x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prosperitate pe ruinele Institutului Pasteur

Prosperitate pe ruinele Institutului Pasteur

13 Feb 2004   •   00:00

Sumedenie de firme romano-americane capuseaza o institutie-cheie

Istoria Institutului Pasteur din Bucuresti este emblematica pentru activitatea de cercetare in domeniul medicinei veterinare din Romania. Descoperirile exceptionale inregistrate de catre oamenii de stiinta care au lucrat sub acoperisul prestigiosului institut sunt de referinta oriunde in lume. Se pare insa ca in Romania au fost uitate cu desavarsire. In prezent, Institutul Pasteur este aproape pus pe butuci. Dupa schema clasica a privatizarilor oneroase, organismul fanion al cercetarii romanesti este lichidat activ cu activ si secatuit financiar de catre un grup de interese comerciale, ale carui profituri cresc pe masura ce institutul moare.
VERA ALBULESCU
MIHAI MUNTEANU

Anul 2000 a fost fatal pentru Institutul Pasteur. Fara sa se organizeze absolut nici o licitatie, pachetul majoritar de actiuni al institutului a fost pur si simplu cumparat de catre A&S INTERNATIONAL 2000 SRL, varful de lance al unui veritabil carusel de firme. Trebuie amintit ca, pana la ciudata privatizare, institutul activa in subordinea Ministerului Agriculturii, ca urmare a unei decizii guvernamentale puse in practica imediat dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
In octombrie 2000, stresat probabil de alegerile care bateau la usa, Ioan Avram Muresan, fostul ministru al Agriculturii, a aprobat fara sa clipeasca suspecta tranzactie, sustinut fiind si de Mona Cristina Gyemant, pe atunci director in cadrul ministerului. Motivatia celor doi demnitari poate fi lesne de banuit. Pe de alta parte, "boom-ul" pe care actualii proprietari l-au dat atunci este din ce in ce mai evident. In prezent, ei detin monopolul pe tot ce inseamna vaccin veterinar si, in plus, printr-un artificiu asociativ beneficiaza si de facilitati fiscale. Cu toate acestea, profiturile colosale ale firmelor care traiesc in baza activitatii desfasurate in ceea ce a mai ramas din Institutul Pasteur sunt direct proportionale cu datoriile uriase pe care acestea le au catre stat.
In cele ce urmeaza vom incerca sa deslusim paienjenis ul economic care a pus mana pe un asemenea obiectiv de importanta strategica nationala, configurand circuitul banilor.

Varful piramidei
Dupa cum aratam mai sus, in prezent, SN Institutul Pasteur SA este detinuta in proportie de 99,99% de catre firma A&S International SA, profilata pe fabricarea preparatelor farmaceutice. Statul a pastrat o singura actiune de control, alaturi de sotii Doina si Sorin Stanescu, precum si de Constantin Teofanescu Stirbu, un alt personaj strategic. Firma-mama a Institutului Pasteur (A&S International) este patronata de Adrian Alexandru Stinga, un om de afaceri american, de origine romana, in timp ce un procent nesemnificativ ii apartine romanului Stelea Stoenescu. Probabil, in vederea asigurarii unei distributii eficiente, cei doi fac afaceri in aceeasi formula si prin societatea A&S Impex 2000 SRL, specializata in comertul produselor farmaceutice. Starostele firmei este tot Alexandru Stinga. De fapt, in toate firmele pe care le vom trece in revista, Stinga detine peste 90 la suta din pachetul de actiuni.

Ramificatiile lui Stinga
Actionariatul firmei Pasteur Animal Health SRL este dominat tot de acelasi Adrian Stinga. Restul actiunilor (2,8%) se impart ca firimiturile catre Stoenescu, asociatul credincios al lui Stinga, si Mihai Claudiu Mitre. In SRL-ul cu nume asemanator, Pasteur Animal Health International, Stinga detine 97,5% din actiuni. Restul este "inghitit" de Stoenescu. De asemenea, Alexandru Stinga este fericitul posesor a 99 de procente din structura actionariala a societatii Alfa- Chem SRL din Bucuresti. Diferenta de 1% apartine lui Tiberiu Pop Nicolae, domiciliat in Capitala. Acesta din urma este si administratorul firmei.
Phoenix-Farm SA este o alta firma in care prezenta lui Adrian Stinga se face remarcata. Dincolo de cele 9 procente pe care le administreaza in calitate de persoana fizica, intreprinzatorul Stinga controleaza firma mentionata si prin societatea Farmavet SA, al carei actionariat este controlat suta la suta de A&S International 2000 SA. In Phoenix- Farm, Adrian Stinga este asociat cu Sorin Stanescu, alaturi de care apare si in SN Institutul Pasteur SA. In afara de ei, in Phoenix mai figureaza inca doi asociati sub forma de persoane juridice: Daim Imobiliara SRL si Romaniam Industrial Development SRL.
In 2002, Phoenix-Farma a cumparat fabrica Protan SA, care pana in momentul achizitiei mentionate facea parte din portofoliul APAPS.

Smecheria numita "Filipesti de Padure"
SN Institutul Pasteur SA controleaza, la randul ei, 10% din firma Piete Grup SA din Bucuresti, administrata de Sorin Stanescu, printre altii. Aceasta este o unitate economica fondata de SC Trei Cocosi - Complex International SRL, SC Branis Agro SRL (Dambovita), SC Supercom SA si de SC Dalli Exim SRL.
Dincolo de aceste asocieri juridice interesante, Adrian Stinga s-a gandit ca singura formula de succes si deocamdata legala de a nu se intalni cu Fiscul ar fi sa infiinteze niscaiva societati comerciale in zonele defavorizate. Si pentru ca cea mai apropiata dintre acestea este in Prahova si se numeste Filipesti de Padure, Stinga s-a fortat putin si a infiintat rapid trei firme, in decursul catorva zile ale anului 1999. Health Global Enterprises SRL este una dintre acestea, in care Stinga figureaza alaturi de asociatul sau traditional, Stelea Stoenescu. Acelasi tandem functioneaza si in cadrul actionariatului societatii Jersey Complex Comercial SRL.
Tot in Filipesti de Padure, Adrian Stinga detine 26,68% din Credit USA SRL, firma ai carei administratori sunt cam aceleasi personaje pomenite pana acum. Interesant este ca cele trei firme din Filipesti de Padure au sediul la aceeasi adresa.

×