anestezie din Franţa, SUA şi de la noi. Vom comunica rezultatul în cel mai scurt timp", a spus, în urmă cu câteva zile, preşedintele comisiei prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar în obstetrică şi ginecologie din cadrul Maternităţii "Cuza Vodă" Iaşi. Preşedintele Asociaţiei de Protecţie a Pacientului de la Bucureşti a spus că Daniela Badii a fost ucisă de medicii din maternitate care ar fi putut să o salveze chiar şi cu o simplă trusă de prim ajutor.


O RUDĂ O PLĂNGE PE DANIELA
Silvia, rudă: "Este o durere fără margini! Medicii aceştia ne-au schimbat viaţa pentru totdeauna! Plângem dimineaţa, ziua, noaptea, acasă, la serviciu. Există în noi o revoltă, o stare de neputinţă, un strigăt şi o căutare continuă, păreri de rău că nu am ştiut ce s-ar putea întâmpla. Trebuie sa fi fost nebuni la cap să o lăsăm să se ducă într-un spital unde nu au un banal aparat de ventilare, şi spun banal pentru că în neştiinţa mea ştiu că e indispensabil într-o intervenţie chirurgicală! Oricine era în pericol ! Se putea întâmpla oricui!".


MOTIVAŢIA PLĂNGERII PENALE ÎMPOTRIVA MEDICILOR
Familia Badii a depus plângere penală împotriva dr. Mihaela Matei pentru malpraxis şi pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu prevăzută şi pedepsită conform art. 249 din Codul Penal. "Este inexplicabil de ce medicul anestezist nu a procedat la intubarea pacientei imediat dupa ce a administrat anestezicul, pentru a-i asigura ventilaţia mecanică sau manuală cu balon, dar şi mai inexplicabil este faptul că, deşi a observat ca pacienta nu respiră voluntar, a lăsat să treacă mai mult de 30 de minute fără să se practice traheotomie pentru a asigura funcţia de respiraţie a pacientei, aşa cum prevăd protocoalele medicale.(...) Timpul în care pacienta a fost în hipoxie depăşeşte 30 de minute, afectându-i grav şi ireversibil în principal activitatea cerebrală", se arată în plângerea penală înaintată de familie.

Citiţi: Interviu cu un medic care nu şi-a salvat pacientul

×
Subiecte în articol: observator