Guvernul german cheltuieşte peste 20 de milioane de euro pe an pe programe destinate a-i ajuta pe etnicii germani care trăiesc în Estul Europei, scrie Der Spiegel.
Plăţile sunt o expresie a “responsabilităţii istorice faţă de suferinţele lor de după Cel de-al Doilea Război Mondial”, afirmă Berlinul.
Declaraţia îi aparţine ministrului german de Interne, care precizează că ajutorul intenţionează să compenseze oamenii pentru nedreptatea pe care au suferit-o în ţările lor după război.
Der Spiegel a avut curiozitatea să afle despre ce sume este vorba, aşa că s-a adresat ministerului. Acestea nu includ plăţile făcute de Ministerul de Externe, de Ministerul Culturii sau de ministerele celor 16 landuri germane.
Guvernul contribuie la finanţarea îngrijirii persoanelor vârstnice, predarea limbii germane şi a evenimentelor culturale pentru un milion de persoane. Finanţează, de asemenea, revista germano-rusă pentru copii Schrumdirum, plătind 244.000 de euro pe an pentru abonamente.
Cheltuielile per capita variază foarte mult. Germanii din România primesc aproximativ 48 de euro pe an, în medie; comparativ cu doar 2 euro pentru germanii din Ungaria.
Guvernul german nu ştie, totuşi, cât de mare este grupul-ţintă. Plăţile se bazează pe recensămintele locale, în care oamenii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu etnici germani. Numai că apar inadvertenţe. De exemplu, în 2011, doar 109.000 polonezi au declarat că sunt de etnie germană, în timp ce asociaţiile minorităţilor vorbesc aproximativ 350.000 de persoane.
În Rusia, ar putea fi vorba despre 600.000 de persoane, mai degrabă decât despre 400.000, cât spune Ministerul german de Interne. În Ungaria, recensămintele succesive au crescut estimările de la 30.000 la 86.000, între 1990 şi 2011. Pentru întreaga Europă de Est ar putea fi vorba despre 1-1,5 milioane de persoane, scrie Der Spiegel.
Acest tip de sprijin poate fi pus în legătură cu o lege federală din 1953, care defineşte drepturile etnicilor germani sau ale cetăţenilor germani care au fost alungaţi sau s-au refugiat din Europa Centrală sau de Est, după război. În luna iunie, Parlamentul german a îndemnat Guvernul să continue politica de ajutorare pentru minorităţile germane.