x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

30 Ian 2006   •   00:00
FORMIDABILA. Cursa pentru alegerile prezidentiale din 2008 este deschisa, iar Hillary Clinton, potential candidat al Partidului Democrat, este "formidabila", a apreciat presedintele american, George W. Bush. In ceea ce priveste faptul ca Hillary Clinton, fosta Prima Doamna si actuala membra a Senatului, pare a depune eforturi pentru obtinerea nominalizarii Partidului Democrat, Bush a spus: "Este formidabila". El a adaugat ca este "greu de spus" cine vor fi principalii candidati pentru nominalizarea din partea Partidului Republican. "In momentul in care voi incepe sa fac speculatii, veti scoate tot felul de stiri din asta, care ma vor implica in cursa", a spus Bush.

CERERE. Presedintele afgan, Hamid Karzai, va cere comunitatii internationale, la conferinta donatorilor programata sa se desfasoare luni la Londra, fonduri de patru miliarde de dolari pentru reconstructia tarii sale. El a declarat ca scopul conferintei nu este numai de a obtine patru miliarde de dolari pentru bugetul urmatorului an fiscal, ci si de a explica necesitatea unor fonduri in valoare de 20 miliarde de dolari pentru urmatorii cinci ani si de a prezenta performantele din ultimii patru ani ale Guvernului afgan. Dintre problemele grave cu care se confrunta Afganistanul, Karzai s-a referit la lupta impotriva traficului cu stupefiante si a afirmat ca trupele britanice care vor stationa in sudul tarii trebuie sa se implice si in aceasta misiune.

SIGURANTA. Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a declarat ca in tara sa nu va avea loc nici o "revolutie portocalie", in pofida eforturilor tarilor occidentale de a incuraja miscarile populare. El a subliniat ca locuitorii din Belarus vor deveni probabil mai implicati din punct de vedere politic inaintea alegerilor prezidentiale de la 19 martie, dar a exclus posibilitatea declansarii unei revolutii similare celor din Georgia si Ucraina.

MANIE. Vestea ca un tanar recrut rus, Andrei Sicev, a fost batut cu bestialitate in timpul serviciului militar a provocat furia a sute de oameni. Acestia au iesit pe strazile din Moscova si au cerut demisia ministrului Apararii. Din cauza gravitatii ranilor, medicii au fost obligati sa ii amputeze soldatului ambele picioare si organul genital. Pana in acest moment, nu este sigur ca va scapa cu viata. (Camelia Muntean)

×
Subiecte în articol: externe