x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce fel de dezastru ecologic poate provoca demenţa unui artist plastic în voga

Ce fel de dezastru ecologic poate provoca demenţa unui artist plastic în voga

de Oana Pavelescu    |    18 Oct 2012   •   22:49
Ce fel de dezastru ecologic poate provoca demenţa unui artist plastic în voga
Sursa foto: CARL COURT/AFP

Damien Hirst nu s-a numărat niciodata printre favoriţii activiştilor pentru drepturile animalelor în general iar după ultima sa ispravă cu atât mai puţin.

Mai mult decât atât zilele trecute şi-a atras oprobiul organizaţiilor pentru protecţia animalelor după vernisajul ultimei sale expoziţii la galeria Tate Modern Art de la Londra.

Hirst a creat un soi de tablouri/vitralii masacrând 9.000 de fluluturi din diverse specii. În plus atrocitate numită "În inteiorul şi în afara iubirii", care a avut vernisajul anul acesta la Tate Modern, cupinde două încăperi albe, fără ferestre, care sunt umplute cu fluturi vii în care a încadrat şi tablourile respective.

Nu este de mirare că masacrul minunatelor Lepidoptera (din speciile Owl şi Heliconius) a stârnit indignarea organizaţiilor care protejează animalele cum ar fi: RSPCA, PETA, cât şi revolta directorului execuiv al Institutului Britanic de Conservare a Fluturilor.

Mai jos redăm reclamaţiile oranizaţiilor mai sus menţionate:

"În acestă aşa numită "expoziţie de artă" fluturii sunt forţaţi să trăiască într-un sistem închis, artificial, pentru toată  viaţa lor. Doar pentru că este vorba de fluturi nu înseamnă că aceştia nu merită să fie tratatţi cu delicateţe." - RSPCA.

"Setea lui Hirst de a aduce la limită arta a devenit plictisitoare precum propriile sale bătături. Nici nu are importanţă dacă Hirst a masacrat el însuşi animalele pentru porpriul său nejustificat amuzament. Fluturii sunt o minunăţie a naturii care trebuie admirată în habitatul ei natural." - PETA

"Este extrem de trist să auzim că atât de mulţi fluturi au murit. Institutul de Conservare a Fluturilor este ingrijorat faţă de abordarea aceasta faţă de orice creatură vie care încurajează lipsa de respect faţă de mediu." Dr. Martin Warren, directorul executiv al Institutului de Conservare a Fluturilor.

Galeria Tate a declara apărând expoziţia că: "Fluturii folosiţi au fost selectaţi din mai multe specii care supravieţuiesc în condiţiile date. Fluturii au supravieţuit până în stadiul final al vieţii lor, în acea cameră."

Hirst de asemeni şi-a apărat masacrul declarînd pentru Daily Mail că a angajat un expert în domeniu, la un preţ extrem de piperat, pentru a le asigura fluturilor o existenţă împlinită şi sigură.


×