x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron vrea organizarea unui referendum privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

David Cameron vrea organizarea unui referendum privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

23 Ian 2013   •   13:42
David Cameron vrea organizarea unui referendum privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Premierul britanic David Cameron a declarat că poporul britanic trebuie să-şi spună părerea în legătură cu apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. El a promis organizarea, până în 2017, a unui referendum pe această temă. Asta dacă Partidul Conservator pe care îl conduce va câştiga următoarele alegeri legislative anunţă BBC News.

Cameron a spus că va fi o decizie privind destinul Marii Britanii. "Este timpul ca poporul britanic să decidă. Este timpul ca această întrebare să primească un răspuns. Spun poporului britanic că aceasta este decizia lui", a declarat premierul britanic.

"Noul manifest electoral conservator din 2015 va cere din partea poporului britanic un mandat de negociere, pentru un guvern conservator, a unui nou acord cu partenerii noştri europeni. După ce vom fi negociat acest nou acord asupra relaţiilor cu UE, le vom oferi britanicilor o alegere foarte simplă: să rămână în interiorul UE pe această nouă bază sau să iasă cu totul. Va fi un referendum de în interiorul/în afara UE. Nu vreau doar un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun şi pentru Europa", a continuat David Cameron.

"Dacă nu vom răspunde provocărilor, pericolul este ca Europa să eşueze, iar britanicii să devieze spre ieşirea" din Uniune, a avertizat David Cameron. Menţionând că doreşte "ca Europa să fie un succes", el a remarcat "dezamăgirea actuală a opiniei publice" faţă de Bruxelles, aflată la un nivel record.

David Cameron a subbliniat şi riscurile unei ieşiri a ţării sale din UE.

"Există unii care sugerează că am putea deveni precum Norvegia sau Elveţia, având acces pe piaţa unică, dar rămânând în afara UE. Ar fi însă cu adevărat în interesul nostru? Nu există niciun dubiu că, în ochii guvernelor de la Washington, Beijing sau New Delhi, suntem mai puternici pentru că suntem un actor puternic în interiorul Uniunii Europene. Este important pentru capacitatea noastră de a înfăptui lucruri în lume", "este important în ochii Statelor Unite şi ai altor prieteni ai noştri din lume. "De aceea, mulţi dintre noi spun foarte clar că doresc ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Dacă vom părăsi Uniunea, va fi o plecare fără posibilitate de revenire", a conchis premerul britanic.

×