x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertizare! Risc crescut de cutremur de peste 7 grade în SUA

Avertizare! Risc crescut de cutremur de peste 7 grade în SUA

03 Oct 2016   •   15:57
Avertizare! Risc crescut de cutremur de peste 7 grade în SUA
Sursa foto: allanswart/Getty Images/iStockphoto

Biroul pentru Servicii de Urgenţă din statul american California a emis o avertizare de risc crescut pentru un cutremur de peste 7 grade, pentru următoarele zile, după ce geologii de la Centrul Seismic au înregistrat o serie de peste 140 de cutremure mai mici, în ultima săptămână, în apropiere de falia San Andreas. Geologii spun că micile seisme ar putea disloca o placă tectonică mai mare, rezultând astfel un cutremur de proporţii.

Potrivit Serviciului de Urgenţă din California, posibilul cutremur ar afecta în special partea sudică a statului, unde sunt situate oraşele Los Angeles, San Diego şi San Bernardino.

„De câte ori apare o activitate seismică semnificativă în vecinătatea faliei San Andreas, noi, seismologii, începem să ne îngrijorăm deoarece recunoaştem posibilitatea declanşării unui cutremur de mari proporţii”, spune Thomas Jordan, directorul Centrului Seismic din California.

Avertizarea a fost dată pentru următoarele două zile. Seismologii spun că pe măsură ce timpul trece, probabilitatea producerii unui cutremur catastrofal scade. Peste 140 de cutremure mai mici au fost înregistrate sub aşa-zisa Mare Salton, de fapt un lac cu apă sărată situat în sudul Californiei.

Marea Salton este amplasată de-a lungul faliei San Andreas, o regiune lungă de 1.300 de kilometri care străbate statul California şi marchează locul în care placa tectonică a Pacificului intră în contact cu placa nord-americană. Ciocnirea dintre cele două plăci tectonice este cauza numeroaselor cutremure resimţite în statul american.

Potrivit geologilor, o serie de cutremure mici (aproximativ 4 grade) poate provoca dislocarea unei plăci tectonice mai mari, de unde şi riscul sporit pentru un seism catastrofal. Geologii spun că, deşi riscul unui cutremur care să depăşească magnitudinea de 7 grade este de aproximativ 1%, pentru următoarele zile, eventualele consecinţe sunt mult prea serioase pentru ca pericolul să fie ignorat.

O simulare realizată în 2008 de Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) arăta că un cutremur de peste 7 grade în California ar putea duce la moartea a 1.800 de persoane şi ar putea provoca pagube de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Este a treia oară, de când seismografele au fost instalate în regiune, în 1932, când au loc cutremure mici în succesiuni rapide, spun geologii.

Ultima dată când cutremurele mai mici de sub Marea Salton au avut repercusiuni a fost în 1987, când seria a culminat cu un seism de 5,9 grade.

×