Restabilirea încrederii cetăţenilor europeni în instituţiile şi valorile Uniunii Europene se numără printre priorităţile preşedinţiei elene a Uniunii Europene, a declarat miercuri ambasadorul Greciei în România, Grigorios Vassiloconstandakis, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din România, cu ocazia unei conferinţe de presă prilejuite de preluarea de către Atena a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2014.
“Cu toate că principala provocare pentru Uniunea Europeană rămâne gestionarea crizei economice şi relansarea creşterii, alegerile europarlamentare din acest an reclamă nevoia restabilirii încrederii cetăţenilor europeni în instituţiile şi valorile Uniunii Europene”, a subliniat şeful misiunii diplomatice, vorbind alături de ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean.
Amintind că este pentru a cincea oară când Grecia deţine preşedinţia prin rotaţie a blocului comunitar, Vassiloconstandakis a remarcat că ţara sa îşi asumă din nou această sarcină într-o “perioadă delicată, când este nevoie de eforturi în vederea asigurării stabilităţii şi prosperităţii”. “Amploarea şi intensitatea crizei, precum şi nivelul de recesiune şi şomaj, au zdruncinat încrederea unui segment important de cetăţeni europeni în instituţiile UE”, a punctat el.
“Avem nevoie de soliditate, de solidaritate, de consolidarea statului de drept şi de combaterea tendinţelor extremiste şi rasiste. Iar pentru aceasta UE trebuie să îşi reafirme misiunea şi să atingă inimile şi minţile oamenilor”, a afirmat ambasadorul, care a ţinut totodată să felicite performanţele preşedinţiei lituaniene a UE, ce a precedat-o pe cea elenă, şi să asigure că ţara sa “va menţine elanul”.
“Ţara mea este ultima din actualul trio format din Irlanda, Lituania şi Grecia. În iulie 2014 vom preda ştafeta Italiei, cu care am început deja să colaborăm în vederea asigurării unei tranziţii line”, a spus Grigorios Vassiloconstandakis.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri, la Atena, cu prilejul preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Grecia, că orice afirmaţie potrivit căreia Grecia nu poate fi o preşedinţie reuşită a UE se bazează pe prejudecăţi.
“Dacă cineva susţine că Grecia nu poate fi o preşedintă bună a UE, este o apreciere bazată pe prejudecăţi şi nu-mi plac prejudecăţile sau stereotipurile”, a declarat Barroso în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Antonis Samaras. Atena trebuie să continue eforturile pentru ieşirea din criză şi să nu încetinească reformele, a adăugat el.
Principalele puncte înscrise pe agenda priorităţilor preşedinţiei greceşti a UE sunt, potrivit ambasadorului grec în România, “promovarea creşterii, a locurilor de muncă şi a coeziunii; consolidarea Uniunii Europene în ansamblu şi în special a Uniunii Economice şi Monetare; o atenţie deosebită acordată problemelor legate de migraţie, controlul graniţelor şi mobilitatea în cadrul UE pentru cetăţenii europeni”.
Cu privire la primul punct, aceasta va presupune, printre altele, implementarea unor măsuri menite să faciliteze accesul tinerilor la locuri de muncă şi să favorizeze mobilitatea pe piaţa muncii, dar şi continuarea negocierilor comerciale cu Statele Unite ale Americii.
Principalul obiectiv rămâne asigurarea stabilităţii monedei unice, a explicat Grigorios Vassiloconstandakis, care a ţinut să felicite Letonia pentru că a adoptat euro la începutul acestui an.
El a salutat ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii din UE pentru români şi bulgari începând cu 1 ianuarie 2014.
Pe de altă parte, răspunzând la o întrebare, el nu a dorit să comenteze o declaraţie recentă a europarlamentarului german Elmar Brok privind amprentarea cetăţenilor români şi bulgari, notând însă că ultimele restricţii care îi mai vizau pe români şi bulgari “au fost ridicate în conformitate cu tratatelor UE ce formează unul dintre cei trei piloni esenţiali ai Uniunii.