x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 95% dintre iranieni au cerut ajutor de la stat. Guvernul de la Teheran, obligat să renunţe la marile proiecte

95% dintre iranieni au cerut ajutor de la stat. Guvernul de la Teheran, obligat să renunţe la marile proiecte

23 Apr 2014   •   19:46
95% dintre iranieni au cerut ajutor de la stat. Guvernul de la Teheran, obligat să renunţe la marile proiecte

Aproape 95% dintre cetăţenii iranieni au cerut să beneficieze de un ajutor de stat lunar, o lovitură pentru Guvernul de la Teheran care ar fi dorit ca banii să fie alocaţi pentru mari proiecte, a anunţat miercuri un înalt oficial guvernamental, transmite AFP.

Introdus în luna decembrie 2010, acest ajutor de 14 dolari pe lună este destinat să ajute populaţia să-şi plătească facturile la energie (gaz, electricitate, carburanţi) şi alimente. Guvernul a demarat însă o campanie în mass media prin care îi încurajează pe cei care au mijloacele necesare să nu solicite acest ajutor.

Potrivit vice-preşedintelui pentru management şi dezvoltare, Mohammad Baqer Nobakht, 73 de milioane de persoane din populaţia totală de 77 milioane de persoane a Iranului s-au înscris să primească acest ajutor de 14 dolari pe lună. Salariul minim în Iran este de 185 de dolari pe lună. Doar aproximativ 2,4 milioane de persoane (3% din populaţia Iranului) au refuzat acest ajutor lunar.

Mohammad Baqer Nobakht nu a oferit detalii pentru restul de 1,6 milioane de persoane, precizând doar că prin renunţarea la acest ajutor ar fi eliberate aproximativ 360 de milioane de dolari pe lună, bani care ar putea fi investiţi în infrastructură, producţie şi transporturi publice.

Mai multe insitutţii internaţionale, printre care şi Fondul Monetar Internaţional, au încurajat Guvernul de la Teheran să reformeze sistemul de subvenţii publice şi să majoreze preţurile pentru a-şi eficientiza economia. Una din priorităţile preşedintelui Hassan Rohani este reducerea inflaţiei de la nivelul de 32% înregistrat în prezent până la 25% în luna martie 2015.

×