x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment OMS. "Epidemia" de cezariene pune în pericol mii de mame și nou-născuți

Avertisment OMS. "Epidemia" de cezariene pune în pericol mii de mame și nou-născuți

21 Apr 2015   •   13:36
Avertisment OMS. "Epidemia" de cezariene pune în pericol mii de mame și nou-născuți
Tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană. Nimic nu justifică această imensă cantitate de cezariene, spune un specialist al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit OMS, America Latină se află în fruntea "epidemiei" mondiale de cezariene.
 
Teama de durere este unul dintre motivele pentru care tot mai multe femei aleg cezariana atunci când trebuie să nască. Dar şi precauţia excesivă a personalului medical şi a familiilor, creșterea numărului de femei care lucrează într-o regiune aflată în progres economic, precum şi sarcinile târzii constituie alți factori de creștere a numărului de cezariene.
 
Potrivit OMS, în America de Sud, 38,9% dintre nașteri au loc prin cezariană, cu mult deasupra procentului de 10-15% recomandat. Cifra este în creștere constantă, punând în pericol mii de mame și nou-născuți, avertizeaă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
Nimic nu justifică această imensă cantitate de cezariene, a declarat, pentru AFP, Bremen de Mucio, medic și specialist în sănătate sexuală și de reproducere la OMS pentru America Latină.
 
Brazilia ocupă primul loc în această privinţă, cu 54% din naşteri efectuate prin cezariană în spitalele de stat şi aproape 80% în sistemul privat de sănătate.
 
În Europa, unde nașterea naturală este mai frecventă și are loc adesea cu o moașă și nu cu medic, rata atinge 24%, față de 33% în Statele Unite, conform unui raport difuzat în 2014 de către OMS, citat de Agerpres.
 
Creșterea numărului de cezariene "nu are de-a face cu o necesitate chirurgicală, ci mai degrabă personalul medical este mai preocupat de confortul lui decât de binele femeilor", a declarat pentru AFP Ana Quiros, director al Centrului de informare și servicii de sănătate din Nicaragua, țară care înregistrează una din cele mai ridicate rate ale cezarienelor din America Centrală (30%).
 
În plus, timpul necesar pentru practicarea unei cezariene va fi mai profitabil pentru un medic decât nașterea naturală.
 
O naștere poate dura până la 24 de ore și, în aceeași perioadă de timp, se pot realiza mai multe cezariene, adaugă Ana Quiros, potrivit sursei citate.

×