x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MACRON LEAKS. Scurgere masivă de documente despre Macron și campania sa, în pragul alegerilor

MACRON LEAKS. Scurgere masivă de documente despre Macron și campania sa, în pragul alegerilor

06 Mai 2017   •   08:40
MACRON LEAKS. Scurgere masivă de documente despre Macron și campania sa, în pragul alegerilor

MACRON LEAKS. O colecție foarte mare de documente despre Emmanuel Macron și campania sa a apărut vineri seară online, cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale de duminică din Franța, în care candidatul centrist pleacă cu prima șansă în fața lui Marine Le Pen notează Reuters. Oficialii campaniei lui Macron au precizat că printre documentele veridice, sustrase prin piratarea mailurilor de campanie, se află și informații false, menite să îl discrediteze pe candidat. Informația a explodat în online chiar în momentul în care Franța a intrat în perioada de embargo informațional pe tema alegerilor, impus de legislația electorală, astfel că șansele de influențare a rezultatului scrutinului sunt mici.  

 

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a denunțat vineri seară o "acțiune de piratare masivă și coordonată", după difuzarea "pe rețele sociale" a unor "informații "interne" ca mesaje electronice sau "documente contabile", scrie AFP, citat de Agerpres.

"Fișierele care circulă au fost obținute în urmă cu câteva săptămâni prin piratarea e-mailurilor personale și profesionale ale mai multor responsabili ai mișcării", a precizat En Marche! într-un comunicat, adăugând că aceste documente sunt toate "legale".

În același timp, oficialii campaniei au spus că printre documentele autentice, care circulă sub numele Macron Leaks, pe Internet au apărut informații false care caută să genereze ”îndoieli și dezinformare”.

În jur de 9 giga de date au fost postați online de un user numit EMLEAKS pe Pastebin, un site de file-sharing care permite upload-uri anonime. E neclar cine este responsabil de piratarea conturilor de mail sau câte dintre documentele publicate sunt reale.

Vineri seară, pe diverse forumuri și rețele sociale se discuta printre altele despre presupuse documente care ar dezvălui un cont deținut de Macron într-un paradis fiscal, un zvon care apăruse deja în dezbatere cu două zile înainte.

Un oficial al Ministerului de Interne francez a refuzat să ofere Reuters o reacție pe tema cazului, invocând legislația care interzice comentariile ce ar putea influența alegerile - embargo-ul intrând în vigoare vineri la ora 22.00.

Situația aduce aminte de cazul alegerilor din SUA, unde Hillary Clinton a fost ținta unor dezvăluiri în urma scurgerilor de documente din campania sa. Cazul Macron Leaks era discutat de altfel intens, vineri seară, pe forumurile pro-Trump și pro-Le Pen de pe site-urile 4chan și Reddit, unde utilizatorii căutau metode de diseminare rapidă a informațiilor. 

Față de situația din SUA există însă o diferență semnificativă. În cazul Franței, scurgerile de documente vin cu doar o zi înaintea alegerilor și într-un moment în care Emmanuel Macron se află într-o creștere în sodajele de opinie.

Un sondaj, realizat de institutul Elabe pentru BFM TV și Express, citat vineri de Reuters, arată că Macron și-a majorat avansul în fața rivalei sale, fiind cotat cu 62% din intențiile de vot, iar Le Pen cu 38%.

În același timp, sondajele arată că sfert din electoratul francez ar urma să se abțină în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța care are loc duminică, în condițiile în care mulți alegători de stânga sunt dezamăgiți de eliminarea candidaților lor preferați.

Potrivit sondajului realizat de institutul Odoxa pentru postul de radio FranceInfo, 69% dintre francezii care spun că nu vor ieși la vot în turul doi al prezidențialelor refuză să aleagă între centristul Emmanuel Macron și rivala sa de extremă dreapta Marine Le Pen, iar o mare parte dintre ei au votat pentru candidați de stânga care au fost eliminați în primul tur, desfășurat la 23 aprilie.

Dacă se confirmă, această rată de absenteism ar fi a doua cea mai ridicată pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 1965, de când președintele este ales direct de cetățeni, fapt care subliniază dezamăgirea resimțită de mulți francezi față de opțiunile de care dispun.

 

 

×
Subiecte în articol: emmanuel macron