x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bărbaţii din Olanda se ţin de mână în semn de solidaritate după un atac asupra unui cuplu gay

Bărbaţii din Olanda se ţin de mână în semn de solidaritate după un atac asupra unui cuplu gay

06 Apr 2017   •   21:40
Bărbaţii din Olanda se ţin de mână în semn de solidaritate după un atac asupra unui cuplu gay

Sute de olandezi au mărşăluit miercuri pe străzile din Amsterdam ţinându-se de mână, printre acestea aflându-se politicieni, polițiști şi susţinători de alte naţionalităţi, în semn de solidaritate cu doi bărbaţi homosexuali care au căzut victime ale unui atac petrecut în weekend în localitatea Arnhem, scrie joi The Guardian. 

Marşul paşnic a fost parte a unui val de emoţie declanşată la nivel naţional după ce cuplul de bărbaţi căsătoriţi a fost atacat în timp ce se întorcea spre casă de la o petrecere, la primele ore ale zilei de duminică. 

Potrivit declaraţiei dată la poliţie de cele două victime, Jasper Vernes-Sewratan şi Ronnie Sewratan-Vernes, conflictul s-ar fi declanşat din cauza faptului că se ţineau de mână. 

Cinci suspecţi, cu toţii adolescenţi, ar urma să fie acuzaţi de vătămare corporală gravă, potrivit anchetatorilor care au precizat că încă este investigat motivul atacului. 

Marion van Hees, care a luat parte la protestul de miercuri, a declarat pentru sursa citată că a participat la campaniile pentru drepturile persoanelor homosexuale în anii '60. ''Am crezut că am terminat cu asta, că am reuşit. Dar nu este aşa, iar acest lucru este foarte trist'', a spus ea. ''Aşa că mă întorc pe baricade'', a precizat van Hees. 

Sjag Kozak, căsătorit cu soţul său în Amsterdam, oraş în care trăieşte de 21 de ani, a declarat că prin participarea la marş a dorit să arate solidaritate cu bărbaţii bătuţi dar şi să ''demonstreze lumii că este posibil să te ţii de mână în Amsterdam'. 

Unii dintre politicieni s-au arătat solidari cu cei doi bărbaţi agresaţi weekendul trecut. Alexander Pechtold, liderul partidului progresist D66, şi partenerul său Wouter Koolmees, parlamentar şi purtător de cuvânt pe probleme de finanţe al acestei formaţiuni politice, au sosit luni, la Haga, la discuţiile din coaliţie, ţinându-se de mână. 

Premierul olandez Mark Rutte a condamnat la rândul său atacul. ''Este teribil ce s-a întâmplat. Oribil'', a spus acesta adăugând că abordarea violenţei homofobe ar fi ''o prioritate'' pentru noul său guvern. 

Iniţiativa cu privire la acest gest îi aparţine jurnalistei Barbara Barend care, în urma evenimentului din weekend, a publicat pe Tweeter un apel pentru ca bărbaţii să se ţină de mână pe stradă. ''Toţi bărbaţii (heterosexuali sau homosexuali) vă rog mergeţi ţinându-vă de mână'', a scris aceasta potrivit sursei citate. Hashtag-ul #allemannenhandinhand s-a răspândit apoi pe reţelele de socializare printre persoanele care s-au solidarizat cu victimele atacului.AGERPRES

×