x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul Otopeni

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul Otopeni

de Alice Petrescu    |    04 Mai 2024   •   18:58
Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul Otopeni
Sursa foto: Twitter/Basilica.ro

UPDATE Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, sâmbătă seara, în jurul orei 18.30 pe Aeroportul Internaţional Otopeni.

Aceasta a fost oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi pe aeroport, care o vor distribui apoi în țară.

Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009.

Sâmbătă seara, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Sâmbătă, a fost aprinsă Lumina Sfântă la Ierusalim. Marele miracol s-a produs la Mormântul Domnului astăzi, la ora 14:13.

Știre inițială: Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”.

Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat  Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă va fi dusă şi în acest an, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Tot în această seară, în jurul orei 19,00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sfânta Lumină este cea mai evidentă minune care se petrece an de an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă. Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii se coboară din cer Focul Sfânt.

Pelerinii susțin că în primele câteva minute focul nu arde și, astfel, aceștia își trec mâna și fața prin el pentru a primi binecuvântare.

Lumina Sfântă este considerată cea mai veche minune a lumii creștine. 

×
Subiecte în articol: lumina sfanta Ierusalim