Politiciana conservatoare Angela Merkel a fost aleasă marţi cu o majoritate zdrobitoare în fruntea noului Executiv de la Berlin.
Are 59 de ani şi este fiica unui pastor, a venit din fosta Republică Democrată Germană (RDG) comunistă, iar marţi şi-a justificat statutul de “femeia cea mai puternică din lume”, fiind aleasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei.
Precedente
Doar iluştrii săi predecesori conservatori, Konrad Adenauer, primul cancelar de după război în Germania de Vest, şi Helmut Kohl, cancelar al Reunificării, au reuşit această performanţă înaintea ei, comentează presa internaţională.
Angela Merkel, care începe un nou mandat de patru ani în fruntea Guvernului, este sprijinită de o "mare coaliţie", compusă pe de-o parte din Uniunea Creştin Democrată şi corespondentul ei bavarez Uniunea Creştin Socială şi pe de alta de partidul laburist SPD.
Trei luni de negocieri
Negocierile în vederea formării "marii coaliţii" au durat trei luni - un timp record. Conservatorii din CDU şi CSU au obţinut la alegerile din 22 septembrie 311 mandate în Bundestag, iar SPD 193.
Şefa primei economii europene a oferit la sfârşit de septembrie partidului său, Uniunea Democrat-Creştină (CDU), scorul cel mai mare de la Reunificarea ţării, în 1990. Iar marţi a devenit primul lider al unei mari ţări europene care este reconfirmat în postul său de la declanşarea crizei financiare şi monetare care a zguduit Uniunea Europeană. Totuşi, 42 de deputaţi ai puterii conservator-laburiste au votat împotrivă.
Angela Merkel, criticată în Europa, dar care se bucură de o imensă popularitate la ea acasă, se va afla patru ani în fruntea marii coaliţii cu rivalii social-democraţi, aşa cum a fost şi în primul mandat (2005-2009).
La fel ca în debutul celor două mandate trecute de şefă a Executivului, Angela Merkel se va duce în prima sa deplasare în străinătate, la Paris. Ea se va întâlni miercuri cu preşedintele Franţei, Francois Hollande. Noul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a mai deţinut această funcţie între anii 2005-2009, o va însoţi în această primă vizită oficială.
“Mutti”
Supranumită “Cancelarul de fier”, dată fiind susţinerea sa faţă de politicile de austeritate, sau “Mutti” (Mămica), ea a fost cea care a dat o anumită siguranţă germanilor după declanşarea crizei financiare internaţionale în 2008. Dar a devenit ţinta atacurilor ţărilor din sudul Europei, unde este percepută drept responsabilă pentru dureroasele măsuri de austeritate impuse pentru a le relansa economiile.
“Merkel=Hitler”
Pe străzile inundate de oameni furioşi ale Atenei, Lisabonei sau Madridului, au fost fluturate de nenumărate ori portrete ale Angelei Merkel “ornate” cu mustăţi a la Hitler şi cu sloganuri precum “Merkel nazista, ieşi afară!”.
Cea care a fost desemnată “femeia cea mai puternică” a planetei în aproape toţi anii în care a fost la putere de către revista americană Forbes, a dat asigurări că Berlinul nu intenţionează să exercite hegemonia asupra Uniunii Europene.
A vrut să devină patinatoare
Angela Dorothea, născută Kasner, mare admiratoare a Ecaterinei a II-a a Rusiei, era un copil cu vădite talente la matematică şi limba rusă, care visa să devină patinatoare artistică.
Ea a ajuns prima femeie care a condus Germania, prima, după ce britanica Margaret Thatcher a guvernat o mare ţară europeană.
Rezistenţa ei extraordinară în timpul summit-urilor de la Bruxelles, dar şi pasiunea sa pentru operă, i-au adus porecla de “Regină a nopţii”.
Popularitate fără echivalent
Doamna Merkel beneficiază în Germania de o popularitate fără echivalent pentru un şef de Guvern de după război. Ea a devenit un fel de “mamă a naţiei”, explică politologul Oskar Niedermayer. “Ea incarnează omul obişnuit şi apără interesele germane” pe timp de criză.”O face să pară foarte calmă în ochii oamenilor şi foarte cu picioarele pe pământ, ceea ce le place oamenilor”, mai spune acesta.
Adversarii săi i-au reproşat că gestionează treburile ţării de pe o zi pe alta, fără să aibă viziune politică. Dar Angela Merkel se vrea o pragmatică.
Ea nu se teme de virajele cu 180 de grade. Astfel, în 2010, ea a decis să prelungească durata activităţii centralelor nucleare. Dar după câteva luni, după catastrofa de la Fukushima, din Japonia, din martie 2011, ea anunţa renunţarea la energia nucleară până în 2022.
“Un sfinx”
Defunctul său biograf Gerd Langguth a prezentat-o drept un sfinx, care a învăţat din anii trăiţi sub dictatura est-germană să-şi ascundă opiniile.
Născută la Hamburg, ea a crescut în fosta RDG, unde tatăl său, pastor, se instalase pentru a predica pe teren comunist.
Doctor în fizică, Angela Merkel a mărturisit o rară greşeală din tinereţe, aceea de a se fi îmbătat cu lichior de cireşe la vârsta de 18 ani.
Şi-a început cariera politică o dată cu căderea Zidului Berlinului. Reperată de Helmut Kohl, în 1990, “puştoaica”, aşa cum o poreclise, a primit Mediul şi Femeile. Ea a profitat de un scandal privind finanţarea ocultă a CDU pentru a-i lua locul mentorului său în fruntea acestei formaţiuni în 2000.
Doamna cu taiorul sobru
Protestantă, fără copii, divorţată (a păstrat numele de Merkel de la primul soţ), ea s-a recăsătorit cu un chimist renumit, dar care nu iese în prim-plan, Joachim Sauer, şi s-a impus în fruntea unui partid cu tradiţie catolică, dominat de oameni din Germania de Vest. Ea a reuşit să--şi elimine toţi potenţialii rivali.
Luată peste picior pentru lipsa sa de eleganţă şi feminitate în materie de îmbrăcăminte, inclusiv de marele designer Karl Lagerfeld, cancelarul a impus modelul de taior-pantaloni: un singur model, mai multe culori. Este foarte discretă în privinţa vieţii sale private, dar poate fi văzută deseori prin Berlin făcând cumpărături la supermarket.