Uniunea Creştin-Socială din Germania (CSU) va propune măsuri pentru limitarea accesului la indemnizaţii sociale, excluzând de la aceste beneficii imigranţii din state UE în primele trei luni petrecute în Germania. "Trebuie să luăm măsuri pentru a împiedica fraudele la indemnizaţiile sociale", a afirmat Hans-Peter Uhl, membru al Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria (CSU), citat de Sueddeutsche Zeitung.
Mai mult, CSU va solicita ca orice persoană găsită vinovată de abuzarea sistemului social să fie imediat extrădată din Germania, fără drept de întoarcere pentru o anumită perioadă. “Cine abuzează, acela să zboare”, se arată în iniţiativa care urmează să fie dezbătută în perioada 7-9 ianuarie.
SPD se opune
Iniţiativa nu este însă susţinută de membrii celorlalte partide din Germania. "Este ca şi cum aţi spune că toţi cetăţenii din Bulgaria şi România sunt săraci şi vin la noi pentru a primi indemnizaţii sociale, trecând însă cu vederea numeroasele persoane foarte calificate care lucrează aici, precum medicii sau asistenţii medicali", a spus secretarul de stat pentru Imigraţie, Aydan Ozoguz (SPD). “Cine intonează o asemenea melodie pregăteşte dansul pentru extrema-dreaptă. CSU trebuie să se obişnuiască cu faptul că se află într-o coaliţie cu SPD şi nu mai poate duce o campanie electorală fără nici o repercusiune”, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD, Michael Hartmann, citat de Tagesspiegel am Sonntag.
Stânga şi Verzii acuză
Preşedintele partidului de stânga Die Linke, Bernd Riexinger, a acuzat CSU că ignoră “consensul antirasist al democraţilor”. “Când un partid de guvernământ duce o campanie împotriva străinilor, atunci nu ar trebui să ne mirăm dacă vor urma acţiuni de violenţă. Provocările nu ajută pe nimeni”, a declarat Riexinger pentru Berliner Zeitung.
Preşedintele partidului Die Grunen, Simone Peter, s-a săturat de campania purtată împotriva românilor şi avertizează de urmările acestei "isterii şi creări artificiale de panică". "Cine vorbeşte de o migrare în sistemul social oferă în primul rând resentimente rasiste şi muniţie partidelor şi grupurilor de dreapta în a-şi atinge obiectivele lipsite de scrupule. Imigraţia ar trebuie tratată ca pe o îmbogăţire a vieţii noastre socio-culturale", a declarat Simone Peter la Berlin.
În plină campanie de blocare a imigraţiei sărăciei, elita politică germană primeşte un răspuns clar legat de efectele ridicării totale a barierelor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014. Cercetătorul german în probleme de migraţie, Klaus Zimmermann, susţine că ridicarea completă a barierelor pentru români şi bulgari este o oportunitate bună pentru piaţa muncii din Germania. "Cei mai mulţi imigranţi din România şi Bulgaria reprezintă o forţă de muncă calificată, precum medicii sau inginerii, de care Germania are imediată nevoie", notează în concluzia studiului său directorul Institutului de cercetare a viitorului Muncii (IZA) din Bonn. "Nu putem vorbi despre o migraţie masivă din motive de sărăcie în sistemul social german. Este doar o creare iresponsabilă de atmosferă", consideră Zimmermann, citat de Die Welt.
"În ciuda ideilor preconcepute, românii şi bulgarii aparţin deja de grupele de străini deosebit de bine integrate. Un sfert dintre ei au o calificare înaltă. Rata şomajului în rândul lor este sub media generală din rândul imigranţilor. O urmare a ridicării barierelor va fi o creştere a numărului de imigranţi din România şi Bulgaria de la 71.000 la maximum 200.000.
În momentul actual lucrează în Germania aproximativ 170.000 de persoane venite din cele două ţări. 70% dintre ei îşi plătesc constant dările la stat. Obligaţia noii coaliţii guvernamentale este să le asigure cursuri de învăţare a limbii, programe de integrare şi calificare. Ar trebui creat un cadru legal care se prevină abuzul de sistemele sociale, fiindcă acestea sunt prea vagi", mai declară Zimmermann pentru sursa citată.