x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 3,7 milioane elevi încep astăzi şcoala. Cu şi mai multe lipsuri

3,7 milioane elevi încep astăzi şcoala. Cu şi mai multe lipsuri

de Dan Radu    |    11 Sep 2017   •   07:30
3,7 milioane elevi încep astăzi şcoala. Cu şi mai multe lipsuri

Elevii încep astăzi cursurile, însă multe şcoli nu pot asigura nu doar condiţii de siguranţă la incendiu, dar nici măcar normele minime de igienă. În anumite judeţe, 4 din 10 şcoli nu au primit încă aviz de la Direcţiile de Sănătate Publică, de cele mai multe ori fiind vorba de şcoli de la ţară, unde nu există apă curentă. În timp ce autorităţile se plâng de proceduri greoaie în obţinerea avizelor, sindicaliştii din educaţie şi reprezentanţii părinţilor vorbesc de lipsă de competenţă, de nepăsare şi de legi prost întocmite când vine vorba de finanţare.

 

Din 713 grădiniţie, şcoli sau licee din judeţul Vaslui, 304 încep astăzi cursurile fără să aibă autorizaţie sanitară. În Iaşi, 214 şcoli sunt în aceeaşi situaţie, în timp ce în Botoşani 180 de unităţi de învăţământ sunt fără autorizaţie. În Mehedinţi, din 231 de şcoli, doar 162 au primit aviz de la DSP. Majoritatea şcolilor care nu pot asigura condiţiile minime de igienă sunt din mediul rural, iar motivul principal pentru lipsa avizelor este acelaşi de ani buni - nu există canalizare, nu există apă potabilă. "Unităţile neautorizate funcţionează în clădiri vechi, insalubre, în stare avansată de deteriorare. Acestea nu au sistem de alimentare cu apă curentă, au spaţii subdimensionate care nu asigură cubajul de aer, spaţii improprii de păstrare a alimentelor distribuite gratuit prin programul <> şi depăşesc numărul de copii în sala de curs", a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu, despre situaţia din judeţ. Contactat de Jurnalul Naţional, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că lipsa de finanţare în domeniul infrastructurii şcolare, dar şi banii prost cheltuiţi arată că situaţia nu se va schimba prea curând. "Şcolile, în special cele din mediul rural, nu vor obţine autorizaţie sanitară multă vreme de acum înainte, atâta timp cât nu va exista canalizare în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Totul ţine de repartizările de fonduri de la nivelul autorităţilor locale şi de finanţarea pe care reuşesc să o obţină. Ori nu există infrastructură, ori s-a făcut prost", a declarat Nistor. "Avem veceuri construite în exteriorul şcolilor, care au costat zeci de mii de euro, dar care nu au apă curentă, iar iarna nu funcţionează. Există şi primari care sfinţesc locul, iar aici şcoala arată mai bine ca primăria. Însă sunt şi alte localităţi în care doar în primărie se investeşte, restul nu contează. Noi sperăm de la an la an să fie mai bine, dar binele acela nu se mai întrevede", a spus Nistor.

 

Igienizare pe banii părinţilor

Investiţiile în infrastructura şcolară ar trebui făcute de la centru şi nu lăsate pe seama consiliilor locale, crede Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. "La autorizaţia sanitară lucurile stau nepermis de prost. Este sarcina consiliilor locale şi aici nu pot găsi nicio scuză. Trebuie schimbat modul de finanţare. Banii ar trebui să vină de undeva de la centru, primăriile să aibă o comisie care să se asigure că banii sunt folosiţi cum trebuie la renovarea şi salubrizarea şcolilor. Avem toalete fără apă potabilă, copiii nu au apă nici măcar să se spele pe mâini. În afară de apă, condiţiile sunt total insalubre, avem acele veceuri care sunt de fapt găuri în pământ, veceuri turceşti care sunt vai de mama lor", a declarat Cristache pentru Jurnalul Naţional. Iulian Cristache spune că, în multe cazuri, părinţii sunt cei care fac curăţenie sau văruiesc şcolile înainte de începrea anului şcolar. "Nu ne putem baza doar pe autorităţi. Mesajul nostru către părinţi a fost mereu să verifice dacă directorul şcolii a solicitat tot ce trebuie către autorităţi, iar dacă cererile directorului au fost în mod repetat refuzate, să dea ei o mână de ajutor. Să ajute la igienizare, la văruit... Suntem puşi între ciocan şi nicovală. Nu este datoria noastră să igienizăm şcolile, dar nici nu putem lăsa copiii în condiţii insalubre", a spus Cristache.

 

Lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu de la ISU lipseşte mai frecvent ca cea sanitară. Autorităţile spun că vina este a şi a ISU, pentru că eliberează greu avizele. Reprezentanţii părinţilor cer măcar implementarea unor simulări de evacuare în caz de dezastru.

 

"Cum vă imaginaţi că într-o ţară în care jumătate dintre locuitori au veceul în curte o să avem şcoli cu autorizaţie sanitară de funcţionare"?, Marius Nistor, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Educaţie

 

Copiii se întorc astăzi la şcoală. Aproximativ 3,7 milioane de elevi învaţă în România. Ca în fiecare an, nu topate şcolile le pot asigura condiţii optime

×