x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum a ajuns MAMA soldatului rus, AGENT al STRĂINĂTĂŢII

Cum a ajuns MAMA soldatului rus, AGENT al STRĂINĂTĂŢII

30 Aug 2014   •   08:42
Cum a ajuns MAMA soldatului rus, AGENT al STRĂINĂTĂŢII

Autorităţile ruse au clasificat drept 'agent al străinătăţii', denumire controversată atribuită mai multor ONG-uri, un grup al mamelor soldaţilor care a cerut socoteală Moscovei asupra presupusei prezenţe a militarilor ruşi în estul Ucrainei, relatează AFP.

Ministerul rus al apărării a anunţat într-un comunicat că a înregistrat sub această clasificare o organizaţie numită 'Mamele soldaţilor din Sankt-Petersburg'. Această clasificare, creată printr-o lege din 2012, obligă ONG-urile care beneficiază de finanţări externe şi care au o activitate 'politică' să se înregistreze şi să se afişeze în orice comunicare sau activitate publică drept 'agenţi ai străinătăţii', expresie care datează din epoca stalinistă.

Această decizie 'ne va complica, bineînţeles, munca', a declarat pentru AFP Aleksandr Gorbacev, militant al organizaţiei. 'Va fi mai complicat pentru noi să primim informaţii despre armată, despre structurile militare', a adăugat el.

Directoarea ONG-ului, Ella Poliakova, a făcut vâlvă în ultimele zile în Rusia, cerând socoteală autorităţilor, pe fondul informaţiilor din ce în ce mai numeroase privind prezenţa trupelor ruse în estul Ucrainei.

Potrivit canalului de opoziţie Dojd, ea a vorbit despre sosirea la Sankt-Petersburg a circa o sută de soldaţi răniţi, ridicând întrebări asupra motivelor acestui aflux.

În calitate de membru al Consiliului rus pentru drepturile omului, ea s-a adresat la începutul săptămânii unei Comisii de anchetă ruse pentru a solicita informaţii asupra posibilei morţi a nouă soldaţi ruşi în apropierea frontierei ucrainene.

O sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării a declarat pentru agenţia de presă Interfax că afirmaţiile Ellei Poliakova sunt un 'delir' şi a dezvăluit adăugarea ONG-ului 'Mamei soldaţilor din Sankt-Petersburg' pe lista 'agenţilor străinătăţii'.

Foarte influente, comitetele mamelor soldaţilor, dintre care unele sunt mai apropiate de putere decât altele, denunţă abuzuri în cadrul armatei şi au făcut mare vâlvă în timpul războiului din Cecenia din anii '90, notează AFP. (Agerpres)

×