x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Magyar Nemzet: Românii au aşteptat şansa de a-i pedepsi şi de a se răzbuna pe favoriţii preşedintelui Băsescu

Magyar Nemzet: Românii au aşteptat şansa de a-i pedepsi şi de a se răzbuna pe favoriţii preşedintelui Băsescu

de Istvan Deak    |    11 Dec 2012   •   18:58
Magyar Nemzet: Românii au aşteptat şansa de a-i pedepsi şi de a se răzbuna pe favoriţii preşedintelui Băsescu

Presa ungară urmăreşte cu mare atenţie şi interes evenimentele politice din România.
Cotidianul Magyar Nemzet prezintă mai multe articole cu titluri precum: “Până la urmă stânga din România nu are nevoie de UDMR” şi “Maghiarii sunt motiv de ceartă în interiorul USL”.
Cotidianul ungar prezintă şi opinia vicepremierului Semjen Zsolt, care face apel la o unitate totală în rândul maghiarilor din Ardeal, dar şi opinia lui Zakonyi Botond, preşedintele Institutului de politică externă ungar, care consideră campania electorală din România ca fiind una primitivă.

Victorie fără hore ale bucuriei

Editorialistul cotidianului Magyar Nemzet, Pataky Istvan, subliniază că victoria USL nu a generat un val de bucurie în rândul partidelor din Uniune, dar nici în rândul maselor. “În Bucureşti, nici un suflet rătăcit nu a simţit nevoia ca victoria istorică a USL să fie sărbătorită în stradă printr-o horă a bucuriei. A fost frig şi a nins în capitala României, însă nu acesta este motivul pentru care a lipsit petrecerea. Nu încrederea în USL a impulsionat votul românilor, ci ura faţă de cei care în ultimii ani au acceptat fără comentarii măsurile de austeritate impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi au dus milioane de oameni într-o situaţie fără speranţă. Românii au aşteptat şansa de a-i pedepsi şi de a se răzbuna pe favoriţii preşedintelui Băsescu, Partidul Democrat-Liberal, care a încercat să se ascundă după denumirea ARD. Liderii USL au fost conştienţi de asta şi au evitat petrecerile publice”.

În opinia editorialistului de la Magyar Nemzet, “victoria cu două-treimi a USL în România aminteşte în Europa de Vest, dar şi la noi, de Fideszul din Ungaria din 2010 şi de revoluţia lor de catifea. Asemănarea este însă eronată. USL s-a născut dintr-o singură dorinţă: debarcarea lui Traian Băsescu. Preşedintele a pierdut o luptă, parlamentarii încep să treacă de partea câştigătorilor şi ne putem trezi fără Opoziţie în România. Dacă USL va reuşi să schimbe Constituţia, misiunea ei istorică va fi îndeplinită şi foarte probabil vor reîncepe luptele istorice dintre PNL şi PSD. PNL va fi formaţiunea de dreapta din România prin dispariţia partidului lui Băsescu, PDL. După emoţiile din seara alegerilor, prezenţa UDMR la putere este o chestiune secundară pentru liderii ei. După o campanie cenuşie, UDMR a atins cel mai slab rezultat din istoria sa. Speranţele autonomiste ale PPMT nu au anihilat apatia alegătorilor maghiari din Ardeal. Ca un ultim avertisment, rezultatele de duminică au fost binevenite”, scrie Pataky pentru Magyar Nemzet.

La rândul său, cotidianul Nepszabadsag descrie evenimentele de pe scena politică din România cu următoarele titluri: “Relaţia româno-maghiară va fi rece, însă în nici un caz una de război”, “Ponta are nevoie de maghiari pentru a fi mai uşor acceptat în Europa”, “Partidul lui Tokes a dezamăgit, însă a contabilizat”.

“UDMR, pentru ultima dată la minge”
Editorialistul cotidianului Nepszava, Gal Maria, pune punctul pe “i” în ceea ce priveşte UDMR. “Un fir de păr a lipsit ca minoritatea maghiară să nu fie reprezentată în Parlament, însă după acest coşmar, nimeni nu are motive să deschidă sticlele de şampanie. Boala de inimă a UDMR s-ar putea transforma la alegerile din 2016 într-un infarct fatal. Cu demagogia şi mentalitatea actuală, UDMR a fost pentru ultima dată la minge, fiindcă tendinţa arată o scădere numerică a minorităţii maghiare şi un dezinteres tot mai mare faţă de alegeri. Maghiarii s-au săturat să voteze, ei vor să aleagă. Maghiarii din Ardeal au avut propria lor identitate şi unitate în ultimii 100 de ani. Totul a început să se ducă de râpă cu intervenţia lui Viktor Orban din 2002, când a început să construiască lumea umbrelor Fidesz din Ardeal şi a pus pe cai noii ieniceri. Singura misiune a partidelor de buzunar finanţate de Orban este blocarea şi diminuarea şanselor UDMR. Fideszul a cumpărat toată presa maghiară din Ardeal. Mesajele electorale sunt transmise direct de la Budapesta. Momentan este vizibil că UDMR nu a găsit un antidot pentru a contracara asta. Este cât se poate de clar că mai are doar patru ani la dispoziţie. Fără Budapesta nu are şanse de reuşită. Este şi răspunderea noastră”, scrie Gal Maria.

“Definiţia oportunismului”

O reacţie dură la adresa UDMR are şi Kristaly Lehel în Magyar Hirlap. “UDMR este definiţia oportunismului. Din 5 maghiari, 4 au votat laleaua şi doar unul a crezut în actualitatea, utilitatea şi conţinutul autonomiei. Şi-au bătut gura degeaba politicienii PPMT, fiindcă maghiarii fie au absentat de la vot, fie au votat cu Kelemen. Fiindcă aşa au fost obişnuiţi ei. UDMR este o organizaţie a României post-comuniste cu oameni vicleni cu vile pe malul mării şi case de vacanţă de lux. O uniune care în 23 de ani nu a făcut nimic, doar şi-a pus obrazul de fiecare dată când faţa comunităţii maghiare mai trebuia să încaseze câte o palmă. Nu au făcut nimic, doar au demontat piesă cu piesă trenul care trebuia să aducă autonomia, apoi vindeau la preţ bun piesele, aşa cum a făcut Verestoy cu pădurile Ţinutului Secuiesc. Ei ne îngroapă de vii. Nu întâmplător numărul de telefon al liderului UDMR figurează în lista de apelare rapidă din telefoanele liderilor români. Şi dacă UDMR va fi la guvernare, dar şi dacă nu va fi, trebuie să aprindem o lumânare pentru cei 1,5 milioane de maghiari din România”, scrie Kristaly Lehel.

×
Subiecte în articol: alegeri 2012