x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Proiect de succes: table de şah, contra peturi

Proiect de succes: table de şah, contra peturi

de Mariana Zaharia    |    23 Apr 2019   •   09:15
Proiect de succes: table de şah, contra peturi

Zeci de copii din mediul rural au învățat să joace șah participând la un program de reciclare. În schimbul peturilor adunate din sate, elevii au primit table de șah, caiete de partidă și acum au cluburi în cadrul școlilor. Profesorii de sport s-au ocupat să le arate ce înseamnă sportul minții, iar ideea de a-i recompensa în acest fel le-a venit membrilor unei asociații.

 

Prietenii Pădurilor din România i-au îndemnat pe cei mici să își învețe și părinții ce înseamnă protejarea mediului înconjurător și chiar să anunțe autoritățile dacă văd persoane care aruncă gunoaie pe câmp sau la marginea pădurii.

 

În trei județe din România, a avut deja succes proiectul celor de la Asociaţia Prietenii Pădurilor. Început în urmă cu un an, în Călărași, proiectul a fost extins apoi în Gorj și, recent, în județul Argeș. Așa s-au gândit iniţiatorii că îi pot ajuta pe copiii din mediul rural să aibă acces la șah, iar „sportul minţii” a devenit acum parte a orei de sport.

La școli din Vlădești sau Coșești, elevii argeșeni au adunat atât de multe peturi, încât au primit jocuri cât să își amenajeze cluburi de șah. Pentru ei, distanța până la cel mai apropiat loc în care ar fi putut practica sportul minții este de 40 de kilometri, respectiv 30 de kilometri. Un drum până la Pitești, pe care mulți părinți au mărturisit că nu l-ar fi făcut de mai multe ori pe săptămână.

„Asociația se ocupă, de fapt, cu acțiuni de ecologizare și plantare de copaci. Doar că a trebuit să îi atragem cumva. Am plecat de la ideea că astăzi toți copiii au telefoane și calculatoare, joacă jocuri de strategie, iar asta este și șahul. Tablele primite de ei sunt din lemn, material reciclabil. Apoi, toți profesorii de sport știu șah, au făcut în facultate, așa că ei au fost cei mai la îndemână parteneri. Le-am dat cutiile și caietele de șah la schimb cu plasticul”, spune Gabriel Șerban, vicepreședintele Asociației Prietenii Pădurilor din România. 

 

Prietenie între piloții aeronavelor F-16 și elevi

La Călărași, acolo unde a început povestea, elevii școlilor de la țară participă deja la competiții de șah. Inedit este faptul că, pe lângă profesorii de sport, ei se antreneaza și cu piloții de la Baza 86 Aeriană. „Ei joacă şah cu piloții de pe F-16. Au mers împreună la activitățile de ecologizare, am avut chiar plantări de arbori făcute de copii și militarii români și portughezi. În iarnă, Moș Crăciun a venit cu F-16-le, adică vorbim deja despre o prietenie legată între piloți și elevi care, am crezut noi, că merită o șansă” spune Gabriel Șerban.

„400 de kilograme de plastic au adunat la ultima acțiune din Argeș și i-am învățat nu doar să facă curățenie, ci este și un rol preventiv. Să nu mai arunce, ei sau membrii familiilor lor, și știm cu toții că în mediul rural este o problemă din acest punct de vedere. I-am încurajat să facă poze și să ne trimită dacă văd pe cineva aruncând gunoi”, spune Costin Trufășilă, partenerul din Argeș al Asociației.

×