x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte german Wulff a fost achitat de acuzaţiile de trafic de influenţă

Fostul preşedinte german Wulff a fost achitat de acuzaţiile de trafic de influenţă

de Istvan Deak    |    27 Feb 2014   •   16:42
Fostul preşedinte german Wulff a fost achitat de acuzaţiile de trafic de influenţă

Tribunalul din Hanovra l-a achitat joi pe fostul preşedinte german Christian Wulff în dosarul de corupţie privind acceptarea în 2008 a unei invitaţii de a participa la Oktoberfest la Munchen. Sentinţa pronunţată joi se referă la invitaţia adresată de producătorul de film David Groenewold soţilor Christian şi Bettina Wulff, în valoare de 719 euro.

L-au susţinut
Atât Groenewold, cât şi Bettina Wulff, care s-a separat de soţul său după demisia acestuia, au depus mărturie în proces în favoarea omului politic şi au declarat că invitaţia respectivă fusese făcută exclusiv din motive de prietenie.
Acuzarea susţinea însă că producătorul a cheltuit cei 719 euro în schimbul unei intervenţii pe lângă preşedintele companiei Siemens în favoarea unui proiect cinematografic personal. Faptele s-au petrecut în timp ce Christian Wulff era şef al Guvernului landului Saxonia Inferioară, funcţie pe care a ocupat-o între 2003 şi 2010.

Nu au fost suficiente probe
Tribunalul din Hanovra, care a anunţat în decembrie că intenţionează să renunţe la acuzaţii, a apreciat că acestea sunt insuficiente. “Acuzatul Wulff este achitat”, a declarat judecătorul, precizând că acesta va avea dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul suferit, în special pentru percheziţiile efectuate la domiciliul său.
Fostul preşedinte a tratat acest proces ca pe o ocazie de a-şi spăla onoarea. El a susţinut pe parcursul procesului că a promovat proiectul prietenului său întrucât a fost impresionat de el.

Premieră

Wulff, care este primul şef de stat german care compare în justiţie, a declarat, la scurt timp după anunţarea verdictului, că doreşte să se concentreze pe viitor, afirmând că fiica şi fiul său vor avea, poate, de acum înainte, un tată mai liniştit decât a fost în ultimii doi ani.
Acest proces care s-a deschis în noiembrie şi care-l viza pe fostul preşedinte, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) al cancelarului Angela Merkel, a fost consecinţa unei ample polemici declanşate în 2011, care i-a distrus cariera politică, ducându-l în punctul de a demisiona la 17 februarie 2012, la mai puţin de doi ani după ce a fost desemnat preşedinte federal.
Wulff a demisionat după ce s-a aflat că acceptase un credit privat de jumătate de milion de euro din partea unui prieten pentru cumpărarea unei case. La aceasta s-au adăugat vacanţe cu soţia sa plătite de prieteni, precum şi presiunile exercitate de Wulff asupra cotidianului Bild pentru a nu publica un articol.

Desfăşurare de forţe

În cadrul procesului, supus unor importante măsuri de securitate, au fost prevăzute 20 de zile de audieri şi  intervievaţi 46 de martori. Amploarea acestor măsuri, raportată la suma considerată derizorie a presupusului "cadou", a dat naştere la o dezbatere în Germania, însă, în general, comentatorii salută faptul că şi un înalt responsabil politic poate fi judecat, chiar şi pentru un mic prejudiciu.
Apărătorii fostului preşedinte au amintit că acesta a ales un proces public, deşi ar fi putut pune capăt procedurii în aprilie, plătind o amendă de 20.000 de euro.
Alţii consideră procedura o înverşunare împotriva fostei stele în devenire a partidului cancelarului Merkel.

Ce comenta presa

“Vi se pare de tot râsul? Nu, este foarte bine că un tribunal se ocupă de plângerea la adresa lui Christian Wulff”, scria în debutul procesului cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), unul dintre cele mai importante ziare regionale ale Germaniei.
“Mai important decât o condamnare sau o neurmărire penală, ceea ce este semnificativ este ca o eventuală corupţie să poată fi în mod clar sancţionată nu doar când este vorba despre micii funcţionari, ci şi când este vorba despre un fost preşedinte”, scrie şi revista Stern.
În opinia politologului Lothar Probst, de la Universitatea din Bremen, “la Elysee sau în Italia, oamenii politici nu ar fi demisionat în faţa unor astfel de reproşuri”. “Cultura politică germană face să poţi fi constrâns să demisionezi şi pentru cea mai mică greşeală”, a explicat acesta.

×
Subiecte în articol: christian wulff