UPDATE: În cadrul audierii sale în faţa magistraţilor britanici, Julian Assange a declarat că se va opune procesului de extrădare în Suedia, motivul principal este că "ar putea fi transferat americanilor".
Magistraţii i-au refuzat fondatorului Wikileaks dreptul la cauţiune, astfel că Assange va rămâne în arest, până la următorul termen de judecată al cauzei sale - 14 decembrie.
Un purtător de cuvânt al Wikileaks a declarat că arestarea lui Assange nu va produce nicio modificare programului de publicare a documentelor oficiale pe site, asumat anterior acestui eveniment.
Julian Assange, a fost arestat la Londra de către poliţia britanică. Avocatul lui Assange, Mark Stephens, a calificat această arestare drept o "manevră politică" şi a declarat că fondatorul WikiLeaks aşteaptă să afle care sunt acuzaţiile care i se aduc pentru a se putea apăra.
Scotland Yard a declarat că Assange a fost arestat pe baza unui mandat de arestare european eliberat pe numele său. Arestarea s-a produs la ora 9.30, la o secţie de poliţie londoneză, în cadrul unei întâlniri convenite de ambele părţi.
Purtătorul de cuvânt al site-ului WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a clasificat arestarea lui Julian Assange drept „un atac asupra libertăţii presei, se arată pe contul de Twitter al BBC News.”Arestarea constituie un atac la adresa libertăţii presei, dar acţiunile grupului nostru nu vor fi oprit. Vom continua să publicăm informaţiile pe care le avem”.
Un alt mandat de arestare pe numele lui Assange fusese eliberat luna trecută, dar nu a putut fi adus la îndeplinire din cauza faptului că a fost completat incorect.
Cu câteva zile în urmă, Assange declarase că în cazul în care viaţa îî este pusă în pericol, va fi arestat sau site-ul Wikileaks va fi interzis pe Internet, va fi publicat un fişier de siguranţă, în care vor fi făcute dezvăluiri despre probleme extrem de sensibile despre închisoarea de la Guantanamo.
Julian Assange urma să se prezinte astăzi în faţa autorităţilor britanice pentru a-şi negocia libertatea în cazul agresiunii sexuale de care este acuzat în Suedia. The Guardian scrie că Assange ar urma să-şi negocieze libertatea provizorie sub cauţiune, a cărei valoare este cuprinsă între 100.000 şi 200.000 de lire sterline.
Avocatul lui Assange, Mark Stephens, nu a dorit să confirme afirmaţiile publicaţiei. "Eu nu am încheiat niciun aranjament cu poliţia, pentru moment", a declarat el. Însă, luni, Stephens a anunţat că se află în contact cu poliţia britanică pentru a organiza un interogatoriu pe bază voluntară cu clientul său, care se află, după toate probabilităţile, în Anglia.
Mark Stephens a mai declarat că este îngrijorat cu privire la o posibilă extrădare a lui Assange către Statele Unite, în cazul în care ar fi arestat şi încredinţat poliţiei suedeze.
Autorităţile britanice au primit luni un nou mandat de arestare internaţional emis de justiţia suedeză pe numele lui Julian Assange, scrie publicaţia britanică, citată de antena3.ro. Proprietarul WikiLeaks este acuzat de "viol, agresiune sexuală şi coerciţie" asupra a două femei. Fapte ar fi avut loc în august, în Suedia.
Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a publicat un set de peste 250.000 de note diplomatice. Acţiunea este considerată "un atac la adresa comunităţii internaţionale" de către Departamentul de Stat american.