România trebuie să împădurească în perioada următoare circa 700.000 de hectare de teren din cele peste trei milioane de hectare de teren calamitat, care nu mai pot fi utilizate în agricultură. Terenul calamitat reprezintă o treime din terenul arabil al României, susţin specialiştii.
"La ora actuală, avem circa trei milioane de hectare de teren calamitat, o treime din terenul arabil, iar soluţia pentru redresarea suprafeţei sau protecţia mediului o reprezintă plantarea a circa 700.000 de hectare de pădure, care va avea rolul de a proteja solul împotriva inundaţiilor şi a altor fenomene, dar şi rolul de reţinere a CO2, principala sursă de poluare", a declarat pentru Agerpres Marian Ianculescu, secretarul general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Bucureşti.
Alunecările de teren, deşertificarea, precum şi agravarea unor fenomene meteorologice sunt rezultatele defrişării masive care a avut loc după anii '90 în pădurile României.
"Au fost defrişate păduri, fără a mai fi împădurite. Ca efect al retrocedărilor, au fost defrişate în jur de 70.000-80.000 de hectare, iar tăierile în delict şi modul ilegal de exploatare au dus la rărirea pădurilor pe câteva sute de mii de hectare", a precizat Ianculescu. Acesta susţine că suprafaţa împădurită din România se situează cam la jumătatea mediei din Uniunea europeană. "România are un fond forestier de 6,3 milioane de hectare, însă suprafaţa împădurită este de doar 27%, în timp ce alte ţări din Europa au peste 50%", a explicat profesorul Ianculescu.
Citește pe Antena3.ro