Procurorii anticorupţie au descins în Baia Mare, la Direcţia Finanţelor Publice. Instituţia este controlată şi de Curtea de Conturi. Două acţiuni paralele, dar care s-au întâlnit, la un moment dat, într-un punct important. Se vorbeşte de luare de mită, trafic de influenţă, returnări ilegale de TVA, şantaj, implicaţii politice şi ale mediului de afaceri.
O poveste care a avut şi o victimă: Radu Bancoş, fost adjunct în finanţele maramureşene, care s-a sinucis recent, în Gara Baia Mare.Oamenii care cunosc ce se întâmplă în sensibila zonă a finanţelor maramureşene sunt împărţiţi în două. Unii sunt şocaţi de acţiunea procurorilor anticorupţie. Alţii, cunoscători, se aşteptau, neştiind momentul.
Cutremurul este maxim, iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că datele sunt extrem de complexe. Este suficient să ne gândim la ce înseamnă Finanţele, practic, zona de maximum interes economic împletit cu veşnica mustărie politică. Finanţele, axul în jurul căruia se învârte judeţul, erau oricum împărţite într-un joc ciudat, cu grupări consolidate politic, cu miros ameţitor de bani, mulţi bani, cu presiuni într-o parte şi alta. Este prima acţiune de control, acţiune care va fi urmată de un alt control.
Şefii Finanţelor sunt albi la faţă. O asemenea acţiune de forţă nu a mai fost pe meleagurile din nord. Am încercat să obţinem clarificări oficiale, dar ele nu au venit. Pe undeva, este firesc, cercetările sunt la început, deşi există un dosar de anul trecut.
Am încercat să desluşim povestea de la Finanţele maramureşene, mergând pe surse.
Singurul oficial care a dat o scurtă declaraţie a fost directorul general al Direcţiei Finanţelor Publice, Theodor Lupuţi.
"Da! Sunt acţiuni de control la noi. Este verificarea anuală a Curţii de Conturi. Ei sunt la noi de ceva vreme şi au identificat probleme legate de rambursările de TVA, pe care le cercetează, iar rezultatele vor fi trecute în procesul verbal. Pe de altă parte, există un dosar penal instrumentat de DNA (DGA, n. red.) în care au fost citaţi mai mulţi colegi din Direcţie. De prezentat la audieri, s-au prezentat doar trei", a declarat Lupuţi.
Potrivit informaţiilor noastre, Lupuţi şi Vasile Hotea, director adjunct la Control, au fost citaţi ca martori, iar Romulus Blaga, adjunct al Direcţiei, a fost citat ca făptuitor. Se pare că au fost citaţi şapte sau opt dintre şefii Finanţelor maramureşene, cu toate direcţiile şi serviciile pe care aceasta le are.
Cei cinci care nu s-au prezentat la solicitarea procurorilor şi-au trimis avocaţii cu cererea de pregătire a apărării. Ca o concluzie, ar fi vorba de cinci sau şase persoane care ar putea avea de-a face cu afacerea "Mită la Finanţe" şi "Rambursări ilegale de TVA". Tot sursele noastre au spus că există două dosare distincte.
AVALANŞĂ DE SESIZĂRI ŞI RECLAMAŢII
Dosarul cu luare de mită este de anul trecut. Această poveste se leagă şi de filmările făcute cu o cameră ascunsă, cu anumite elemente de şantaj. Practic, o acţiune în care au fost implicate persoane din cadrul Direcţiei.
Acţiunea "Restituiri ilegale de TVA" a început după ce Curtea de Conturi a descoperit deficienţe la acest capitol. Întrebarea firească a noastră a fost dacă nu există mecanisme de control în cadrul Direcţiei Finanţelor, care să găsească deficienţele ce fac obiectul anchetelor. Control la control nu este, potrivit surselor noastre. Adică, cei care ar fi putut găsi deficienţe sau probleme fie nu le-au găsit, fie nu au dat curs procedurilor legale. În cazul rambursărilor de TVA, controlul îl fac Finanţele.
Asupra acestui control nu se mai fac verificări. Mai există o persoană la Inspecţia Generală care, la anumite sesizări, mai reia unele dosare controlate.
Aşa s-a întâmplat în cazul unor anonime care au ajuns la Finanţele Publice maramureşene. Anonime la care s-a dat curs.
În cazul rambursărilor de TVA, vorbim, potrivit surselor noastre, de multe firme, zeci de firme care ar fi încasat ilegal TVA. Suma dată din pix se ridică la sute de miliarde, iar după unele surse, s-ar ajunge chiar la o sumă ce concurează cu bugetul Băii Mari.
De exemplu, este o firmă din Baia Mare care ar fi primit 34 de miliarde lei ca TVA, într-o lună, de la o societate care nu are activitate. Sunt firme-fantomă, care există doar pe hârtie, firme care există doar în baza unei ştampile, firme care au primit înapoi TVA, deşi nu au avut activitate. La sumele care se vehiculează în mediul finanţist, se pare că este vorba de zeci de firme cu rambursări de TVA, din tot judeţul.
Este posibil ca anumite cazuri grave să fie localizate peste Deal. Mai ales în aceste cazuri, afirmă sursele noastre, ar fi şi implicaţii politice. Adică, oameni care sunt membri cunoscuţi ai unor partide, oameni care învârt sume de bani uriaşe, oameni care au legături cu mediul de afaceri oneros. Deşi am avea nume, nu ne permitem să dăm exemple, cu toate că ele există pe multe garduri, prin localităţi maramureşene.
Organele de control, poate, vor descâlci această extraordinară poveste de corupţie ce zguduie din temelii Finanţele maramureşene.
"Da! Este adevărat. Au fost returnate sume exorbitante sub formă de TVA la societăţi în faliment, la tot felul de persoane. Sunt implicate personaje din toate categoriile, începând cu cei de la Finanţe. Sunt lucruri foarte grave. Cum este posibil ca unei firme aflate în faliment să returnezi TVA? Este o acţiune greu de realizat. O societate în faliment este verificată de lichidator şi de judecătorul sindic. Dacă s-a dat TVA în astfel de contexte, este groasă rău. Să sperăm că nu se vor opri controalele. În astfel de cazuri, controalele vin în cascadă.
Este incredibil! Firme care lucrează din greu şi îşi plătesc ce au de dat la stat o duc cum o duc, iar altele sau alţii, dintr-un pocnet de deget, primesc miliarde şi miliarde de lei. Banii sunt, apoi, împărţiţi. Asta este «reţeta fericirii». De unde credeţi că sunt bani pentru jocuri şi norocuri?", au declarat surse care doresc să-şi păstreze anonimatul.
FILMULEŢE COMPROMIŢĂTOARE
După mai multe investigaţii de presă, după discuţii cu persoane care se tem să vorbească, un lucru este clar. Procurorii anticorupţie cercetează posibile acte de corupţie, şantaj, luare de mită în cadrul Direcţiei Finanţelor maramureşene, iar Curtea de Conturi a găsit returnări ilegale de TVA. Cele două "speţe" vor face, probabil, obiectul unor cercetări cu iz penal.
Plecând de la cele aflate, am intrat sub cortina acestei acţiuni, atât cât s-a putut. Lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere şi decât le-am expus noi, într-un limbaj jurnalistic.
O mare afacere oneroasă a început anul trecut şi în aceasta sunt implicate mai multe persoane, de la Finanţe şi din afara instituţiei.
"Situaţia este mai complicată decât se lasă să se vadă. Anul trecut, a fost făcută o sesizare la DNA de mai multe persoane din Baia Mare cu privire la activităţi presupus ilegale, în cadrul Finanţelor. Pe de altă parte, a existat şi o autosesizare a celor de la Finanţe în legătură cu anumite aspecte. Au fost vizaţi mai mulţi, şi Romulus Blaga, dar şi alte persoane. Da! Sunt cercetate opt persoane. Anul trecut, înainte de a apărea filmuleţele, Blaga a primit la birou un plic plin de poze. La acea vreme, nu s-a ştiut că sunt cadre din filmuleţele care au avut atât de mare succes.
A fost făcută, dacă nu ne înşelăm, o plângere penală pentru şantaj cu autor neidentificat. Aşa au demarat cercetările pentru şantaj cu autor neidentificat. S-au făcut verificări şi, între timp, au apărut filmuleţele, cu corupţie şi alte chestii, pe care se poate discuta mult. Probabil, sunt cercetaţi până la cinci persoane din cadrul Finanţelor pentru şantaj la Blaga şi Bancoş. Pe de altă parte, Blaga şi Bancoş sunt cercetaţi pentru luare de mită, trafic de influenţă, ceva de genul acesta. Din câte ştim, nu s-a început urmărirea penală, sunt acte premergătoare.
Una peste alta, treaba este mult mai stufoasă decât cele prezentate pe ici-colo. Dincolo de filmuleţe, apar aspecte legate de cine şi ce îi dă, cine şi ce primeşte, dacă sunt bani nu poate fi considerată ca luare de mită, nu are nici o legătură cu atribuţiile de serviciu. Sunt probleme cu anumite persoane care au vrut să facă...", ne-au declarat sursele noastre.
Aceleaşi surse afirmă că Blaga nu avea nimic în comun cu returnările de TVA, iar pe partea de şantaj, s-ar părea că sunt persoane din subordinea altora, decât Blaga, respectiv persoanele care au iniţiat procedura de şantaj.
Din alte surse, am aflat că sesizările vin din trei-patru părţi. Cercetările sunt conexate şi se fac documentări în toate direcţiile, de la posibila corupţie din Fisc, la returnări ilegale de TVA. Este o lucrare amplă, care va zgudui Finanţele şi nu numai, spun sursele noastre.
"Vom vedea ce va spune Legea. Dacă unii au făcut restituiri de TVA, e treaba de care vor răspunde. Dacă alţii au luat bani, e treaba de care răspund, dacă alţii au şantajat şi alţii s-au sinucis, vor răspunde undeva, dacă s-au încercat alte forme de şantaj, vor răspunde, de asemenea, cei în cauză", au spus surse informate.
O victimă!
Până se vor stabili vinovaţii sau nevinovăţii, criza de la Finanţe a făcut o victimă. Mircea Radu Bancoş, adjunct la Administraţia Finanţelor, s-a sinucis în Gara Baia Mare. Gestul a surprins, iar în urmă au rămas copii, soţie şi familie care nu au înţeles ce s-a întâmplat. Se vorbeşte că au fost presiuni foarte mari asupra lui Bancoş, iar unele materiale de presă au alimentat presiunile.
Este regretabil că s-a ajuns aici. Puţini realizează ce este în sufletul familiei fostului adjunct de la Finanţe. Evident că lucrurile ar fi putut să capete o altă turnură dacă s-ar fi luat măsuri la timpul potrivit. Dacă s-ar fi cercetat, dacă s-ar fi luat în calcul toate variantele pe care, succint, şi noi le-am prezentat în materialul de mai sus.
Scandalul mocneşte
În cadrul discuţiilor avute cu multe persoane implicate în aceste cazuri, am sesizat o părere de rău cu privire la cele întâmplate cu Bancoş. Noi credem că nu ar fi trebuit să se ajungă aici. Dincolo de cazul de posibilă mită la Fisc, o dimensiune mare a căpătat-o problema rambursărilor de TVA.
Chiar pe parcursul documentării, datele primite au fost în continuă mişcare, dilatare. Nu putem să dăm nume, pe de-o parte pentru a nu influenţa ancheta, pe de alta, din cauza faptului că nu avem confirmări oficiale. Într-un astfel de caz, este şi greu. Oricum, mediul de afaceri maramureşean (partea mai sănătoasă) este revoltat de faptul că ar fi putut să se întâmple aşa ceva.
Articol din Gazeta de Maramureş
Citește pe Antena3.ro