x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni din întreaga lume s-au solidarizat cu "Marşul femeilor" din SUA

Mii de oameni din întreaga lume s-au solidarizat cu "Marşul femeilor" din SUA

21 Ian 2017   •   18:10
 Mii de oameni din întreaga lume s-au solidarizat cu "Marşul femeilor" din SUA

Sute de persoane au luat parte sâmbătă la o manifestaţie în favoarea drepturilor femeilor în faţa Ambasadei Statelor Unite de la Berlin, în ziua în care la Washington este aşteptat un important marş politic cu un mesaj similar către noul preşedinte Donald Trump, învestit vineri în funcţie, transmite DPA. 

Mitingul de solidaritate de la Berlin a fost organizat de Democraţii din străinătate, filiala Partidului Democrat din SUA pentru cetăţenii americani care trăiesc peste graniţe, a precizat poliţia germană. 

Manifestanţii au scandat "Nu există pace fără justiţie" şi au arborat pancarte cu mesajul "Trump nu este berlinez", aluzie la discursul ţinut în 1963 de Kennedy în Berlinul occidental. 

Mii de protestatari se adunaseră pentru manifestaţii similare şi în Marea Britanie. La Londra, demonstranţii au scandat în drum spre Trafalgar Square sloganuri ca "Relaţie specială, spuneţi nu" sau "Femei obraznice, uniţi-vă", aluzie la un comentariu făcut de Trump în cursul campaniei electorale la adresa fostei sale rivale Hillary Clinton. 

La Viena, temperaturile sub zero au subţiat la doar câteva sute rândurile celor circa 2000 de oameni adunaţi iniţial pentru protestul anti-Trump, ocazie cu care o statuie a lui Johann Strauss a fost decorată cu o pălăriuţă roz cu urechi de pisică, a transmis Reuters. 

Şi la Geneva, circa 1000 de persoane s-au adunat pentru un marş, în cea mai mare parte femei şi copii, a anunţat poliţia. 

La Sydney, în Australia, circa 3000 de bărbaţi şi femei au protestat în Hyde Park şi apoi la consulatul SUA. Alte 5000 de persoane au manifestat la Melbourne. În Noua Zeelandă s-au desfăşurat marşuri în patru oraşe, cu un total de circa 2000 de participanţi. Sute de oameni au protestat şi la Tokyo, inclusiv expaţi americani. La Nairobi, în Kenya, o manifestantă din grupul de câteva sute care au defilat cu pancarte şi au intonat cântece de protest americane a explicat că noul preşedinte american nu pare să respecte drepturile femeilor şi nici pe cele ale minorităţilor sexuale. 

Sâmbătă, în întreaga lume erau prevăzute circa 670 de marşuri, cu un total de două milioane de participanţi împotriva noului preşedinte al SUA. Celebrităţi ca militanta Bianca Jagger, cântăreaţa Charlotte Church sau actorul Ian McKellen şi-au exprimat pe reţelele de socializare susţinerea faţă de manifestanţi. 

Cel mai mare protest este aşteptat însă la Washington, unde sâmbătă dimineaţa începuseră deja să se adune mii de participanţi la "Marşul femeilor". Iniţiatoarea acestui marş, la care se estimează că vor lua parte 200.000 de oameni, este considerată avocata pensionară din Hawaii Teresa Shook, autoarea unui apel pe Facebook care a găsit un amplu ecou. La protest urmează să ia cuvântul între alţii cineastul Michael Moore şi actriţa Scarlett Johansson, menţionează AFP.AGERPRES

×