x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hollande, Putin, Merkel și Porosenko sunt la Paris. Discuții despre Ucraina dominate de Siria

Hollande, Putin, Merkel și Porosenko sunt la Paris. Discuții despre Ucraina dominate de Siria

de Dan Constantin    |    02 Oct 2015   •   11:59
 Hollande, Putin, Merkel și Porosenko sunt la Paris. Discuții despre Ucraina dominate de Siria
Formatul  de 4  creat pentru  a gasi o solutie europeana pentru Ucraina are  vineri, 2 octombrie, o noua reuniune la Paris. 
 
Aparent, problemele din Ucraina au intrat pe un trend mai pasnic: incetarea focului nu a fost incalcata cu evenimente majore, armele grele ale Rusiei sunt retrase dincolo de frontiera, alegerile in zona separatistilor s-ar putea face dupa legilslatia ucraineana.In aceste conditii sanctiunile impuse Rusiei pot fi ridicate sau imblanzite dupa ianuarie 2016. 
 
La Paris se discuta  insa despre Ucraina sub presinea evolutiilor din Siria. Putin vine la Paris dupa lansarea loviturilor aeriene in Siria. Francezii au  atacat si ei pozitii ISIL. Merkel a declarat ca problema siriana nu se poate rezolva fara participarea Rusiei.
 
STRATFOR face o analiza a contextului  reuniunii de la Paris relevand ca pozitia SUA este diferita de a europenilor.  Stratfor apreciaza ca SUA nu doresc legarea subiectului Ucraina de Siria. Pe de alta parte nici implicarea europenilor in Siria nu ar fi de natura sa ajute punctul de vedere al SUA asupra conflictului. 
 
CONCLUZIA STRATFOR  Europa incearca sa aduca Rusia si SUA impreuna pentru a rezolva in tandem problema siriana. Crizele din Ucraina si Siria vor fi inexorabil legate de negocieri mai ample, asa cum a dorit Rusia, chiar daca Statele Unite recunosc sau nu.

×