Situaţie disperată pentru mai multe familii de români în oraşul german Duisburg. De luni de zile locuitorii şi autorităţile locale duc un război împotriva lor. Ei acuză că românii ar fi transformat un bloc din centrul oraşului într-un focar de infecţie. Proprietarul clădirii a întrerupt furnizarea de curent şi gaz încă de acum o lună. Autorităţile locale au mandatat un task-force format din inspectori sociali, de mediu şi de sănătate care să inspecteze clădirea. Contactul cu realitatea a fost aproape insuportabil. “Condiţiile sunt inimaginabile. Am găsit mai multe camere folosite pe post de toaletă. Erau pline de fecale, inclusiv pe pereţi, mucegai, paraziţi, geamuri şi uşi sparte. Mirosul în toată clădirea este insuportabil. Clădirea în sine reprezintă un focar de infecţie şi o ameninţare pentru cei din jur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Duisburg, Anja Kopka, citată de mai multe publicaţii germane, printre care şi Focus, Die Welt sau Rheinische Post.
Urmează evacuarea
Task force a informat proprietarul asupra problemelor existente, însă acesta refuză să intervină şi ameninţă că va opri şi furnizarea cu apă, în speranţa că locatarii vor părăsi clădirea. “Casa românilor din Duisburg va fi golită”, titrează presa germană. În urma raportului întocmit de task force, Primăria Duisburg a decretat oficial clădirea ca fiind un focar de infecţie şi a dat un ultimatum românilor să o părăsească până la data de 31 iulie anul curent. Speranţele proprietarului de a închiria clădirea după plecarea actualilor locatari sunt năruite de inspectorii primăriei. ”Este nevoie de bani mulţi pentru a primi aprobarea de a închiria din nou aceste locuinţe. Lucrările de reabilitare necesare vor ajunge chiar şi la un milion de euro”, a subliniat inspectorul de mediu, Thomas Freitag. “Am lăsat intenţionat două săptămâni familiilor de români, astfel încât să îşi găsească locuinţe noi unde să se mute. Sunt 10.000 de locuinţe de închiriat în Duisburg. Fiecare îşi poate găsi o locuinţă. Nu vrem să discutăm despre o evacuare cu forţa. Sperăm să ne înţelegem pe cale amiabilă, dar, dacă locuinţele nu vor fi părăsite în data 31 iulie, va trebui să luăm măsuri”, a comentat purtătorul de cuvânt al Primăriei Duisburg.
Veste bună pentru vecini
Pentru a fi siguri că nu vor fi probleme, primăria i-a pus pe locatari în legătură cu o organizaţie specializată în căutare de locuinţe. “Este puţin probabil ca aceste familii să găsească locuinţe în acelaşi loc. Unii ar putea să părăsească oraşul. E dreptul lor. Nu vom tolera ca aceştia să se refugieze într-un spaţiu public în aer liber. Este exclus”, susţin cei de la taskforce. Vecinii sunt rezervaţi şi nu îşi pun încă speranţe în soluţionarea favorabilă a problemei. “Am auzit de prea multe ori că vor fi evacuaţi. Până nu pleacă ultimul chiriaş de aici, noi nu vom avea linişte. Numai noi ştim de câte ori am chemat poliţia pentru tulburarea liniştii publice. Miroase a urină şi fecale în jurul clădirii. Mucegaiul tronează la loc cinste. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani aici este de nedescris. Resturile de mâncare zburau din balcon, mobila zbura de la etajul opt. Gunoaiele aruncate au cuprins şi străzile secundare, spaţiile verzi şi zonele limitrofe. Inclusiv în parc sunt fecale umane”, spune unul dintre vecini, Lothar Honzelder. Vecinii fac apel la autorităţi să dărâme clădirea.
Legea nu îi protejează
Întâlnirea dintre inspectori şi locatari a avut loc în condiţii paşnice. Decizia de evacuare nu a trezit prea multe comentarii în rândul locatarilor. “Dintre cele 1.400 de persoane care locuiau în clădire în urmă cu ceva timp au mai rămas aproximativ 100. Într-o atmosferă paşnică acestora li s-a transmis că vor trebui să părăsească clădirea. Cazul a trezit un impact naţional după ce primarul general al oraşului Duisburg, Soren Link (SPD), a apelat la ministrul Hannelore Kraft (SPD) pentru a reglementa o astfel de situaţie. Coaliţia guvernamentală a promulgat o lege în aprilie, acuzată că ar îngrădi dreptul la proprietate şi viaţă privată, prin care autorităţile locale pot inspecta fără preaviz diferite locuinţe, pot dicta amenzi şi chiar decizii de evacuare. În esenţă, legea a fost explicată prin faptul că ar viza proprietarii care închiriază locuinţe de proastă calitate şi abuzează de chiriaşii lor, obligându-i la investii suplimentare. Acestora li se adaugă şi proprietarii de clădiri care abuzează de pe urma migraţiei sărăciei şi adăpostesc zeci de oameni în locuinţe neadecvate”, scrie Die Welt.
Urmează alte razii
În acte apar datele a peste 100 de copii care ar locui în clădirea vizată. “În urma inspecţiei nu au fost găsiţi decât câţiva. Asta se explică prin faptul că aceşti copii existau doar în acte pentru a colecta alocaţia de pe urma lor. Libertăţile conferite de legile Uniunii Europene permit acestor oameni să se stabilească unde doresc. Ei nu vor avea probleme să se mute în altă parte”, mai scrie sursa citată. “Oraşul Duisburg este extrem de afectat de imigraţia din România şi Bulgaria. Aproape 10.000 de imigranţi din aceste două ţări s-au stabilit în oraşul din zona Ruhr. Autorităţile locale vor să facă ordine, astfel că în următoarea perioadă vor fi inspectate alte 50 de clădiri cu probleme. Probabil se va lăsa cu noi ordine de evacuare. Noua lege protejează chiriaşii şi nu va soluţiona problemele iscate de migraţia sărăciei”, concluzionează jurnaliştii germani.