x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fratele lui Kim Jong-Un a fost ucis cu o cantitate de neurotoxina VX, cu mult peste cea mortală

Fratele lui Kim Jong-Un a fost ucis cu o cantitate de neurotoxina VX, cu mult peste cea mortală

10 Oct 2017   •   14:53
Fratele lui Kim Jong-Un a fost ucis cu o cantitate de neurotoxina VX, cu mult peste cea mortală

Cantităţi mici de agent neurotoxic mortal au fost descoperite pe faţa şi îmbrăcămintea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a anunţat marţi un chimist audiat ca martor în procesul celor două femei acuzate de uciderea lui Kim Jong Nam, care a început la 2 octombrie la Kuala Lumpur, relatează AFP. 

Kim Jong-Nam avea pe pielea feţei 0,2 miligrame de VX agent neurotoxic pe kilogram de greutate corporală, cu mult peste doza considerata fatală, a declarat Raja Subramaniam în timpul procesului. 

Acest produs, o versiune extrem de letală a gazului sarin considerat o armă de distrugere în masă, a fost aruncat în faţa lui Kim Jong-Nam la 13 februarie pe aeroportul internaţional Kuala Lumpur, unde acesta aştepta un avion spre Macao. 

Întrebat dacă doza a fost suficientă pentru un efect letal, chimistul a spus că nu este în măsură să dea un "răspuns direct". Dar "pe baza estimărilor, aceasta reprezintă aproximativ de 1,4 ori mai mult decât doza letală", a adăugat el. 

Aceste urme de VX au fost descoperite de asemenea pe gulerul sacoului lui Kim Jong-Nam şi pe mânecile lui, pe care le-a folosit probabil pentru a se şterge pe faţă, a spus Raja Subramaniam. 

Fratele vitreg al liderului nord-coreean a murit după aproximativ 20 de minute de agonie. 

Indoneziana Siti Aisyah şi vietnameza Thi Huong urmează să răspundă pentru această crimă ce aminteşte de perioada Războiului Rece, în faţa Înalte Curţi din Shah Alam, o periferie a capitalei malaeziene Kuala Lumpur, unde se află aeroportul. 

Cele două femei au pledat "nevinovat" în deschiderea procesului la 2 octombrie, pretinzând că au fost induse în eroare, crezând că participau la o emisiune de televiziune de genul "camera ascunsă". 

Imaginile camerelor de supraveghere de la aeroport arată cum cele două femei se apropie de Kim din spate, după care îl stropesc cu un lichid pe faţă. Acestea au fost reţinute la scurt timp după asasinat, o crimă pentru care riscă pedeapsa cu moartea. 

De la începutul cazului, Coreea de Sud a acuzat Phenianul de orchestrarea acestui asasinat, ceea ce regimul nord-coreean neagă. Kim Jong-Nam a fost un critic al regimului nord-coreean şi a trăit în exil. AGERPRES

×