x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Titularizare: mulți profesori au dat teze goale

Titularizare: mulți profesori au dat teze goale

de Diana Scarlat    |    22 Iul 2016   •   12:02
Titularizare: mulți profesori au dat teze goale
Sursa foto: Asli Cetin/Getty Images/iStockphoto

Un fenomen care se accentuează în ultimii ani lasă școlile din România fără profesori. Aproape 30% dintre cei care se înscriu în fiecare an pentru a ocupa o catedră nu reușesc să ia examenul, iar între 9.000 și 11.000 de posturi se ocupă cu suplinitori, dintre care jumătate sunt pensionari și jumătate absolvenți de studii liceale.

Titularizarea a început și anul acesta cu o situație șocantă: o treime dintre candidații din județul Vaslui au absentat ori s-au retras din concurs, după aflarea subiectelor, cei mai mulți fiind concurenții pentru un post de învățători sau profesori de educație fizică. Și în alte județe au fost mulți candidate care au renunțat la examen. Peste 26.500 de candidaţi, dintre care 3.825 sunt absolvenţi de învăţământ superior din promoţia curentă, au fost înscrişi la proba scrisă din cadrul concursului de titularizare organizat, miercuri, în 89 de centre, la nivel naţional fiind disponibile 4.422 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).

Cei mai slabi devin profesori

Problemele din sistem nu sunt cauzate doar de faptul că mulți candidate pică la examen, ci și de faptul că acolo unde concurența este foarte mare, mulți trec de probe cu bine, dar nu pot ocupa un post. Astfel se ajunge anual la un deficit de peste 10.000 de profesori în școlile și liceele din țară. “Se întâmplă un lucru previzibil de acum 15 sau chiar 20 de ani. Din nefericire, pregătirea profeisonală a celor care intră în sistem a scăzut de la un an la altul. Formarea profesională este farte slabă, metodica nu se mai cere la facultăți, iar practica pedagogică lipsește cu desăvârșire. Nici nu se înghesuie cei mai buni absolvenți către învățământ, să fie concurență. Nu sunt studenții de top, ci în special cei cu medii de trecere. Totul pleacă de la salariile de mizerie din învățământ, care nu mai este un domeniu, ci un refugiu pentru cei slab pregătiți”, explică Simion Hăncescu, liderul Federației Naționale a Sindicatelor Libere din Înățământ (FSLI).

Posturi disponibile

Peste 4.000 de posturi sunt disponibile, cele mai multe dintre fiind în mediul urban. Rezultatele inițiale vor fi afișate pe data de 27 iulie, iar candidații pot depune contestații pe 28 iulie. Notele finale vor fi afișate pe data de 3 august.Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare. Conform calendarului stabilit pentru acest an, în perioada 16-25 august se va face detaşarea la cerere sau în interesul învăţământului, etapă de mobilitate la care poate participa doar personalul didactic titular (anagajat pe perioada nedeterminată). Cadrele didactice care, în perioada 13-20 mai 2016, nu au depus cereri de înscriere pentru detaşare la cerere, au această posibilitate în zilele de 16 şi 17 august, prin concurs specific.
 

Eu voi susține să nu se mai echivaleze gradul 1 cu doctoratul, pentru că avem cazuri în care oameni cu doctoratul luat nu sunt în stare să ia definitivatul. Simion Hăncescu, liderul FSLI

La Giurgiu, din 219 candidaţi, s-au prezentat 144. 40 au absentat şi 35 au ales să se retragă din concurs, „considerând că subiectele sunt în afara aşteptărilor lor", a precizat Georgeta Stănescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar.

×