Omul de afaceri român Ion Ţiriac, fost jucător de tenis, devenit patron de turneu, ar dori aplicarea la turneele de tenis mondial masculin a aceluiaşi sistem din Liga Campionilor la fotbal, adică al grupelor.
Declaraţia a fost făcută în cadrul unui amplu interviu acordat ediţiei duminicale a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Dacă aş putea, aş propune o modificare totală: un tablou cu 32 de jucători, repartizaţi în opt grupe de câte patru, ca în faza grupelor din Liga Campionilor”, explică Ţiriac. Astfel, crede el, acest lucru ar garanta patru meciuri de înalt nivel zilnic.
“Prea puţin contează dacă Nadal joacă bine sau rău, ne-am asigura că-i vedem de trei ori”, subliniază fostul manager al jucătorului german Boris Becker.
Ion Ţiriac, care va împlini 74 de ani, deţine licenţele turneelor de la Bucureşti, Madrid şi, mai nou, Dusseldorf.
“Tenisul din Germania e la pământ”
În acelaşi interviu, Ţiriac i-a criticat pe germani, afirmând că tenisul din Germania este la pământ, deşi această ţară organizează turnee importante, populaţia nu-şi dă seama de importanţa lor.
El le-a reproşat germanilor că nu înţeleg faptul că timp de 50 de ani “nu au existat în tenis”, iar când au apărut jucători precum Boris Becker sau Steffi Graf, “aveau impresia că lumea le este la picioare”. “Acum vor mai trece încă 50 de ani până să apară un tenisman de talia lor în ţara dumneavoastră. Germanii trebuie să înţeleagă că un campion nu poţi să-l cumperi la supermarket. Campionii nu se nasc decât în rare excepţii”, le-a spus el jurnaliştilor de la FAZ. Întrebat, în acest context, dacă nu cumva este cam riscant să organizeze turneul de la Dusseldorf, el a declarat că “Dusseldorf a fost dintotdeauna un loc bun pentru tenis. Chiar şi în zilele mele, în urmă cu 50 de ani, era foarte onorant să participi la acest turneu”.
“Mai am doar 6.000 de angajaţi”
Cum este om de afaceri, în primul rând, Ţiriac nu putea ocoli şi chestiunea crizei economice, afirmând, în acest context, că germanii nu ştiu încă ceea ce este criza financiară. “Vă mai spun o dată: am vândut 60.000 de maşini în 2008, iar acum vând numai 8.000, asta se numeşte criză! În business-ul meu din domeniul auto am avut 11.000 de angajaţi, acum mai am doar 6.000, asta este criză! Am investit 150 de milioane de euro în ansambluri rezidenţiale, dar n-am vândut mare lucru, asta e criză! Voi, germanii, trăiţi într-o ţară mare, bogată, şi beneficiaţi de pe urma UE ca nicio altă ţară. Orice ar spune cancelarul vostru, Europa execută”, spune Ţiriac.
“Dar de unii singuri nu puteţi salva moneda unică euro”, subliniază omul de afaceri, care reaminteşte, în context, situaţia din Spania, unde şomajul a ajuns la 27%, dintre care 60% îl reprezintă oameni tineri afectaţi de lipsa locurilor de muncă.
Citește pe Antena3.ro