x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italienii acuză DIICOT că protejează mafia gunoaielor

Italienii acuză DIICOT că protejează mafia gunoaielor

de Petru Zoltan    |    20 Ian 2013   •   18:30
Italienii acuză DIICOT că protejează mafia gunoaielor
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR
Codruţ Olaru se ascunde în spatele legislaţiei româneşti

România se află în centrul unui scandal internaţional, după ce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, condusă de Codruţ Olaru, a fost acuzată de judecătorii italieni că protejează interesele italianului Massimo Ciancimino, fiul lui Vito Ciancimino, fost lider Cosa Nostra şi fost primar al oraşului Palermo. Autorităţile italiene au cerut procurorilor de la Bucureşti să pună sechestrul pe toate bunurile pe care membrii mafiei italiene le deţin în ţara noastră, încă din anul 2011, în cadrul unei anchete legate de activităţile mafiote lui Massimo Ciancimino. În România, afacerile familiei Ciancimino se învârt în jurul gropii de gunoi de la Glina, unde ar avea afaceri cu deşeuri estimate la 300 de milioane de euro. Principala companie vizată este Ecorec SA, firmă care administrează gunoiul de la Glina. Însă, judecătorul Silvana Saguto, preşedintele Tribunalului Palermo din Sicilia, a declarat pentru Euronews că autorităţile judiciare din România nu au procedat corect în cazul Ecorec: “În loc să impună un sechestru total, care să presupună controlul administrativ, s-a efectuat un sechestru pe bunuri fizice. Am sfârşit prin a avea sechestru pe şapte camioane de gunoi”. În schimb, Codruţ Olaru, şeful DIICOT, a precizat că s-a acţionat “conform procedurilor noastre interne”. Magistratul italian a mai precizat că, în cazul în care procurorii din România nu vor înţelege să coopereze deplin, va apela la Guvernul Italiei pentru a face demersurile necesare pe cale diplomatică.

Banii din Eleveţia

Afacerile cu deşeuri din România controlate de faimoasa familie siciliană Ciancimino au intrat din nou în atenţia procurorilor antimafia din Palermo anul trecut, după ce s-au descoperit 12 milioane de dolari ascunşi de Vito Ciancimino într-o bancă din Elveţia.
Autorităţile antimafia au interceptat în primăvara anului 2011 mai multe discuţii între Massimo Ciancimino şi soţia sa, Charlotte, în care vorbeau despre disponibilitatea redusă de bani. Însă, procurorii au ridicat documente de la mai multe bănci, iar Garda Financiară a constatat că banii erau ascunşi în Elveţia, fiind la dispoziţia lui Massimo Ciancimino. Procurorii au cerut confiscarea banilor, solicitând totodată formarea unei comisii rogatorii internaţionale. În urma acestei acţiuni, în România şi-a făcut apariţia un specialist financiar italian însărcinat să descopere întreaga comoară a lui Vito.

Tezaurul din România

Massimo Ciancimino împreună cu  avocatul său, Giorgio Ghiron, au fost arestaţi la domiciliu, în 2006, pentru spălare de bani. Cei doi sunt membri importanţi ai Cosa Nostra, având legături strânse cu marele naş Provenzano. În România, familia Ciancimino, care prin apropiaţi a intrat în legătură cu politicieni şi oameni din sfera serviciilor secrete, deţine mai multe afaceri. Printre persoanele de încredere ale lui Massimo Ciancimino se numărau şi fraţii Sergio şi Giorgio Pileri, care au în România mai multe afaceri în Bucureşti, Tulcea, Ploieşti, Târgu-Mureş. Firmele italienilor, pe lângă Agenda 21, care se ocupa de reciclarea gunoaielor, sunt Ecorec, Salub şi Ecologica SA. Fraţii Pileri au mai investit şi in Hipodromul de la Ploieşti, în “Il Toscanino”, o cârciumă din Bucureşti. Ei au mai înfiinţat în România şi societăţi financiare: General Consulting şi Agenţia Obiettivo Lavoro. Pe lângă acestea se pot mândri şi cu Agenţia de Investigaţii A&D. În anul 2004, societatea Agenda 21 a preluat 82% din acţiunile Ecorec SA, firmă care administrează groapa de gunoi de la Glina. Senatorul PDL Mircea Andrei deţinea 7% din acţiuni, dar s-a retras după ce italienii au intrat în afacere. Procurorii italieni au cerut formarea unei comisii rogatorii, pentru a fi verificată şi Ecorec, în fruntea căreia se afla italianul Piedro Campodonico, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie. În urma executării silite din 2008, pachetul de acţiuni deţinut de Agenda 21 a fost cumpărat de italianul Rafaele Pietro Valente, patronul firmei Alzalea din Baloteşti. Potrivit Registrului Comerţului, Alzalea SRL a fost radiată. Intervievat de Euronews, Massimo Ciancimino s-a apărat de acuzaţia că ar spăla bani în România prin faptul că nu a fost niciodată în ţara noastră.

În loc să impună un sechestru total, care să presupună controlul administrativ, s-a efectuat un sechestru pe bunuri fizice. Am sfârşit prin a avea sechestru pe şapte camioane de gunoi

Silvana Saguto
judecător

×
Subiecte în articol: italieni gropa gunoi protectie mediu diicot