x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizia unei instanţe din Germania ar putea schimba destinul multor români

Decizia unei instanţe din Germania ar putea schimba destinul multor români

de Istvan Deak    |    11 Oct 2013   •   11:36
Decizia unei instanţe din Germania ar putea schimba destinul multor români

Imigranţii şomeri din ţările UE nu au dreptul să ceară ajutor social în Germania. O instanţă a decis că unei familii de români aflate în această situaţie i se cuvine ajutorul Hartz IV. Decizia ar urma să fie un precedent pentru 130.000 de oameni aflaţi într-o situaţie similară.

Lipsă de perspective

Conform Spiegel Online, o familie din România formată din patru membri a ajuns în anul 2009 în Germania. Cei doi părinţi au început imediat căutările pentru un loc de muncă. Nu au găsit, iar după un an au făcut cerere pentru ajutorul social Hartz IV. Jobcenter-ul căruia i s-au adresat a decis în 2010 că familiei nu i se cuvine ajutorul social. Familia a contestat decizia în instanţă.

Tribunalul Nordrhein-Westfallen a decis în cursul zilei de joi că familiei i se cuvine ajutorul Hartz IV, invocând faptul că “în cazul în care imigranţi din UE, după căutări îndelungate şi lipsite de perspective, nu îşi găsesc un loc de muncă din motive obiective, atunci au dreptul să primească ajutorul social de bază”.

Motivarea sentinţei

Judecătorul a adăugat că decizia instanţei nu contravine legislaţiei în vigoare care prevede că cetăţenii UE în căutare de loc de muncă nu pot beneficia de ajutor social în Germania. “In momentul solicitării ajutorului social, familia era stabilită deja de un an în Germania. Având în vedere că Agenţia Naţională pentru Muncă nu a prevăzut perspective de angajare pentru capul familiei, după 6-9 luni dispare motivul pentru neacordarea ajutorului social”, se arată în motivarea sentinţei.

“Precedent periculos”

Familia locuieşte din 2009 în Gelsenkirchen, iar solicitarea se referă la perioada iunie 2010-noiembrie 2011, când singurul venit existenţial îl reprezenta alocaţia copiilor şi vânzarea unor ziare pentru oameni fără adăpost. Între timp, mama şi-a găsit un loc de muncă. “Decizia nu este definitivă, dar ar putea reprezenta un precedent pentru cei aproximativ 130.000 imigranţi şomeri din ţările UE”, consideră Spiegel Online.
 

×
Subiecte în articol: instanţa germania destin romani