x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac devastator cu arme chimice, comis de regimul din Damasc

Atac devastator cu arme chimice, comis de regimul din Damasc

de Şerban Mihăilă    |    05 Apr 2017   •   13:16
Atac devastator cu arme chimice, comis de regimul din Damasc
Sursa foto: STRINGER/EPA

Cel puțin 72 de persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci, rănite, într-un posibil atac cu arme chimice, declanșat fie de trupele guvernamentale de la Damasc, fie de avioanele de luptă ale rușilor, asupra unui oraș controlat de rebeli în nord-vestul Siriei, scrie BBC, citând martori oculari.

 

Între victime figurează și 20 copii, omorâți în atacul aerian cu „gaz toxic”, comis în localitatea Khan Shaykhun, din provincia Idlib, aflată sub controlul insurgenților și jihadiștilor, au declarat reprezentanți ai organizației neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Aceștia susțin că zeci de persoane au murit prin asfixiere pe străzile orașului, însă nu au putut oferi mai multe informații despre natura gazului ucigaș. Centrul Media „Edlib”(EMC), organizație locală pro-opoziție, a postat numeroase fotografii cu cadavre, precum și cu răniți care primeau asistență medicală pe străzile orașului. Potrivit membrilor EMC, avioanele de luptă au aruncat asupra civililor cu gaz sarin, una dintre cele mai de temut substanțe toxice. Între simptomele victimelor figurează leșinul, stările de vomă și apariția spumei la gură, au declarat martori oculari pentru BBC. Simptomele menționate sunt specifice acestui tip de armă chimică. Imediat după atac, au circulat mai multe informații despre numărul victimelor. Șeful serviciului caritabil de ambulanțe din Idlib a precizat că 67 de persoane au fost ucise și alte 300, rănite, iar o agenție de știri pro-opoziție a anunțat 100 de morți.

 

Dacă se confirmă, este unul dintre cele mai devastatoare atacuri cu arme chimice din Siria – BBC

 

Opoziția cere anchetă la Națiunile Unite

Opoziția siriană a cerut, ieri, Consiliului de Securitate al ONU să declanșeze o „anchetă imediată” asupra atacului cu „gaz toxic”, lansat, potrivit adversarilor Damascului, în nord-vestul Siriei, de către regimul lui Bashar al-Assad. Coaliția Națională, formațiune importantă a opoziției siriene, a informat într-un comunicat că a cerut Consiliului de Securitate să „convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze imediat o anchetă”, scrie AFP. Consiliul de Securitate al ONU „trebuie să adopte măsurile necesare pentru ca autorii acestui atac să dea socoteală pentru faptele lor”, continuă textul. Opoziția acuză „regimul criminalului Bashar” că a declanșat raiduri asupra orașului Khan Shaykhun cu „obuze ce conțin gaz chimic”. „Această crimă oribilă amintește, prin natura sa, de asasinatul comis în Goutha de Est, în vara lui 2013, pe care comunitatea internațională l-a lăsat nepedepsit”, mai arată  comunicatul coaliției.

 

Conform opoziției, în august 2013, forțele regimului de la Damasc au lansat un atac cu gaz toxic  în Ghouta de Est și la Muadamiyat al-Sham, la periferia Damascului, sectoare aflate în mâinile insurgenților. Deși Bashar al-Assad (foto) a dezmințit atacul, SUA au afirmat că au „puternica certitudine” că regimul sirian este responsabil de loviturile care au făcut, potrivit Washingtonului, 1.429 de morți, dintre care 426 de copii. Până acum, guvernul sirian a repetat în câteva rânduri că nu a utilizat arme chimice.

×