În această perioadă de criză mondială fără precedent, deja sunt universității prestigioase care au cursuri online cu diplome acreditate. Același lucru se poate face și în țara noastră. Mai mult, în mediul rural există acces la internet și cei mai mulți copii au telefoane mobile și tablete care se pot folosi atât pentru predare, cât și pentru evaluare, dacă pandemia va prelungi perioada de izolare. Cu toate acestea, sunt mulți care ignoră nevoia de măsuri fără precedent și de salvare în condiții excepționale.
Un nou scandal a fost declanșat ieri, după ce vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, duminică seară, că există trei scenarii în lucru, în legătură cu modul în care se va rezolva problema educației în acest an, dintre care unul ar fi repetarea anului școlar. Ieri, ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat că nu se va întâmpla acest lucru și se va găsi o altă modalitate de rezolvare a situației. Asociațiile de părinți au cerut explicații pentru această declarație, în condițiile în care elevii au parcurs deja 80% din materia acestui an, iar în continuare fac online cursurile. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că vicepremierul Raluca Turcan „a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism, ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să genereze haos în sistemul de educație, în rândul cadrelor didactice, al părinților și al elevilor. Este inuman să se comporte așa, ca oficial al statului! Orice propunere sau modificare în calendarul anului școlar trebuie făcută doar după ce a fost bine analizată și în urma consultărilor cu specialiștii, sindicatele din educație, asociațiile de părinți și de elevi. Prin astfel de declarații există riscul major să fie paralizat sistemul de învățământ. În condițiile în care populația este panicată de acest COVID-19, astfel de «exerciții de comunicare» în mass-media trebuie evitate”, a fost mesajul FSLI.
Ministrul Educației promite soluții
Situația s-ar putea rezolva și altfel, iar ministrul Educației a venit cu explicații, ieri. Una dintre soluții ar fi decalarea examenelor. „Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării (MEC) lucrează la mai multe scenarii, privind cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene. Ministerul Educației se preocupă de modul în care elevii își continuă învățarea de acasă și obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenți sau profesori să nu aibă de suferit”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației. În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, MEC va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi starea de urgență, iar până la punerea în aplicare a soluției, toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali - reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatelor și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, urmând ca decizia să se ia de comun acord.
Exemple de succes în educația online
Un exemplu care-i contrazice pe cei ce susțin că nu se poate face școala online vine din satul Ciugud, județul Alba. Cadrele didactice de la Școala Gimnazială Ciugud au făcut o demonstrație publică a modului în care, într-o situație specială, precum cea din această perioadă, predarea poate fi mutată în zona online, astfel încât elevii să nu acumuleze restanțe în parcurgerea materiei. Pe de altă parte, ultimele trei studii Eurostat au arătat că deși 42% dintre români au WC în curte, peste 80% au acces la internet și tehnologie de ultimă generație. De asemenea, ultimele statistici arată că 42% din populația României trăiește în mediul rural, peste 60% sunt bătrâni, iar peste 90% dintre copii au acces cel puțin la un smartphone care poate fi folosit pentru a face școala online. Pentru cei care nu au posibilitatea de a folosi tehnologia se pot găsi soluții, de la caz la caz, astfel încât să nu fie sacrificat întregul sistem de educație.
În acest moment, nu se ia în calcul repetarea anului școlar! Ministerul Educației lucrează la mai multe scenarii, uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de învățământ din statele UE. Nu se pune problema înghețării anului școlar!
Monica Anisie, ministrul Educației
Citește pe Antena3.ro