Blocada impusă de studenţii bulgari în anumite universităţi din ţară, în special la Sofia, continuă, după cum relatează postul naţional de radio bulgar.
Tinerii de la Academia Naţională de Artă Dramatică şi Cinematografică au blocat din nou traficul pentru mai multe minute pe calea Rakovski, din centrul Sofiei, unde se află instituţia lor. Ei au dat citire unei declaraţii de susţinere faţă de colegii lor, care protestează la adresa politicii Guvernului.
Studenţi de la Universitatea de Economie Naţională şi Mondială au declarat că administraţia le-a spus că dacă Universitatea nu este pe gustul lor, sunt liberi să plece, precizează sursa citată. Protestatarii de la Universitatea din Veliko Tărnovo au făcut şi ei obiectul unor presiuni, adaugă postul de radio.
Duminică seara, Universitatea din Sofia, de unde a pornit mişcarea de protest, a găzduit dezbaterea pe tema “Mafia şi media”, informează postul de televiziune public BNT. Duminică, reprezentanţii la nivel naţional ai Consiliilor Studenţeşti au susţinut mişcarea protestatară, dar nu şi blocada impusă instituţiilor de învăţământ. Protestatarii au declarat, la rândul lor, că poziţia Consiliilor nu va schimba cu nimic atitudinea lor.
Aproximativ 2.000 de studenţi, care cereau demisia Guvernului condus de Plamen Oreşarski, au defilat vineri la Sofia, în speranţa unei relansări a mişcării de protest care a apărut la jumătatea lui iunie.
"Treziţi-vă", scandau în faţa sediului Universităţi din Sofia studenţii şi profesorii, reuniţi cu ocazia unei sărbători care aducea un omagiu unor scriitori şi revoluţionari care au contribuit la progresul culturii şi democraţiei.
"Acest Guvern trebuie să demisioneze, el este oligarhia care trage sforile. Viitorul Guvern va avea aceeaşi soartă, dacă are legături cu mafia", a declarat Dimităr Karnolski, un student la Pedagogie muzicală.
Scandând "Demisia!", "Mafia" şi "Mizerii roşii", studenţii au defilat în centrul capitalei bătând în tobe şi blocând circulaţia în centrul oraşului.
"Mafia a pătruns în instituţii la un grad pe care oficialii europeni nu şi-l pot imagina", a apreciat Boiciko Pencev, un student la Litere. "Sper ca mişcarea studenţească să dea un nou impuls protestelor începute în iunie", a adăugat el.
Sute de studenţi ocupă de mai bine de o săptămână partea administrativă a Universităţii din Sofia, dar au reuşit lunea trecută să blocheze funcţionarea întregii instituţii. Studenţi de la alte instituţii de învăţământ superior de la Sofia şi din provincie s-au alăturat mişcării, ocupând săli de cursuri.
Ministrul Educaţiei i-a invitat pe studenţii protestatari să discute despre viitorul pregătirii superioare. Organizaţia tinerilor protestatari a refuzat invitaţia lansată de Anelia Klisarova.
Vinerea trecută, deja, ministrul le lansase o invitaţie la dialog peste cinci zile. “Aş dori să aflu opinia studenţilor, pentru că suntem în pragul unor reforme importante în domeniul pregătirii superioare”, declarase ministrul.
Învestit la 29 mai, Guvernul Oreşarski este susţinut de către socialişti şi de partidul care reprezintă minoritatea turcă, MDL, beneficiind totodată de susţinerea tacită a ultranaţionaliştilor din cadrul Ataka. Executivul se află sub presiunea străzii de la 14 iunie, manifestanţi de dreapta reproşându-i "legături cu oligarhia".
La sfârşitul lui iunie şi începutul lui iulie, mişcarea a reunit între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, după care a scăzut în intensitate pe timpul verii. În prezent, mitingurile reunesc, seara, câteva sute de persoane.