Principalul partid de opoziţie francez, UMP, de dreapta, s-a trezit luni ameninţat de implozie, a doua zi după un scrutin de râsul curcilor pentru desemnarea noului şef. Nici mai mult, nici mai puţin, votul s-a încheiat cu revendicarea victoriei de către ambii rivali aflaţi în competiţie.
Încetaţi cu invectivele, le-a spus fostul ministru de Externe şi fondator al UMP, Alain Juppe, secretarului general al partidului, Jean-Francois Cope şi fostul premier Francois Fillon. El a denunţat o situaţie lamentabilă şi riscul unei implozii a formaţiunii politice al cărei şef a fost fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.
Fillon şi Cope au revendicat amândoi, duminică seara, victoria în alegeri. Fillon (58 de ani) zice că are un avans de 224 de voturi pentru obţinerea mandatului de trei ani la conducerea Uniunii pentru Mişcarea Populară (UMP), în timp ce Cope (48 de ani) a revendicat victoria, susţinând că are un avans de 1.000 de voturi asupra rivalului său, explică France Presse.
Înaintea celor două discursuri, apropiaţi ai lui Copé au declarat că au constatat "nereguli" în cadrul scrutinului la Nisa (sud-est), al cincilea cel mai important oraş din Franţa, un bazin al dreptei şi fief al directorului de campanie al lui Francois Fillon, dar şi la Paris, unde Fillon este ales.
Miza acestui scrutin este importantă. Învingătorul, care va fi preşedinte al UMP până în 2015, va obţine un atu în alegerile prezidenţiale din 2017, chiar dacă alegerile primare din 2016 vor fi decisive şi dacă Nicolas Sarkozy ar putea să tulbure jocul.
Comisia internă însărcinată cu validarea rezultatelor, care şi-a suspendat în cursul nopţii operaţiunile de numărare a voturilor, şi-a reluat activitatea luni. Nu este exclus un nou vot. Oficial, însă, UMP nu are încă preşedinte în urma acestui scrutin, care totuşi a mobilizat peste jumătate dintre cei 300.000 de membri chemaţi la urne.
Jean Francois Cope are origini româneşti, bunicul său din partea tatălui fiind evreu din România, relatează AFP.
La fel ca Nicholas Sarkozy, Jean Francois Cope, născut la 5 mai 1964 la Boulogne-Billancourt la periferia Parisului, poate fi caracterizat drept un "francez cu sânge amestecat", care a crescut în frumoasele cartiere pariziene, cu un tată medic şi o mamă protectoare.
Fost ministru al lui Jacques Chirac între 2002 şi 2007, dar niciodată în timpul preşedinţiei lui Sarkozy, el a povestit istoria bunicului său evreu de origine română, ajuns în Franţa în anii '20 pentru a scăpa de persecuţiile antisemite, şi de familia sa din partea mamei, evrei francezi din Algeria. Tatăl său a fost ascuns în timpul războiului de o familie de francezi, pentru a scăpa de arestările naziste.
Nepopular în afara UMP (dreapta), unde este considerat drept arogant, Jean Francois Copé, care are o pirivire pătrunzătoare şi început de chelie, crede într-o "dreaptă fără inhibiţii", singura capabilă să izoleze extrema dreaptă. Cope a denunţat recent "rasismul antialbi", care afectează francezii nativi, fapt care a provocat o întreagă polemică politică.
Şcolit într-un liceu burghez din Paris, student la Ecole nationale d'administration (ENA), membru în numeroase cabinete ministeriale şi cu o pasiune pentru pian, Jean-Francois Cope a urmat într-un ritm rapid calea elitei franceze, devenind în 1995, la vârsta de 29 de ani, deputat-primar în Meaux, oraş cunoscut din apropierea Parisului.
În afară de Jacques Chirac, în mandatul căruia Cope a fost purtător de cuvânt al Guvernului, Nicolas Sarkozy a avut un rol important în cariera sa. "În politică nu îţi dă nimeni nimic! Nu trebuie să ceri, trebuie să iei!", i-ar fi spus fostul preşedinte la începutul anilor '90.
Jean-Francois Cope a aplicat acest sfat ca la carte: a transformat un post a priori secundar, cel de lider al grupului de deputaţi UMP din Adunarea Naţională, în armă de război politic şi mediatic, înainte de a folosi Adunarea ca tribună pentru postul de secretar general al UMP, funcţie pe care o deţine în prezent.