x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Haos în traficul aerian european. Controlorii de zbor intră în grevă timp de două zile

Haos în traficul aerian european. Controlorii de zbor intră în grevă timp de două zile

29 Ian 2014   •   09:54
Haos în traficul aerian european. Controlorii de zbor intră în grevă timp de două zile

O grevă de două zile, care începe miercuri, a controlorilor europeni de trafic aerian ar putea duce la perturbări importante în transportul aerian din mai multe ţări, în special în Italia şi Franţa. O avertizare în acest sens a fost emisă miercuri de companiile aeriene britanice British Airways şi EasyJet.

Centrul european de coordonare a sindicatelor controlorilor de trafic intenţionează să organizeze o acţiune de protest la 29 ianuarie împotriva planurilor UE în ceea ce priveşte punerea în aplicare a iniţiativei "Cer european deschis".

Aceasta vizează liberalizarea şi reformarea sistemului de control al zborul aeronavelor în UE. Potrivit autorilor proiectului, realizarea iniţiativei respective va permite o creştere a fluxului de pasageri şi o reducere a costurilor. Controlorii de trafic se tem însă că obiectivul principal al proiectului este economisirea de resurse financiare, ceea ce ar putea duce la disponibilizări în masă şi va afecta, în consecinţă, siguranţa zborurilor.

Se aşteaptă ca la grevă să participe controlori de trafic din Austria, Ungaria, Grecia, Italia, Cipru, Portugalia, Slovacia, Franţa şi Cehia. Dispecerii din Marea Britanie nu vor lua parte la această acţiune de protest. De asemenea, uniunea germană a sindicatelor din domeniu a refuzat să se alăture grevei, întrucât compania aeriană naţională Lufthansa a recurs la justiţie pentru a bloca acţiunea.

Potrivit British Airways şi EasyJet, greva controlorilor de trafic aerian din Italia, Portugalia şi Franţa - destinaţii turistice populare în timpul iernii - va influenţa în cea mai mare măsură orarul de zbor.

Controlorii de trafic aerian din Italia îşi vor suspenda activitatea miercuri, începând cu ora locală 13.00, timp de patru ore. Colegii lor portughezi au fost în intrevalul 7.00 - 9.00 în grevă, pe care o vor prelungi între orele 14.00 şi 16.00.

Joi, pe durata întregii zile vor fi în grevă controlorii de trafic din Franţa.

Autoritatea pentru aviaţia civilă franceză a cerut companiilor aeriene să reducă la 30 ianuarie cu 20% numărul de zboruri pe aeroporturile Roissy-Charles de Gaulle (Paris), Orly şi aeroportul Beauvais în nordul Franţei, cel care serveşte companii aeriene low cost.

British Airways şi EasyJet au avertizat că greva va duce la schimbări în program, recomandând pasagerilor să se intereseze cu privire la ora de plecare şi de sosire pe paginile de internet ale companiilor. British Airways a anunţat că va recurge în aceste două zile la aeronave cu o capacitate mai mare şi a anulat miercuri mai multe zboruri spre şi din Italia.

×
Subiecte în articol: greva controlori de zbor