x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cernobîl | Nivelul radiațiilor, după stingerea incendiilor

Cernobîl | Nivelul radiațiilor, după stingerea incendiilor

de Dragoş Tănase    |    02 Mai 2015   •   18:04
Cernobîl | Nivelul radiațiilor, după stingerea incendiilor
Sursa foto: antena3.ro

Pompierii au stins "complet" incendiul de vegetaţie din zona de excludere a centralei nucleare avariate Cernobîl, a anunţat, sâmbătă, Serviciul Ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

"La ora (locală) 9.00 (şi ora României), (sâmbătă) 2 mai, incendiul a fost stins, dar unităţi din cadrul Serviciului şi lucrători forestieri continuă să monitorizeze situaţia din zona de risc", a mai precizat Serviciul respectiv într-un comunicat, preluat de Antena 3.

Nivelul radiaţiilor în zona afectată de incendiu este normal, atingând nivelul 21 de microroentgeni pe oră. Spre comparație, nivelul maxim admis al radiaţiei este de 50 de microroentgeni pe oră.

În ceea ce privește incinta centralei nucleare avariate de la Cernobîl , nivelul radiaţiilor depăşeşte uneori limita admisă, cu 58 de microroentgeni pe oră, în zona de excludere este de 22 de microroentgeni pe oră, iar la Kiev de 11 microroentgeni pe oră, potrivit aceleiaşi surse.

Incendiul a izbucnit marţi, cu patru zile în urmă,și a afectat 320 de hectare de vegetaţie, provocând un val de panică, propagat pe reţele de socializare. Autorităţile nu exclud ipoteza provocării cu intenţie a incendiului.

Explozia de la reactorul numărul patru al Centralei nucleare de la Cernobîl, în aprilie 1986, a contaminat o parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarusul. Autorităţile sovietice de atunci au ţinut mult timp ascunsă amploarea celei mai mari catastrofe din istoria nucleară civilă. 
 

×
Subiecte în articol: cernobil cernobal explozie incendii