x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FAŢĂ ÎN FAŢĂ. Vladimir Putin şi Petro Poroşenko participă la summitul de la Minsk

FAŢĂ ÎN FAŢĂ. Vladimir Putin şi Petro Poroşenko participă la summitul de la Minsk

26 Aug 2014   •   09:57
FAŢĂ ÎN FAŢĂ. Vladimir Putin şi Petro Poroşenko participă la summitul de la Minsk

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean, Petro Poroşenko, urmează să se întâlnească astăzi la Minsk, capitala republicii Belarus, la reuniunea liderilor din Uniunea Vamală cu Ucraina şi reprezentanţii Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că întrevederea Putin - Poroşenko este planificată, însă nu este certă. Peskov speră însă că cei doi preşedinţi vor avea totuşi o discuţie pe tema crizei din Ucraina şi a situaţiei umanitare alarmante din estul ţării.

De când a fost învestit preşedinte al Ucrainei, în luna mai, Poroşenko s-a întâlnit cu Putin doar o singură dată, la începutul lunii iunie în Franţa, cu ocazia marcării a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia.

"Aşa cum ştiţi, noi îl recunoaştem pe Poroşenko şi sperăm că va folosi mandatul de încredere pe care l-a primit în urma alegerilor de pe 25 mai", a declarat ieri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Cu ocazia consultărilor cu Uniunea Vamală (structură formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan), la Minsk vor fi prezenţi marţi Putin, Poroşenko şi reprezentanţi ai Uniunii Europene. Delegaţia blocului comunitar va fi alcătuită din şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi comisarii pentru comerţ şi energie, Karel De Gucht şi Guenther Oettinger.

"Suntem dispuşi, şi preşedintele Putin aşa a spus, să participăm în orice format care să conducă la obţinerea de rezultate, să aducă progrese în direcţia încetării confruntărilor armate şi a războiului civil din Ucraina pentru a se avansa către un dialog naţional", a continuat Serghei Lavrov, conform Agerpres.

Ministrul rus a mai spus că se aşteaptă ca unul din punctele de pe agenda convorbirilor de la Minsk să fie situaţia umanitară gravă din zonele de conflict, referire ce survine anunţului potrivit căruia Moscova urmează să trimită încă un convoi umanitar în estul separatist al Ucrainei.

×