x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După atentatul de la New York, Trump vrea reformarea sistemului de imigrare

După atentatul de la New York, Trump vrea reformarea sistemului de imigrare

12 Dec 2017   •   08:11
După atentatul de la New York, Trump vrea reformarea sistemului de imigrare

Preşedintele american, Donald Trump, a chemat luni, la câteva ore după atentatul de la New York, soldat cu trei răniţi, la reformarea unui sistem de imigrare "lax" care "permite prea multor oameni periculoşi" să intre în Statele Unite.

 

Subliniind că bărbatul arestat în acest caz a ajuns în SUA graţie unui sistem de "migraţii în lanţ", liderul de la Casa Albă a apreciat că acest lucru este "incompatibil cu securitatea naţională".

"Migraţiile în lanţ", termen popular în rândul conservatorilor anti-imigraţie, desemnează cazurile imigranţilor legali care reuşesc să ajungă în Statele Unite ca urmare a susţinerii primite din partea membrilor de familie emigraţi anterior, în special fraţi, surori sau copii.

"Tentativa de atentat sângeros la New York de astăzi - al doilea atac terorist în acest oraş în două luni - ilustrează încă o dată necesitatea urgentă a votării de către Congres a unor reforme legislative pentru protejarea americanilor", a arătat Trump, într-un comunicat.

Apărând decretul său privind migraţia, care interzice permanent trecerea frontierei americane de către cetăţenii a şapte ţări (Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia, Coreea de Nord şi Ciad), Donald Trump a apreciat că acesta nu este decât "un pas înainte" pentru a face mai sigur sistemul de imigrare.

"Congresul trebuie să pună capăt migraţiilor în lanţ", a insistat el, reafirmând de asemenea convingerea sa că autorii actelor teroriste merită "pedepsele cele mai grele", inclusiv pedeapsa cu moartea în anumite cazuri.

Un bărbat a declanşat luni dimineaţa, la ora locală 7,20, o bombă artizanală într-un tunel care leagă Times Square de autogara Port Authority, un terminal de transport foarte frecventat la acea oră, explozia provocând rănirea a trei persoane.

Suspectul a fost identificat de poliţie ca fiind Akayed Ullah, 27 de ani, originar din Bangladesh. Conform Casei Albe, acesta a ajuns în Statele Unite în 2011 graţie unei vize de reîntregire a familiei. El purta, lipit de corp, "un dispozitiv exploziv rudimentar" şi a fost rapid arestat, fiind rănit şi ars pe abdomen.

Dispozitivul nu a explodat decât parţial, ceea ce explică numărul mic de victime, a indicat guvernatorul din New York, Andrew Cuomo. Chiar dacă poliţia nu a spus încă nimic privind motivaţiile suspectului, pista jihadistă se contura luni după-amiază.

Bărbatul a fost "influenţat" de grupări jihadiste şi propaganda lor pe internet, a declarat Cuomo. Şi mai multe publicaţii americane, printre care New York Times şi New York Post, au indicat că Akayed Ullah a declarat poliţiei că a fost inspirat de gruparea Stat Islamic, scrie agerpres.

×