x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuarelă realizată de Adolf Hitler, donată unui institut pentru studierea războiului

Acuarelă realizată de Adolf Hitler, donată unui institut pentru studierea războiului

25 Noi 2017   •   16:04
Acuarelă realizată de Adolf Hitler, donată unui institut pentru studierea războiului

Proprietara unei acuarele semnată de Adolf Hitler a donat-o Institutului pentru Studierea Războiului, Holocaustului şi Genocidului din Olanda (NIOD) explicând că nu mai doreşte să deţină această operă în locuinţa sa, informează AFP citând un articol publicat sâmbătă de un cotidian olandez. 

Ea a moştenit acuarela de la tatăl ei care, după spusele sale, a achiziţionat-o de la un târg cu timbre şi cărţi poştale ''pentru 75 de cenţi şi nu şi-a dat decât mai târziu că era semnată A. Hitler'', a precizat De Volkskrant. 

Ea a încercat mai întâi să vândă lucrarea lui Hitler, însă nicio casă de licitaţie nu a dorit-o. 

Acuarela, autentificată de experţi ca fiind realizată de Hitler în tinereţe, pe vremea în care trăia în Viena, între 1908 şi 1913, a fost oferită NIOD, institut creat după Al Doilea Război Mondial pentru arhivarea documentelor având legătură cu ocupaţia nazistă între anii 1940 şi 1945. 

Potrivit NIOD, Hitler şi-a câştigat existenţa în acea perioadă în urma vânzării de cărţi poştale vopsite şi ar fi realizat între 2.000 şi 3.000 de astfel de lucrări, dintre care circa 800 sunt în prezent listate. 

Institutul a estimat că este mai bine ca acuarela să se afle în proprietatea sa decât să fie "vândută la licitaţie împreună cu alte obiecte naziste", după cum a declarat directorul NIOD, Frank van Vree. 

Ocupaţia nazistă din Olanda a fost marcată în special de deportarea a peste 100.000 de evrei, printre care s-a numărat şi tânăra Anne Frank şi familia sa. 

Nici NIOD, nici experţii nu sunt conştienţi de existenţa în Olanda a unei alte lucrări semnate de Hitler. 

Majoritatea picturilor lui Hitler se află în prezent în colecţii private din Austria, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, iar patru aparţin în armatei americane, care le-a confiscat în timpul războiului, precizează AFP.

AGERPRES

×