Campionul german de Formula 1 Michael Schumacher pare să fi depăşit o primă fază a consecinţelor traumatismului cerebral pe care l-a suferit la schi, în Franţa, dar nimeni nu poate precize care va fi întinderea eventualelor leziuni cerebrale, scrie Le Figaro.
O veste bună, dar...
Au trecut deja nouă zile de la accidentul la schi. Este o veste bună, pentru că fiecare zi care trece îndepărtează un pic riscul unui deces brutal al campionului german, chiar dacă medicii rămân prudenţi, atât timp cât situaţia poate bascula rapid în domeniul neuro-reanimării. Michael Schumacher este încă menţinut în comă artificială, dar faza reanimării cea mai delicată este de acum depăşită, scrie Le Figaro.
De altfel, starea fostului pilot prezintă uşoare semne de ameliorare, a declarat luni un apropiat al familiei pilotului, citând echipa de medici care se află la căpătâiul campionului.
Mici victorii
De urgenţă, diferitele hematoame care riscau să comprime creierul au putut fi eliminate cu succes de neurochirurgii de la CHU Grenoble, atât la suprafaţa creierului (hematomul extradural), cât şi în interior (intracranian).
Temuta creştere a presiunii intracraniene provocată de umflarea creierului contuzionat care se află comprimat în cutia craniană, ca reacţie la şocul iniţial şi la sângerări, pare să fi fost controlată.
Imposibil de evaluat acum
Acum problema este să se afle dacă există afectări cerebrale. Celulele nervoase nu suferă doar în momentul impactului, ci şi în orele şi zilele care urmează, daca nu primesc suficient oxigen, sau din cauza cascadelor toxice biochimice. În practică, atât timp cât Michael Schumacher nu a ieşit din comă, este imposibil de evaluat care sunt eventualele deficite funcţionale.
Statisticile sunt mai degrabă îngrijorătoare
Sigur, scrie Le Figaro, statisticile sunt mai degrabă îngrijorătoare, pentru că în majoritatea cazurilor de traumatisme craniene grave, cu leziuni cerebrale difuze, cum este cazul aici, riscul de sechele majore, de comă vegetativă, ba chiar de deces, este foarte mare.
Pe de altă parte, la cei 45 de ani ai săi, Michael Schumacher este deja considerat drept în vârstă din punctul de vedere al neuro-reanimatorilor. Dar, pe de altă parte, se întâmplă ca unii pacienţi care prezentau leziuni iniţiale impresionante şi tomografii gravissime să iasă relativ bine din astfel de încercări. Prudenţa medicilor care au grijă de campionul german nu este deci doar o grijă prea mare faţă de apropiaţii acestuia, pentru a nu-i panica, ci mai degrabă reflectă imposibilitatea de a prezice ceea ce se va întâmpla, concluzionează Le Figaro.
Scoaterea din coma artificială, un proces laborios
Un medic citat de cotidianul german Bild afirmă că, dacă situaţia se stabilizează, atunci corpul poate fi scos treptat din hiportermia terapeutică în care este menţinut, şi astfel scos din coma artificială. Dar acest proces poate dura şi două săptămâni sau chiar mai mult, afirmă sursa citată. Totul depinde de cum reacţionează creierul. Căci, dacă presiunea intracraniană creşte, atunci coma se adânceşte.
Un avocat celebru acuză staţiunea Meribel
Cu o zi înainte ca anchetatorii francezi de la Albertville să prezinte elementele anchetei în conferinţa anunţată pentru miercuri dimineaţă, un celebru avocat francez, Edouard Bourgin, care are o vastă experienţă în cazuri de acest gen, susţine că singurii vinovaţi sunt administratorii pârtiei de la Meribel, staţiunea unde a avut loc accidentul lui Schumacher.
“Porţiunea în care s-a produs accidentul trebuia semnalizată ca fiind periculoasă. Există norme pentru zonele din afara pistelor. Semnalizarea trebuia făcută cu ajutorul unei benzi, fie prin semne triunghiulare şi prin folosirea mai multor culori, în funcţie de gradul de periculozitate, plus pictograme şi panouri cu descrierea zonei. Dacă privim imaginile provenind din zona în care s-a produs accidentul lui Schumacher, niciunul dintre aceste elemente nu este prezent. Balizajul şi semnalizarea pe pârtie erau insuficiente şi neconforme standardelor”, a spus acesta, citat de Le Figaro.
Se poate încheia un acord
Specializat în reparaţii pentru prejudiciul corporal adus unei persoane, el este de părere că responsabilitatea staţiunii Meribel în accidentarea lui Schumacher este evidentă.
“Dacă ne luăm după elemente obiective, Meribel ar trebui condamnată. Acum, desigur, se pot încheia şi acorduri între staţiune şi Michael Schumacher, care are acolo o cabană şi are relaţii foarte apropiate cu această staţiune”, a mai spus avocatul francez.
Campionul Markus Wasmeier apără staţiunea Meribel
Campionul olimpic la schi, Markus Wasmeier, ia însă apărarea staţiunii Meribel, şi susţine că zone stâncoase sunt normale pe marginea unei piste de schi şi că reprezentanţii staţiunii nu au greşit cu nimic. O astfel de problemă nu poate fi rezolvată, fiindcă altfel tot muntele ar trebui umplut cu marcaje, este acesta de părere.
Cine părăseşte pista şi merge în afara ei, o face pe propria răspundere. Pe pista amenajată de la Meribel sunt marcaje la fiecare 50-80 de metri, spune Wasmeier pentru SportBild, adaugând că şi un profesionist poate cădea la un contact cu o piatră. “De fiecare dată când ninge mai puţin, există riscuri chiar şi pe pistă, dar în locuri în care schia Schumacher eu, ca profesionist, nu mă aventurez, nu pot să estimez starea zăpezii în astfel de locuri. Îi doresc lui Michael Schumacher însănătoşire grabnică”, a încheiat campionul olimpic.