x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Manualele groazei, o poveste a editurilor concurente

Manualele groazei, o poveste a editurilor concurente

de Diana Scarlat    |    10 Sep 2018   •   10:14
Manualele groazei, o poveste a editurilor concurente

Ministerul Educației a luat decizia de a tipări toate manualele școlare la editura statului, de anul acesta, pentru a se evita războiul interminabil din anii precedenți. Din acest război între edituri au peirdut mai ales elevii. Anul acesta avem toate manualele tipărite la timp, de Editura Didactică și Pedagogică, dar avem și un mare scandal, pornit de la greșelile identificate în câteva manuale. Ministrul Educației, Valentin Popa, explică, însă, că situația manualelor nu este cu mult diferită de cea din anii precedenți, iar specialiștii Ministerului vor începe recenzia tuturor celor din anii precedenți, care au câștigat licitațiile.

 

Diana Scarlat: În urma descoperirii greșelilor din manualele școlare, se va decide reeditarea și retipărirea lor?

Ministrul Valentin Popa: Da, se vor face reeditarea și retipărirea, pe banii Editurii Didactice și Pedagogice, dacă se va găsi vinovată editura. Deocamdată, decizia este luată doar pentru manualul de Geografie de la clasa a șasea. Acolo sunt mult prea multe greșeli și nu pot fi reparate doar prin simple erate. În cazul altor manuale, se vor face corecturile în formatul electronic. Aceste corecturi vor fi disponibile pe site. Nu cred că este nevoie să se retipărească întotdeauna manualele, atunci când sunt de făcut mici corecturi, din moment ce aceste modificări se pot face în formatul electronic. Întotdeauna au existat greșeli în manuale, dar profesorii au știut foarte bine să le evite, să le corecteze și să formeze corect elevii.

 

Diana Scarlat: Despre câte manuale greșite vorbim și despre ce sumă?

Ministrul Valentin Popa: Vorbim doar despre manualul de Geografie pentru clasa a șasea, care este tipărit în aproximativ 150.000 de exemplare, iar costurile se ridică la aproximativ 300.000 de lei, pentru retipărire. În funcție de greșelile care vor mai fi găsite și în celelalte manuale, vom decide retipărirea manualelor, doar în cazurile intolerabile.

 

Diana Scarlat: Susțineți că tot ceea ce s-a comentat, recent, în legătură cu dezastrul din manualele școlare este doar o campanie a editurilor?

Ministrul Valentin Popa: Din punctul meu de vedere, da. Și nu pot să mă exprim, dacă este mai rău decât până acum, decât după ce vom face o recenzie și a manualelor tipărite în anii anteriori. Vom verifica toate cele 11 manuale tipărite pentru fiecare disciplină anul trecut. Din informațiile noastre, și manualele de până acum sunt cam la același nivel de corectitudine.

 

Diana Scarlat: Totuși, noutatea din acest an este că avem manualele tipărite chiar înainte de începerea anului școlar, prima oară de când sunt manuale alternative?

Ministrul Valentin Popa: În mod cert, toate manualele importante sunt livrate înainte de începerea anului școlar, anul acesta. Până acum, au fost sute de titluri care nu au fost tipărite niciodată, pentru că niciodată editurile nu au fost interesate de tirajele mici. Anul acesta, tipărim în premieră 26 de titluri noi. Sunt anumite manuale pe care nu le vom putea face niciodată, pentru că sunt doar câteva sute de exemplare și nici măcar nu avem manuscrise.

 

Pe ultima sută de metri se termină tipărirea manualelor pentru clasele I și a II-a, pentru că s-au apucat să recorecteze manualele, în ultimele zece zile, după ce a izbucnit scandalul. Acum suflă și-n iaurt. Vor să se asigure că nu vor apărea și acestea cu greșeli.

 

 

Ministru: Toată lumea a greșit!

Diana Scarlat: Anul acesta s-a ales varianta tipăririi manualelor școlare doar de către Editura Didactică și Pedagogică, dar în urma unui concurs de proiecte?

Ministrul Valentin Popa: Da, a fost un concurs de proiecte. Există un punctaj stabilit și se califică doar proiectele care depășesc 85 de puncte la evaluare, după ce sunt verificate de patru evaluatori. Apoi se transmit editurii, venind cu toate observațiile celor patru evaluatori și cu toate observațiile avizatorului științific, un cadru didactic universitar. Editura preia toate aceste observații și, dacă mai descoperă alte greșeli, discută cu autorii, apoi autorii trebuie să dea Bun de tipar. După ce autorii dau BT și încă mai există greșeli, practic, acestea le aparțin autorilor.

 

Diana Scarlat: În cazul manualului de Geografie, a cui a fost vina?

Ministrul Valentin Popa: Toată lumea a greșit. Manuscrisele au foarte multe greșeli. Aproape 90% dintre greșelile care apar în forma tipărită sunt din manuscris. Foarte puține sunt greșeli de tehnoredactare, iar tehnoredactarea nici măcar nu a fost făcută de editură, pentru că autorii nu au avut încredere în tehnoredactarea noastră. Ei au spus că sunt niște somități, sunt de la Iași și nu se deplasează ei până la București, să dea Bun de tipar, iar editura nu le-a mai cerut BT. Aici a fost greșeala editurii, pentru că nu a respectat procedurile de lucru.

 

Diana Scarlat: Cum au câștigat ei concursul de proiecte, dacă sunt atât de multe greșeli?

Ministrul Valentin Popa: Nu au câștigat cu 100%, ci cu un procent de peste 85%, adică a fost cel mai bun proiect dintre cele depuse.

 

Este o campanie produsă de concurență, de către cei care fac recenzii detaliate pentru toate manualele produse anul acesta. Facem și noi recenzii pentru toate celelalte manuale, produse până anul acesta, și vom trata toate editurile la fel, în sensul că, dacă sunt prea multe greșeli, îi vom pune pe toți să retipărească manualele.

 

Manualele nu ajungeau la timp în școli, uneori au avut întârzieri de peste trei luni, iar părinții au fost întotdeauna obligați să le cumpere de pe piața liberă, doar că, în librării, prețurile sunt de cel puțin trei ori mai mari decât cele plătite de stat pentru manuale. Astfel, mecanismul care a ținut în viață editurile, până anul acesta, funcționa pe bază de contestați la licitații, în urma cărora tipărirea manualelor întârzia suficient de mult cât să se epuizeze stocurile deja existente din anii precedenți, nu la prețuri mult subdimensionate, de circa 5 lei pentru un manual, ci la 15-25 de lei bucata. Din calculele făcute de sindicatele din Educație, câștigul editurilor ajungea astfel la circa 80 de milioane de euro anual, bani pierduți după decizia MEN de a edita toate manualele la stat. Scandalul greșelilor din manuale pare a fi răspunsul celor care nu-și mai pot recupera banii prin întârzierea tipăririi, la început de an școlar.

×