Postul de televiziune german Sat1 a primit mai multe informaţii anonime că se petrec lucruri necurate în emisiunea de investigaţie “Lange Undercouver”. Daniel Lange este moderatorul emisiunii de investigatie, acuzat că a fabricat reportajele sale pentru a obţine o audienţă mai mare.
Reportaje mereu spectaculoase
“Reportajele sale de investigaţie erau mereu spectaculoase. Daniel Lange, un fost ofiţer de poliţie, lucra sub acoperire şi spiona modul în care traficanţii de droguri încercau să îşi plaseze marfa în şcoală, sau se deghiza în proprietar de bordel din Germania şi investiga traficul de persoane în România”, notează Der Spiegel. Postul Sat1 îşi propusese să difuzeze şase episoade, însă a retras emisiunea după doar patru. Motivaţia deciziei: unele episoade au luat naştere în condiţii neclare, care trebuie elucidate. Postul urmează să analizeze acurateţea jurnalistică în toate episoadele realizate până acum. “La sfârşitul săptămânii am primit informaţia că s-a încălcat deontologia jurnalistică în cadrul emisiunii “Lange sub acoperire”, a conformat pentru sursa citată, Diana Schardt, purtător de cuvânt Sat1.
Au scos emisiunea din program
Lange este acuzat că, în calitate de moderator al emisiunii, ar fi comentat unele imagini ca şi cum s-ar fi aflat la faţa locului, când de fapt vocea sa a fost suprapusă pe film într-un studio. Mai mult, el este acuzat că ar fi plătit protagoniştii episoadelor şi ar fi regizat anumite secvenţe. Sat1 a scos emisiunea din program şi aşteaptă echipa de producţie să ofere explicaţii indubitabile. “Emisiunea este realizată de un redactor şi echipa sa de producţie. Cum am primit informaţiile, am şi început să le verificăm. Noi nu difuzăm emisiuni despre care nu suntem convinşi că respectă deontologia jurnalistică”, a comentat Schardt, încercând să absolve postul de orice vină.
Echipa de producţie a emisiunii, Meta Production, n-a dezminţit în totalitate acuzaţiile apărute în presă. “Din păcate, Meta a comis o greşeală la rezumatul episodului privind mafia traficului de persoane. Nu am acţionat deontologic, aşa cum o cere profesia noastră”, a declarat directorul Ollie Weiberg. Practic, Lange a numit în timpul emisiunii o locaţie unde avusese loc investigaţia, dar în care el nu se aflase niciodată. “A fost o greşeală”, confirmă Meta Production. Cât despre persoanele plătite, Weiberg consideră că este un lucru obişnuit ca experţii, specialiştii, traducătorii sau agenţii de pază care apar în astfel de producţii să fie remuneraţi. Despre protagoniştii episoadelor, Weiberg s-a abţinut să comenteze, menţionând că firma va deschide o proprie investigaţie în acest caz.
Cazul pare să ia proporţii, fiindcă înainte de emisiunea “Lange Undercover”, Daniel Lange a fost reporter al unei emisiuni investigative de mare audienţă, Akte. Sat1 solicită acum producătorilor să verifice acurateţea jurnalistică a acelor investigaţii. Cazul a revoltat opinia publică din Germania, în timp ce în România va genera probabil doar câteva zâmbete ironice.